Met de banken gaat het weer prima, lijkt het nu de Q3-cijfers binnenkomen.
Citigroup: winststijging van 68 procent afgelopen kwartaal. Citigroup koopt een vervolging af voor 285 miljoen dollar. De bank stelde voor ruim een miljard dollar een stinkend schuldenpakket samen, verkocht die door en speculeerde vervolgens op de verliesgevendheid ervan.
Morgan Stanley: verzevenvoudigd zijn winst.
Bank of America boekt kwartaalwinst van 5,9 miljard dollar (mede door de verkoop van aandelen in een Chinese bank).
Maar er is ook treurig nieuws:
Goldman Sachs leidt een verlies van 33 procent ten opzichte van Q2.
JPMorgan verliest 4 procent ten opzichte van Q2.
In werkelijkheid gaat het niet zo goed met de banken. En dat zou komen door overijverige wetgevers en toezichthouders. Zo mogen banken niet meer in extreem risicovolle producten handelen.
Maar klappen vallen ook bij de consumentenbanken. In de VS is het normaal dat bankklanten voor heel veel diensten een extra toeslag moeten betalen. Het gebruik van je pinpas kost bij Bank of America bijvoorbeeld vijf dollar per maand – ook al gebruik je ‘m niet. Pinnen bij een andere bank kost minimaal $2,50. Als een cheque uitschrijft die niet voldoende gedekt is, dan kost je dat minstens dertig dollar. Een melkkoe waar toezichthouders terecht een einde aan proberen te maken.
Is het speelkwartier voor banken voorbij? *cynische mode aan* Je zou bijna medelijden met de banken krijgen *cynische mode uit*.
O ja, er is ook nog zoiets als armoede. De publieke omroep PBS heeft een mooie documentairereeks gemaakt over armoede in de VS. Even voor een wat ander geluid.
Watch The Poverty Tour Part 1 on PBS. See more from Tavis Smiley.
Reacties (6)
Ook de niet-financiële grote bedrijven maken hele keurige cijfers. Je staart je blind op de banken.
De pensioenfondsen ook, niet alleen in de VS?
Gelukkig mag en kan je in de VS nog ergens ordentelijk een tentje opzetten. Ontstaan hele nieuwe culturen: Niks hoeft he, je bent lekker op jezelf aangewezen elke dag een nieuw begin en ’s avonds zang & dans uuurenlange discussies hoe de wereld nieuw elan en levensvreugt in te blazen en en…o o o, af-en-toe..
Probeer dat nu eens in Nederland…
*waar zit de knop om die K*&%löte reclame uit te zetten?*
Als alle bedrijven ‘hele keurige cijfers’ maken, waarom zien werknemers dat dan niet terug in de vorm van loonsverhoging?
En arbeidsplaatsen.
Nee, alle grote niet-financiële bedrijven. En ze scheppen wel banen: alleen niet in Amerika. Het is niet de reële vs de financiële economie. Het is mobiel kapitaal versus everybody else.
Versus de 99% dus.
Ze hadden jou als woordvoerder van “Occupy” moeten uitnodigen.