March on Copenhagen!

En breng je 40-spandoekje mee. Als al het andere niet meer werkt. Niemand heeft enig idee hoeveel mensen er in december naar Kopenhagen zullen afreizen. Grote NGO’s doen er officieel niet aan mee*, maar vanuit kleine netwerken, met wortels van Sydney tot Appelscha, lijkt er in december in Kopenhagen een klimaatdemonstratie te gaan ontstaan die zijn weerga niet kent.

Nooit eerder zouden zo veel mensen samenstromen om hun ongenoegen kenbaar te maken over klimaatverandering en het verdere ontrollen van de emissieplannen van Nederland, de EU, de VS, Canada, en hoppakee, de hele internationale gemeenschap. Bij de gevestigde media mogen dan journalisten werken die een ijsbeer nog niet van een pinguïn zouden kunnen onderscheiden, maar wij zien wat hier gebeurt en wij-zijn-boos.
kopenhagen_demo

Hier, omdat ik in de stemming ben, nog een lange zin:

De grote datum waarop bezorgde burgers uit heel Europa en daarbuiten in de straten van Kopenhagen laten weten gemeende onvrede te ervaren bij het niet aanpakken van ’s werelds grootste duurzaamheidsprobleem (en het structureel wegpesten van deze prachtschepsels) en tegelijk gaan oproepen tot klimaatbeleid dat wél in lijn ligt met de wetenschap is 12 december.

Wie echter geïnteresseerd is in de sidelines en een wat langer verblijf in de portal naar Scandinavië kan hopen op een gratis accomodatie van de gemeente, in een gymzaaltje of buurthuis. Het Kopenhaags stadsbestuur heeft echter nog niet bedacht of ze nou ook alweer wel of niet blij zijn met alle wintertoeristen, een risico dat je wellicht niet wilt nemen.

Je kunt daarom ook proberen aan te kloppen bij het tentenkamp van Greenpeace. Je loopt dan wel het risico dat je gestrikt wordt voor promotie van YouTube the Earth – nogmaals, in plaats van dat je je puur en zonder enige gêne zou inzetten voor een op wetenschap gestoeld kwantitatief doel waarmee ook echt een zinnige stap gezet zou worden richting een aanvaardbaar stabilisatietraject voor broeikasgassen en realisatie van het internationale klimaatdoel van 2 graden – ik zeg maar wat: 40 procent emissiereductie.

Als je wel die vrijheid wilt behouden staan de deuren van de kolossale barakken in Christiania naar verluidt gastvrij open alwaar je ook met je eigen campertje of tent en winterslaapzak terecht zou moeten kunnen.

Of je kunt opteren voor dat netwerk van gastvrije Deense studenten, journalisten, ambtenaren, wetenschappers, vikingprinsen en rondborstige blonde zeemeerminnetjes die banken, kelders en zolderkamers ter beschikking stellen.

‘Pas maar op hoor’, sprak de voor zijn genoegen maar even anonieme Deense overheidsfuntionaris, ons wegwaarschuwenwillend. ‘Het zal nat, donker en koud zijn. Kopenhagen is in december helemaal geen leuke plek.’

Ik geloof er niks van. Volgens mij wordt het reuze-hyggelig deze winter.

Ook de Kopenhagense kerstmarkt bezoeken? Kijk voor meer info op www.40incopenhagen.org – de speciaal door de Deense overheid ingerichte informatiesite waarop in maar liefst 12 Europese talen de essentie van het nieuwe klimaatverdrag wordt uitgelegd, gepaard met een hartelijke uitnodiging de charmante Scandinavische stad met een bezoek te vereren.


(* [insightcanbesuchaburdon-on]…die hebben elk hun marketingafdeling “campagnes” laten bedenken. Dat zijn programma’s die laten zien dat deze organisaties inderdaad donateurs nodig hebben zodat ze ook bij volgende mediamomenten, zoals Kopenhagen2, -3 en -4(?1?), “campagnes” kunnen bedenken. Voor dergelijke programma’s ben jij als demonstrant echter te autonoom. You don’t fit. Je brengt bovendien de knuffelfactor in gevaar. In de talloze media-uitingen worden daarom zonder blikken of blozen primair “campagnes” gepromoot in plaats van kwantitatieve klimaatdoelen, die officieel wel weer vermeld staan als verdwaald bullet-point op pagina 3 van de plannen die geen burger ooit zal lezen maar desalniettemin legimiteit verschaffen voor de “campagnes”…[insightcanbesuchaburdon-off])

Reacties (4)

#1 sikbock

Lekker demo doen! Met GRATIS onderdak en GRATIS eten en drinken.. bij rondbORSTIGE blonde studentes nog wel! Ik heb er zin an!* wrijft in handen *

  • Volgende discussie
#2 Kropotkin

Ik hoop toch wel dat jullie, milieubewust en wel, met zijn allen (rustig) fietsend naar Kopenhagen afreizen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Zoveel protesterende mensen in Kopenhagen en zoveel Sikbockjes die er ‘zin an hebben’.
Ik voorspel oorlog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Fred

“…om hun ongenoegen kenbaar te maken over klimaatverandering ” Zucht. Zelf ga ik demonstreren om mijn ongenoegen kenbaar te maken over de omkering van het aardmagnetisme. En ik protesteer tegen de zwaartekracht, want dat is een samenzwering van de CIA om ons vast te houden op Aarde.

  • Vorige discussie