Meerderheid verwacht voor Macron bij Franse parlementsverkiezingen

ELDERS - Na de Britten gaan de Fransen zondag opnieuw ter stembus voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen.

Volgens de peilingen gaat de partij van Macron, La République En Marche (REM), een absolute meerderheid behalen. In de buitenlandse kiesdistricten is de stemming al achter de rug. In tien van de elf regio’s won de kandidaat van Macron. De opkomst was echter zo laag (gemiddeld 19,1%) dat een tweede ronde noodzakelijk is. Voor de Benelux kreeg Pieyre-Alexandre Anglade, de kandidaat van REM, 52% van de stemmen, bij een opkomst van 21,4%. Het minimum is echter 25%, dus zal hij het in de tweede ronde alsnog op moeten nemen tegen de tweede kandidaat, Sophie Rauszer van de linkse partij La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon.

De centrumpartij van de Franse president zou volgens de peiling 29,5 procent van de stemmen behalen tijdens de eerste ronde op 11 juni. Met een ruime voorsprong op de andere partijen zou dat na de tweede ronde, op 18 juni, 385 tot 415 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale opleveren. In de tweede ronde gaat het in elk district tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen hebben behaald. Als de opiniepeilers gelijk krijgen zou Macron de grootste parlementsmeerderheid krijgen sinds De Gaulle.  Van de andere partijen zouden de Republikeinen 105 à 125 zetels behalen, de Socialistische Partij 25 à 35, La France Insoumise 12 à 22 en Front National amper 5 tot 15. Voor de twee laatste partijen zal het er om gaan de drempel van 15 zetels te halen. In dat geval worden ze erkend als aparte fractie, met bijbehorende rechten.

Het nieuwe parlement zal met Macron’s ploeg veel nieuwe parlementariërs tellen. Die zullen als eerste hun goedkeuring moeten geven aan arbeidsrechtelijke hervormingen. Daar zit meteen de eerste grote uitdaging voor Macron. Heel links heeft met de vakbonden op voorhand al acties aangekondigd mochten die hervormingen te ver gaan. Premier Edouard Philippe is deze week al in gesprek gegaan met de vakbonden om te zien hoe de vlag er voor staat.

De nieuwe regering die president Macron’s programma moet gaan uitvoeren is bij nader inzien toch niet helemaal nieuw, schrijft De Volkskrant. Een deel komt uit de aanhang van Dominique Strauss-Kahn, de voormalige sociaal-liberale presidentskandidaat van de socialisten die vijf jaar geleden vanwege een seksschandaal in de Verenigde Staten werd uitgerangeerd. ‘Macron heeft de wezen van DSK opgepikt’, schreef het communistische dagblad L’Humanité.

In zijn verkiezingscampagne heeft Macron van transparantie en integriteit een groot punt gemaakt. Pijnlijk was het dan ook dat de Canard Enchainée vorige week zijn minister voor Territoriale Cohesie Richard Ferrand aan de schandpaal nagelde. Ferrand was een van de eerste ex-socialisten die zich vorig najaar aan Macron’s nieuwe beweging bond.  Hij zou als directeur van een zorgverzekering zijn vriendin bevoordeeld hebben. Ferrand huurde in 2011 een bedrijfspand dat zijn vriendin in het vooruitzicht van verhuur aan de zorgverzekeraar had gekocht. Volgens een woordvoerder van REM is er niets aan de hand en is er geen belastinggeld mee gemoeid. Pijnlijker is de onthulling dat Ferrand in 2014 zijn zoon een baantje heeft bezorgd als zijn assistent in het parlement, een vorm van nepotisme die Macron zegt voorgoed te willen uitbannen na de affaire die de republikeinse presidentskandidaat Fillon begin dit jaar een vrijwel zekere overwinning heeft gekost.

Een tweede grote uitdaging zal de aanpak van het terrorisme worden. De aanslag van afgelopen dinsdag op een politieman bij de Notre Dame lijkt een geïsoleerd incident. Maar dat Farid I. een politieman uitkoos voor zijn agressie is niet toevallig. Sinds de terroristische aanslagen van november 2015 geldt in Frankrijk de noodtoestand. Dat geeft de politie extra bevoegdheden die niet alleen tegen terroristen worden ingezet. Volgens een rapport Amnesty International gebruikt de Franse politie buitensporig veel geweld bij alle openbare manifestaties en betogingen. ‘De betogers kregen regelmatig te maken met onnodig of disproportioneel geweld. De veiligheidsdiensten hebben knuppels, rubberkogels en traangas ingezet tegen betogers die geen gevaar leken te vormen voor de openbare orde. Honderden, zo niet duizenden betogers hebben verwondingen opgelopen door het politiegeweld,’ aldus het Amnesty-rapport.

Veel slachtoffers van het politiegeweld komen uit het migrantenmilieu. De verkrachting van een jonge demonstrant, Theo, door politieagenten heeft in februari in een van de voorsteden van Parijs tot omvangrijke en gewelddadige rellen geleid. Toenmalig president Hollande “onderbrak” zijn verkiezingscampagne om Theo in het ziekenhuis op te zoeken. Zijn opvolger Macron zal er nog een harde dobber aan hebben de verhoudingen met de jeugd in de banlieus weer een beetje te normaliseren. De broeinesten voor nieuwe aanslagen zijn voorlopig nog niet onschadelijk gemaakt.

President Macron heeft opnieuw verlenging van de noodtoestand aangekondigd, voorlopig tot de dag na de Franse nationale feestdag op 14 juli. De verwachting is dat de noodtoestandverordening in nieuwe wetten zal worden omgezet (en dus eigenlijk permanent zal worden). Macron heeft ook tienduizend extra agenten beloofd en extra gevangenissen. Deze week lanceerde hij tijdens de verkiezingscampagne een nieuw instituut waar een twintigtal experts zich gaat buigen over de beste strategie ter bestrijding van het terrorisme.

Reacties zijn uitgeschakeld