Mens van het Jaar.

Foto: Maarten (cc)
Serie:

We hebben de eerste Man van het Jaar binnen! Mark Rutte is volgens Elsevier De Man, omdat zijn opgewekte optimisme dit land van een zwaarmoedige depressie heeft gered. Of, zoals het juryrapport het zegt: “Als een haptonoom weet hij de juiste snaar te raken, houdt hij de moed erin en voorkomt hij dat het land volledig bevangen raakt door somberheid over de economische vooruitzichten”.

Tja Rutte, als de Ted Troost van het volk: “Jongens, ik voel het, het komt allemaal wel goed”. Iedereen zal er wel wat van voelen, tsjakka!
Elsevier heeft gelijk. Hoe slecht het nieuws ook is, Rutte brengt het altijd met een opgeruimdheid, die doet vermoeden dat de man de zaken niet helemaal serieus neemt. Dat is hem eerder wel eens verweten, toen hij niet bereid was zelf Kamervragen te beantwoorden. Nee, zei Rutte, dat kunnen mijn ministers en staatssecretarissen zelf ook heel goed. Waarop zijn ministers en staatssecretarissen zich herhaaldelijk vergisten in de cijfertjes. Dat kun je ze niet kwalijk nemen, want hun captain is daar ook een meester in.

Gelukkig leven we in een democratie, waar het iedereen vrij staat naar eigen keuze een Man van het Jaar te benoemen, om welke reden dan ook.  Als rechtgeaarde democraten feliciteren wij dan ook de minister-president met de eervolle vermelding.
We maken van de democratische ruimte die ons nog rest gebruik, om met andere kandidaten te komen voor de Man van het Jaar. We hanteren dat begrip erg breed en de Man van het Jaar kan dus ook een vrouw zijn.

Veel keus is er eigenlijk niet. Er zijn al wat mensen van het Jaar. Van een secretaresse tot een telefonist/receptionist, en een schoonmaker van het jaar. Zijn er ondergewaardeerde vaklui die nog niet het erepodium van het jaar mochten betreden? Dan wordt dat hoog tijd.
En als het criterium meer van Elseviers ‘hela, hola,houd er de moed maar in’-gehalte moet zijn: welke ON’ers (Onbekende Nederlanders) verdienen een pluim, omdat ze tegen Ruttes rotzooi in,  de sfeer erin houden? Is er niet ergens een thuishulp die suf bezuinigde ouderen opmontert? Zijn er geen professionals die even vrolijk hun werk blijven doen in zorg, welzijn, sport en cultuur, ook al hebben zij aardig wat middelen en menig collega verloren aan Ruttes opgeruimdheid?

Misschien moet de titel naar iets invloedrijkere professionals. Zoals politiecommissaris Welten, die bij aanvang van 2011 verklaarde zijn ondergeschikten niet op boerkajacht te zullen sturen. Een ordehandhaver die, een dienstopdracht negeert. Of de (VVD)burgemeester van Goedereede, die in opstand kwam tegen Donners drammerigheid.

Er moeten betere kandidaten zijn voor de eretitel. Gooi uw kandidaten in de reacties, uiteraard met een motivering. en uw kandidaten zetten we hier eind december op een verkiezingslijst, waaruit alle lezers de Mens van het Jaar 2011 kunnen kiezen.

Reacties (68)

#1 Olav

“Als een haptonoom…” is wel treffend. Gewoon een kwakzalver dus.

 • Volgende discussie
#2 Thomas

Zeilmeisje Laura. Omdat ze op op vroege leeftijd al haar droom leeft en zich weinig aantrekt van vingerwijzend Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

+1

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Bismarck - Reactie op #2

Je bedoelt dat ze de onderwijsplicht aan haar laars lapt? Goed joh, zo iemand op een voetstuk zetten: Kijk dit is ons voorbeeld, iemand die voor haar 16e al schooluitvalster is.

 • Volgende reactie op #2
 • Vorige reactie op #2
#2.3 Olav - Reactie op #2.2

Jaloers?

#2.4 Bismarck - Reactie op #2.3

Een dropout lijkt me nou niet echt iemand om jaloers op te zijn (laat staan op een voetstuk te zetten).

#2.5 Olav - Reactie op #2.4

Sodeju. Je lijkt wel een Nederlander :-P

Laura is een heldin. Ze ligt mijlenver op iedereen voor. Nog een jaar of twintig, dan is ze minister-president.

 • Volgende reactie op #2.4
#2.6 Bismarck - Reactie op #2.4

Jij lijkt me meer een Nederlander. Typisch, om mislukkelingen die op TV komen tot helden uit te roepen. Ik mis nog je nominatie van de ook mijlenver voorliggende Tony Wyczynski.

 • Volgende reactie op #2.4
 • Vorige reactie op #2.4
#2.7 Olav - Reactie op #2.4

Tony wie?

En natuurlijk weten we niet hoe het verder zal gaan met Laura. Maar om haar nu al voor “mislukkeling” uit te schelden lijkt het me echt nog veel te vroeg. Wacht daar nou eens een paar jaar mee. Geef iemand eerst een kans om haar eigen weg te gaan.

Als ze maar gelukkig wordt, daar gaat het toch om.

 • Volgende reactie op #2.4
 • Vorige reactie op #2.4
#2.8 qwerty - Reactie op #2.4

Ach Bismarck, ik ben het vaak met je een maar als het criterium van slechtheid de drop-out wordt haak ik echt af. Weet je wel hoeveel drop-outs de wereld toch wel mooie dingen hebben gegeven? Edison, Steve Jobs. Oeps, ik noem Steve. Niet goed natuurlijk. Maar je begrijpt wat ik bedoel.

 • Vorige reactie op #2.4
#2.9 goochem - Reactie op #2

Zeilmeisje Laura, die door haar ouders ( oh ja.. al rollebollend de media indoken ) op wereldreis gestuurd is.

 • Volgende reactie op #2
 • Vorige reactie op #2
#2.10 qwerty - Reactie op #2

Ook +1

 • Vorige reactie op #2
#3 Dimitri Tokmetzis

Ik zeg de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer. De enige die zich als een echte toezichthouder gedraagt en opkomt voor het belang van de burger in de knel. Doet zijn werk erg goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 about: - Reactie op #3

+1

#4 Anoniem

Onze kampioenen zijn verdacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 RobH

Mark Rutte.
Want dit is het jaar dat gekenmerkt wordt door laat, te laat, niet en onjuist actie ondernemen en toch gewoon blijven doen alsof alles wel goed gaat komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Anoniem - Reactie op #5

De meest hardnekkige wensdenker in het jaar dat de doemdenkers gelijk kregen.

#6 Tom van Doormaal

Ik voel wel wat voor Robbert Dijkgraaf: net zo zonnig als Rutte, maar een man met een beetje inhoud.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Maarten

Geert Wilders. De meest genoemde naam op Sargasso dit jaar. En vorig jaar. En volgend jaar.

Zou iemand van de redactie de beste man niet eens een bedankje sturen? God wat blijft er over van deze site als Geert er niet meer is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Inkwith Barubador

“Mark Rutte is volgens Elsevier De Man, omdat zijn opgewekte optimisme dit land van een zwaarmoedige depressie heeft gered.”

WOEHAHAHAHA!!! Gevoel voor humor daar bij Elsevier!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 about: - Reactie op #8

Een minder muzikaal neefje van Van Vollenhoven? Echt, man, dat pikt niemand toch!

#8.2 about: - Reactie op #8.1

Edit: “minder” moet zijn “meest”

#9 Sjiek

Dingetje zou ik man van het jaar maken. Hoe heette hij ook alweer. Van het CDA. Ab Klink. Die zag het goed en nam een moedig besluit. Of was dat al vorig jaar? Whatever.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Ik ook Dijkgraaf (@Tom van Doormael). En toch ook Cruijff die zich min-of-meer opoffert (hoewel: boven het voetbal verheven) zodat die club uit de hoofdstad in eerste instantie een voetbalbedrijf wordt/is i.p.v. een beursgenoteerde onderneming. Je kan in deze ook parallellen trekken naar de crisis, de doorgeschoten beurzen met z’n turbo’s/ sprinters en speeders, de privatiseringen van OV en post en (goed, banken zullen altijd bánken blijven) het bankwezen, of de dichtgespijkerde klantenservicen van telcom/ energiebedrijven…

De ontmenselijking dus. Dát is namelijk de kern van de crisis. En wat Europa de wereld nu mist in deze is naast een Cruijff een Churchill een Brandt of een Kennedy…die onmiskenbaar boven partijen verheven statuur hebben die geen deuken kunnen oplopen en daardoor mensen uit hun verkrampte denkramen kunnen overtuigen (“charisma”…op zich ook weer gevaarlijk (tussen gek en genie zit vaak een hele dunne scheidslijn) kan namelijk ook zomaar in populisme omslaan). Daar héb je die haakneus uit betondorp weer. Die de crisis aangrijpt om een paleisrevolusie te ontketenen zonder dat er dooie valle. “Jaaa…jij sit er alleen maa omdat je swart bin”. Geenszins een Sjakie hooguit wat gekneusde ma das logisch. Terug naar de basis mân de bal is rond want met vierkante balle ken je nou eenmaal nie koppe….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 piet crooswijk - Reactie op #10

020 die club uit de hoofdstad, YP lijkt me buurman wel.

#11 Yevgeny Podorkin

Ooooo, Méns van het jaar. Zit ik weer voor jan Lul te tikken…

Ik doe een poging. Ik weet niet meer of die post dit jaar was: die indianenactivist die in Z.Amerika is vermoord? (vanwege lastige sta-in-de-weg voor exploratie/ kapbedrijven)? Dat weet ik nog wel want toen heb ik ‘m de hemel in geprezen en toen heeft iemand daar later nog een sarcastische opmerking over gemaakt…

Jaha…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 P. J.Cokema

@020: Hilarisch dat “Ooooo, Méns van het jaar. Zit ik weer voor jan Lul te tikken”.
Heeft die indianenctivist ook een naam en was dat in 2011? Dan gooi ik ‘m op de lijst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #12

Geen idee, weet de redactie vast wel. Dacht ten tijde van het verdrijven/ vermoorden van indianenstammen in Brazilië (en dito overheid die beleid t.a.v. preservatie omgooide e/o niet handhaafde)

#13 P. J.Cokema

Het is eigenlijk geen doen nog een bijzonder Mens van het Jaar te vinden. Iemand die het land verheft? Er is al een heftrukheld van het jaar. Vaklui worden vaker geëerd dan je denkt. Van tegelzetters tot witgoedreparateurs. De overheidmanager van het jaar is al gelauwerd, evenals de communicatievrouw van het jaar. Ik heb echter nog nergens de bijstandsmoeder van het jaar gezien of de dakloze van het jaar.

Ik voel wel wat voor de Nationale Ombudsman (zie 004), of Hannie van Leeuwen die uit het CDA-bestuur stapte en misschien andere bestuurdrs die opstapten omdat ze niet mee wilden werken aan Ruttes Rotzooi?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Frank

Herman Tjeenk Willink. De laatste eerbiedwaardige en geloofwaardige bestuurder voordat de politieke ranzigheid ook onze hoogste rechterlijke instituties heeft geïnfecteerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Yevgeny Podorkin
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 alt. johan

Maxime Verhagen: hij heeft een brug geslagen tussen 2 kampen. Het PVV kamp en het linkervleugel (CDA) kamp. Hoewel niet iedereen tevreden is met de brug, Nederland heeft er geen voordeel van de kloof onoverbrugbaar wordt.

In sommig jargon heet dat ook wel insluiting als alternatief van uitsluiting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16.1 Joost - Reactie op #16

Haha, Alt. Johan vindt het CDA links.

#17 Sjiek

Ook geen verkeerde keuze:
Yasuteru Yamada

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17.1 Sjiek - Reactie op #17

Bij een nominatie hoort ook een motivatie:

Yamada is bereid tot het ultieme offer.

#18 P. J.Cokema

Op 23 u. 22 de 10e nominatie binnen! Niet slecht voor een 1e dag. Inzendterijm sluit woensdag 14 december, 24.00 uur. De dag erna komt de kandidatenlijst uit en kan iedereen stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 vandyke - Reactie op #18

Altijd zo raar. Alsof de laatste weken van het jaar niet meetellen.

#18.2 P. J.Cokema - Reactie op #18.1

Daar heb je een punt. Maar de Mensen van het Jaar zijn de laatste weken toch met kerstreces?
Ik wil de competitie wel open houden tot het jaar voorbij is. Verwacht je nog te lauweren acties vcan beppalde personen?

#19 Carolien

Ik nomineer Remco Hemmelder, omdat hij zich belangeloos inzet voor de straatkinderen in Senegal. Dat doet hij buiten alle schijnwerpers en met eigen middelen. Echt groot respect.
Hij is te vinden via Twitter onder accountnaam @Help_Straatkind
Of via zijn website https://twitter.com/#!/help_straatkind
Stem allen op Remco !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19.1 P. J.Cokema - Reactie op #19

Ja, vriendjes nomineren mag ook, als het voor het goede doel is. Later zal de jury beslissen.
Het is overigens nu wel duidelijk, Carolien, dus vaker hoef je het hier niet op te gooien.

Terzijde: Nederlanders geven weer meer aan goede doelen. De burgerinitiatieven op dit gebied schijnen ook aardig te groeien.

 • Volgende reactie op #19
#19.2 andries koole - Reactie op #19

Remco Hemmelder is inderdaad een bijzonder mens;ik ken hem van LE GRAND COSSE camping; hij werkt zich te pletter voor zijn kinderen!!
STEUN HEM waar mogelijk

 • Vorige reactie op #19
#20 qwerty

Toevallig genoeg ken ik Remco persoonlijk en ik verbaas me echt hem hier te zien. Wie Carolien is weet ik niet en vier keer is idd wat overdreven, maar vooruit, ik ondersteun de nominatie wetend onder wat voor conditie en situatie hij werkt.

+1 dus en kijk maar even op de link.

En @P.J.Cokema,
Terzijde: Nederlanders geven weer meer aan goede doelen. De burgerinitiatieven op dit gebied schijnen ook aardig te groeien.

Ik kan je zeggen, dat Remco anders is. Zoek hem eens op in Senegal en maak een reportage. Er bestaan echt verbazende mensen. Soms denk ik wel dat het programma ‘De Stoel’ of iets soortgelijks te vroeg is opgehouden. Aparte, afwijkende, bijzondere mensen bestaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20.1 P. J.Cokema - Reactie op #20

Hij staat op de kandidatenlijst.

#21 piet de nuttige idioot

Elsevier, het blad dat TMG rechts inhaalt, en vooral de comments waarbij GS nog een links bolwerk is. Als die Rutte daar persoon van het jaar is betekent dat hooguit dat ie Wilders nipt gepasseerd is. Of wellicht is die dat al een paar keer geweest. Ik wil het niet eens weten.

Dan ga ik nog liever voor Maxime, de man die er voor zorgt dat het CDA een splinterpartijtje wordt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21.1 L.Brusselman - Reactie op #21

Dat is dan ook het enige positieve wat er over Verhagen gezegd kan worden

#22 vandyke

Ik nomineer de snelwegschutter. Hoe een niet bestaand persoon het halve land gek kan krijgen is een ongekende prestatie. Voor de rest is het allemaal middelmaat troef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Teun

Mens in de zin van man en/of vrouw van het jaar kan er natuurlijk maar één zijn:

Merkozy

Als (plee)”figuur” van het jaar zou ik voor Berlusconi gaan, of op nationaal niveau Bleker.

Als het om wetenschap gaat, dan is Dijkgraaf idd een goede, of die Pipo’s van het CERN die beweerden dat neutrino’s sneller kunnen gaan dan het licht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 L.Brusselman

Een artikel over zoiets triviaals ,en dan nog zoveel reacties

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 kilgoretrout

Heeft iemand al Stefan de Walle genomineerd?

Zo nee, bij deze…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25.1 P. J.Cokema - Reactie op #25

En je motivering is?

#26 Bismarck

Ik nomineer niemand. Er is dit jaar niemand in Nederland geweest die er in positieve zin bovenuit stak. In een jaar waarin het juist wel goed van pas zou zijn gekomen, lieten de Nederlanders (ikzelf incluis), hetzij uit onwil, hetzij uit onkunde, massaal de kans onbenut om het land een zet in de goede richting te geven.

Als buitenlanders mogen meedingen wil ik Guy Verhofstadt nomineren, voor zijn weliswaar tot mislukken gedoemde maar volhardende pogingen het EP op de kaart te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 hajo

Mag Willie Smits op de lijst? Op TED.com doet hij zelf uit de doeken voor welk wonder hij zorgde in de ‘jungle’ op Borneo. Volgens mij verdienen de Smitsen van de wereld een groter podium omdat wat hij doet op veel grotere schaal zou moeten kunnen worden toegepast, toch?
Willi Smits op TED:
http://www.ted.com/talks/lang/en/willie_smits_restores_a_rainforest.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 HPax

Als ‘Mens van het jaar’ ben ik zo vrij voor te dragen:

Dr. Smalhout. Liet zijn patienten in leven en verdroeg daarbij de hitte van de weerstand van zijn collegae. Ze vonden hem niet aardig of sociaal!

Ook – nog steeds – maatschappelijk een strijder die ten onrechte een Koninklijke onderscheiding ontging. Maar wat heb je ook aan dat massa-produkt en is het feit dat hij haar niet kreeg zijn Onderscheiding. De echte.

Dr. Smalhout is een bemoedigend voorbeeld voor iedereen die tegen stroom en kudde in naar het goede & juiste streeft en niet versaagt; daarmee is hij dan simultaan / automatisch ook steen des aanstoots voor de goddelozen. Maar dat is hun eigen schuld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Henk Daalder Duurzame Brabanders

Bas Eijkhout, rapporteur milieu en klimaat oid in het Europees parlement
Een van de weinige Nederlanders die politiek nog iets voor elkaar krijgt, dat een positieve invloed heeft op Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Maria

De lijst is nu al verrassend. Nederland, leuker dan je denkt. Ik kom zo gauw niet op een toevoeging. De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer is een goede tweede. Hij knokt niet alleen voor een rechtvaardige overheid, hij wijst ons ook op de deskundigheid van docenten, zorgverleners en politieagenten en dat deze mensen zo vaak overruled worden door managers. In zijn kielzog staat de rijdende rechter, die (dankzij de opmerkzaamheid van Bas Heijne) ons laat zien dat Nederlanders respect hebben voor de rechtspraak. Maar als eerste kies ik voor de al eerder genoemde Cruijff. Ik ken hem niet van dichtbij, ik weet dus niet of hij zo heilig is, of juist niet. Maar hij staat symbool en dúrft ook symbool te staan voor de strijd tegen de zesjescultuur in Nederland. Hij laat zien dat de managerscultuur tot zesjes leidt. Hij geeft onze droom terug dat passie en gedrevenheid, met een bestuur dat daarop kan inspelen ons tot grote hoogte kan brengen. Natuurlijk doet Laura daar ook een beetje aan denken, maar zij moet zich nog verder ontwikkelen. Cruijff dus; niet zo zeer om het voetbalspelletje, maar om zijn symboolfunctie. Omdat Nederland aan de Nederlanders (van alle kleuren) wil teruggeven. Als zijn missie zou lukken krijgen we daar allemaal een kick van en zal onze naam in het buitenland ook weer glans krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Dr Banner

Gerrie uit Maaskantje

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31.1 Bismarck - Reactie op #31

Oh, fictieve figuren mogen ook? Dan vind ik Nicolaas van Myra ook wel een nominatie waard, gezien zijn geven zonder iets terug te verwachten mentaliteit.

#31.2 Joost - Reactie op #31.1

Tsss. De Sint eist goed, degelijk gedrag en is daarmee pleitbezorger van de grijze middelmaat.

#32 hajo

Mag Dick Swaab ook op de lijst. Dit jaar kwam zijn boek uit. Op het gebied van hersenonderzoek zeker een belangrijk nederlands onderzoeker die ook wereldwijd zijn stempel op het gebied van de neurologie heeft gedrukt? Overigens ben ik het ook erg eens met het plaatsen van Robbert Dijkgraaf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 S’z

’t kan mij eigenlijk weinig schelen, deze interessante poll hier, en dat heeft àlles te maken met de nieuwe site, waarop ik hier al ’n paar pertinente reacties postte die – hoezo social media – onbeantwoord bleven … en dus schrijf ik in deze fase “succes nog (maar verwacht niet te veel inbreng meer)”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33.1 larie - Reactie op #33

“Valt” Sargasso door het vangnet social media aldus reeds?
Poll’s vullen leegtes aan die anderen gevuld hebben.

#34 piet de nuttige idioot
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 piet de nuttige idioot

#61 – #35 – #41
wat is de logica van de volgorde van de comments? (zijn geen reacties op de vorige oid)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35.1 L.Brusselman - Reactie op #35

bij mij is het nu 63 ,35 ,42

#36 Ernest

Wat mij betreft de mensen die hun leven waagden bij de schiet-razernij in Alphen aan de Rijn. Doe het ze maar eens na. Gelukkig zijn ze, terecht, al geëerd. Burgemeester Eenhoorn vervulde bewonderenswaardig zijn rol als burgemeester, maar dat zouden er meer moeten doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Joke Vlasblom

Mens van het jaar is voor REMCO HEMMELDER gelukkig is hij sinds kort gaan twitteren zodat vele kunnen volgen wat hij geheel belangeloos en met eigen middelen voor de straatkinderen in Senegal doet ondanks dat hij daar konstant tegen problemen aan loopt blijft hij positief deze man verdient alle aandacht en steun van hulp instanties zodat hij er niet alleen voor blijft staan dus RESPECT!!!!!! voor REMCO HEMMELDER DE MAN VAN HET JAAR

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie