Lucas herschrijft evangelie

*
Waarheid. Dat perspectieve ding. Elk z’n eigen kijk is even waar dan een andere. Maar wat doe je met kunstwerken, bijvoorbeeld.
Er zijn bijvoorbeeld weinig oude meesters die hun oorspronkelijke werk zouden herkennen, als ze nu in een museum zouden rondlopen. Van oude muziek weet men vaak niet eens hoe ze bedoeld was, laat staan klonk. En sommige schrijvers hebben er het handje van weg om per uitgave nog te morrelen aan het origineel.
Meestal zijn zulke ingrepen gerechtvaardigd, hetzij door te weinig informatie bij het restaureren, door integere artistieke verbeteringen vanwege de kunstenaar zelf, of een verbeterde techniek, waardoor de oorspronkelijke versie bij het cre

0

Reacties (5)

#1 Ruud

Gezien in ’71 ( of ’72) in een tijd dat er in USA nog maatschappij-kritische films gemaakt konden worden. Sinds de jaren ’80 worden de grote studio’s opgekocht door omhoog gevallen worst-fabrikanten ed. Die denken dat ze zelf creatief zijn en steeds meer met de inhoud van de films bemoeien. De Amerikaanse filmindustrie is verworden tot een grote visuele supermarkt. Waarin de carri

  • Volgende discussie
#2 larie

@Ruud:maatschappij-kritische films worden nooit geproduceerd door grote studio’s, in ’71 niet en in 2004 niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ruud

@larie
Dat ben ik gedeeltelijk met je eens. Maar toendertijd hielden de grote studio’s nog wel geld vrij voor zulk soort films voor een klein publiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie beetje laat

@Crachat: Ik denk dat kunst kunst is in de tijd dat het wordt verzonnen en daarna een historisch ijkpunt is maar niet veel meer met kunst te maken heeft. De film THX is het bewaren waard, herinner mij m’n gebalde vuisten tijdens het kijken, komt altijd van pas als de golf weer terug is op de trend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie