Mars rovers beginnen te rammelen

De twee mars rovers beginnen ouderdomsverschijnselen te vertonen. Steeds meer componenten beginnen de geest te geven.

De mechanische arm van Opportunity schijnt het begeven te hebben. Net zoals een van de stuur motoren.

Met Spirit gaat het nog een stuk beter. Alleen de boor is versleten. Niet vreemd als je bedenkt dat de boor ontworpen is om 3 keer gebruikt te worden en nu al 15 keer gebruikt is.

Beide karretjes hadden 90 dagen moeten werken en zijn nu aan hun 22e maand bezig. In deze tijd heeft Spirit 5,5 kilometer afgelegd en Opportunity 6,5. Gezamenlijk hebben ze meer dan 130.000 plaatjes geschoten.

Ik hoop dat ze de 24 maanden nog halen, zou wel een mooie mijlpaal zijn.

 1. 1

  Als je hoort dat dingen die gebouwd zijn om het Z keer vol te houden maar ze doen het wel 4xZ keer, vraag je je af of de NASA niet expres te lage schattingen doet. Goeie PR.

 2. 2

  Natuurlijk zijn zulke schattingen altijd conservatief. Je doet X duurproeven en baseert je missie op de slechtste resultaten. Lijkt me logisch, toch?

 3. 4

  Een factor 5 is nou ook weer niet dramatisch veel meer. Vergeet niet dat het een stuk goedkoper is om op aarde een boor die met 95% zekerheid 3x kan boren te vervangen door een boor die met 99.9% zekerheid 3x kan boren (en daar bijvoorbeeld uit volgend met 50% zekerheid 15x kan boren), dan wanneer je er op mars achterkomt dat je Gamma-boor van 5 euro er na 2x boren al mee ophoudt en je opnieuw zo’n karretje kan gaan bouwen en versturen.

  Spuyt12: waarom ben je [Bezoeker] en geen [Lid]?

 4. 6

  @David Ja je hebt wel gelijk, maar dan moeten ze eigenlijk niet zeggen dat het ding ontworpen is om 3x te werken. Die drie keer haalt ie ZEKER. GEMIDDELD zal ie veel vaker kunnen boren dan drie keer. Maar het kan ook aan de pers liggen die de aangedragen feiten versimpelt.

 5. 8

  Ik geef slechts aan dat ze twee getallen zouden moeten geven: dat wat ie zeker haalt en dat wat ie gemiddeld zal halen. En misschien geven ze die ook maar maakt de pers daar wat anders van.