‘Method acting’ domineert coalitiebesprekingen

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Rutte op de catwalk (Foto: Flickr/NewsPhoto!)

Politiek leiders geven de voorkeur aan ‘method acting’ tijdens de coalitiebesprekingen. Deze methode, ontwikkeld door Constatin Stanis- lavsky, is volgens VVD-leider Mark Rutte ideaal om geïnteresseerd over te komen. “Het gaat om inlevend spel waarbij je gebruik maakt van je verleden. Ik kan makkelijk geëngageerd overkomen terwijl ik in werkelijkheid totaal geen interesse heb in wat de ander te melden heeft.”

Voor PvdA-leider Job Cohen is de methode van extra groot belang in deze periode. De partij heeft afgelopen week te kennen gegeven alleen geïnteresseerd te zijn in een brede regenboogcoalitie of Paars- plus. “Ik heb me maanden lang gepresenteerd als schaduwspringer en terwijl ik niet echt ver ga springen, kan ik toch die indruk blijven geven. Tijdens de besprekingen is voor mij emotie de rivier; de woorden drijven als kleine bootjes op het water,” aldus de fractievoorzitter. De methode van Stanislavsky wordt vooral door de middenpartijen aangehangen.

PVV-leider Geert Wilders volgt veel meer de school van de experimentele regisseur Jerzey Grotowski. De leer van Grotowski is de zogenaamde via negativa: de acteur moet eerst alles afleren dat hij ooit over acteren heeft geleerd. Hiermee worden alle blokkades opgeheven en dit leidt uiteindelijk tot het ‘zuivere acteren’. “Belemmeringen in haar spel kent de Partij voor de Vrijheid niet. Alle woorden en emoties krijgen de vrije loop,” aldus Wilders. De geavanceerde acteertechnieken kwamen Wilders gisteren tijdens het kamerdebat over de formatie goed van pas. De PVV-leider gaf aan zich een ‘melaatse paria‘ te voelen. “Ja, voor het debat heb ik inderdaad enkele dagen als paria op straat geleefd. Om precies te zijn, als een moslim in buurten waar massaal op de PVV gestemd is. Als je dat een tijdje volhoudt komt dit soort uitspraken erg overtuigend over. Wat dat betreft heb ik erg veel profijt van mijn opleiding.”

Techniek is echter niet de oplossing, als die niet gepaard gaat met hard werken, aldus Rutte. “De teksten gaan er niet vanzelf in, dat is dag in dag uit herhalen en slijpen. De finesse waarmee ik nu een zin produceer als “We hebben er alles aan gedaan, maar de inhoudelijke meningsverschillen tussen de partijen waren te groot om Nederland het stabiele kabinet te bieden dat het, juist nu, hard nodig heeft” is het resultaat van eindeloos herhalen.”

Desgevraagd geeft Emile Roemer aan dat als hij ooit aan tafel wordt gevraagd, hij ‘gewoon zichzelf speelt’.

Reacties zijn uitgeschakeld