1. 1

  Nieuwe politionele actie in Afghanistan, gewapende helikoptervlucht een ander land in, mariniers op schepen, en slechts de eerste 6 maanden van het kabinet. What’s next, gaan we België weer veroveren als de politieke impasse te lang duurt?

 2. 3

  @1: Het betreft een tweetal langzame transporten. Sitting Ducks voor kapers… wat stel jij voor, gelijk maar naar de kust van Somalie varen?

  Ik vind het geen enkel probleem dat de koopvaardij in de buurt van Somalie beschermd wordt tegen kapers. Wat mij betreft wordt daar gewoon een vliegdekschip gestationeerd dat de piraten-moederschepen de kelder in jaagt.

 3. 4

  @3
  Ik ben op zich ook niet tegen het inzetten van militairen bij het beschermen van Nederlands grondgebied waar dan ook, vast of drijvend.
  Het viel me alleen op dat dit kabinet voor Nederlandse maatstaven wel erg snel naar het militair instrumentarium grijpt.

 4. 5

  De voornaamste reden tegen inzet was volgens mij om het geweld niet te laten escaleren, nu worden bemanningen nog “redelijk” goed behandeld. als de sfeer grimmiger wordt door inzet van militairen zou dat wel eens effect kunnen hebben op de shcepen die WEL gekaapt worden.

  Wat ik mij afvraag, worden er door andere landen al wel militairen op deze manier ingezet? Zo ja heb ik er ook weinig bezwaar tegen.

 5. 6

  @4: Opvallend, temeer omdat het vorige kabinet mordicus tegen was.

  @5: Tja… “geweld niet laten escaleren”. Er zijn ook ondere woorden voor zoals berusting en lafheid. Mijn mening is dat situaties rond piraterij pas ECHT kunnen veranderen als je laat zien dat je de bereidheid hebt om te escaleren om je belangen te verdedigen.
  ‘Tuurlijk… escalatie kan ook fout lopen, maar een “pappen en nathouden”politiek, zoals onder Bak-ellende/Bos, lost helemaal niets op, erger nog houdt het probleem in stand.

  Persoonlijk vind ik dat Nederland meer gebaat is bij veilige scheepvaart op de Suez-route dan bij een volgende missie in Afghanistan.

 6. 7

  @6
  Wat is er nou precies opvallend, dat het kabinetsbesluit gewijzigd is?
  Ach, dat gebeurt toch wel vaker na een verkiezing.

 7. 8

  @6 ’t vorige kabinet was niet “mordicus” tegen, ’t vorige kabinet had ernstige bezwaren tegen een dergelijk plan. Ondermeer omdat ‘onze jongens’ geen ondersteuning hebben wanneer het uit de hand mocht lopen (geen exit-strategie, kent u die uitdrukking nog?) en omdat de nodige medische voorzieningen aan boord ontbraken.

  De overheid moet de veiligheid van ‘onze jongens’ waarborgen. De werkeilanden hebben een alternatief, ze kunnen omvaren. Moeten onze jongens worden gebruikt om de winstmarge van bedrijven veilig te stellen?
  Wie gaat dit ‘grapje’ betalen?

 8. 9

  @8: grapje neem ik aan, met een Vmax van 10 knopen omvaren….

  Waarvoor wou jij “onze jongens” dan gebruiken Afghanistan waar we geen zak te maken hebben? Het is maar een vraag, hoor… En een exit-stratiegie… ja, je kunt ook voldoende sterkte meesturen. Twee man met een M-16 is natuurlijk totaal geen afschrikking. Overigens vind ik het ook geen probleem om “particuliere bewakers” mee te sturen/ toe te staan.

  Zoals ik al eerder schreef moeten de moederschepen van die piraten aangepakt worden.