Marokko is dit jaar een populair vakantieland. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal boekingen naar het Noord-Afrikaanse land met 35% toegenomen (tiscali.nieuws). Dat kan ook haast niet anders voor een land met zulke geweldige ambassadeurs als Ali B. en Najib Amhali. Vlak voor de Nederlandse intocht is het dan ook een goed moment om aandacht te schenken aan het tragisch lot van de berberapen in Marokko en de acties van hun bloggende beschermengel Els. Op haar lezenswaardige Berberblog houdt ze al een jaar haar wetenschappelijke onderzoek en lobbywerk voor de berberaap in Marokko bij. Het leefgebied van de berberaap staat onder druk van overexploitatie en verwoestijning, de diersoort zelf wordt illegaal verhandeld en eindigt vaak als huisdier in troosteloze Europese voorsteden. De berberaap (Macaca sylvanus) leeft in de cederbossen van het Midden-Atlas gebergte. Met die bossen gaat het niet goed: overbergrazing door schaapskuddes laat nauwelijks voedsel en water over voor de apen, deze storten zich noodgedwongen op de uitlopers van de bomen. Doordat herders natuurlijke waterbronnen hebben afgeschermd bedelen de apen nu langs de weg om flessen water. De berberaap wordt in Marokko over het algemeen gezien als een plaag, volledig onterecht want hun aantallen dalen. Veel jonge aapjes worden gevangen en illegaal verhandeld. En ook al is dit voor Marrokkaanse wet verboden worden berberapen op verschillende plaatsen te koop aangeboden. Ook op het centrale marktplein in Marrakech waar argeloze toeristen voor grijpstuiver op de foto kunnen met een geketend babyaapje. Met name Marokkaanse Europeanen nemen regelmatig zo’n schattig babyaapje mee naar huis. In Frankrijk, België en Nederland komen deze dieren die onhoudbaar zijn als huisdier uiteindelijk in asiels terecht. Stichting AAP heeft momenteel zestig berberapen in de opvang en hun aantal stijgt nog steeds. Het minste wat u als Marokko-booker kunt doen is deze zomer niet betalen voor een foto met zo’n aapje, laat staan het aanschaffen en mee naar huis smokkelen ervan. Wat u daarnaast echter ook nog zou kunnen proberen is bij de Marokkaanse politie melden dat er apen worden aangeboden. Waarschijnlijk zullen ze u aankijken alsof ze water zien branden, maar als die volledige 35% extra Marokko-bookers dat deze zomer doet dan komt er wellicht een positieve Marokkaanse mentaliteitsverandering tegenover de berberaap op gang?
Extragratis kijktip: Vrijdag 30 juni a.s. besteedt het NOS-journaal aandacht aan de problematiek van de berberapen in Marokko.
Reacties (1)
Els en stichting AAP stenen man ( veel kontakt gehad met deze stichtiing , ze staan voor wat ze doen en ook met chimps btw…hulde) zo-ook dat prachtige land Marocco. Oh wat heb ik nu trek in een mint-thee met ander lekkers.
Bedankt voor de link @ Carlos , ik ga haar volgen.