Little Brother: zelf waken over privacy

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De laatste maanden staat het onderwerp privacy steeds meer op de agenda van blogs en nieuwssites in Nederland. Logisch want de invasie van onze privacy en de wijze waarop onze overheid als een olifant door de porseleinkast van onze burgerrechten lijkt te denderen maakt een krachtig tegengeluid noodzakelijk.

De uitholling van de rechtstaat en democratie is niet alleen in Nederland een rap voortschrijdend proces. Met de VS voorop zijn de meeste westerse landen druk bezig om alle sinds de 13e eeuw opgebouwde mensenrechten af te breken in naam van de strijd tegen het terrorisme. Waarbij noch strijd, noch terrorisme ooit zijn gedefinieerd. Een eindeloze oorlog tegen een grotendeels imaginaire vijand (die we trouwens aan het verliezen zijn), Orwell kon het niet beter verzinnen.

In de VS is net een wet aangenomen die het afgeven van een vingerafdruk verplicht maakt bij het afsluiten van een hypotheek. Hoe makkelijk vingerafdrukken te faken zijn is door de Duitse Chaos Computer Club eerder dit jaar aangetoond. Ondertussen blijken de de miljoenen camera’s in Londen blijken geen effect hebben op het niveau van misdaad (of terrorisme).

Ondank als deze publiek beschikbare informatie blijven regeringen vragen om meer bevoegdheden om ons te beschermen tegen ’terrorisme’. Is er enig bewijs dat meer bevoegdheden iets uithalen? Volgens onze Minister van Justitie had met OM drie jaar nodig om Greg Nekschot op te pakken. Wat is erger: een Minister van Justitie die liegt tegen het parlement (en een parlement dat dat toestaat) of een OM dat daadwerkelijk zo incompetent is als de Minister suggereert?

Het verschijnen van het boek Little Brother van de Cory Doctorow is dan ook een ‘sign of the times’. Little Brother is een spannend verhaal over een groep jongeren die in de VS van de nabije toekomst door het Department of Homeland Security vastgezet worden in de nasleep van een aanslag op San Francisco. Drie worden er na een paar dagen vrij gelaten. Een vierde verdwijnt in het zwarte gat van de DHS gevangenissen (Guantanamo Bay – of erger). Zijn vrienden besluiten daarop de oorlog te verklaren aan de DHS en gebruiken al hun technische creativiteit om een enorme community van gelijkgestemden op te bouwen die hen helpt de DHS het leven zuur te maken. Dit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen en al snel zijn ze op de vlucht in hun eigen stad voor hun eigen overheid omdat ze eisen dat die overheid zich aan de wet houdt. Het boek leest als een trein en ik vindt het een absolute aanrader voor iedere bewuste burger van 14 tot 140.

Naast een spannend verhaal met maatschappelijke relevantie is het boek ook bedoeld als instructiehandleiding voor digitaal activisme. Hoe versleutel je je mail? Hoe maak je van gehackte Xboxen en TOR een parallel Internet dat volledig anoniem is? Hoe detecteer je verborgen camera’s? Er is een aparte site waar de in het boek gebruikte methodieken in detail uit de doeken worden gedaan. Dit alles is natuurlijk helemaal community-driven en personen met specifieke kennis en/of ervaring kunnen bijdragen aan het verbeteren van de ‘instructables’. Net als de meeste werken van Doctorow is het boek vrij te downloaden (CC-licentie) van zijn site.

Wat het boek ook laat zien is dat een beetje kennis van ICT cruciaal is voor het garanderen van minimale privacy in een tijdperk waar staten haar burgers niet meer beschermen tegen vijanden maar die burgers zelf tot vijand heeft verklaard.

Het Small Sister project van Brenno de Winter heeft tot doel ‘Privacy Enhancing Technologies’ zoals mailencryptie zo gebruikersvriendelijk te maken dat iedere burger er gebruik van kan maken. Ik roep eenieder op te kijken wat zijn of haar bijdrage aan dat project kan zijn. Zoals de New York Times vrijdag schreef: The geeks shall inherit the earth. Als onze overheid niet langer onze burgerrechten wil beschermen moeten we het zelf doen.

Reacties (22)

#1 LesMillePaillettes

Mooie conclusie. Dus toch?

“Zij die vreedzame revolutie onmogelijk maken, maken geweldadige revolutie onvermijdelijk.” (JFK)

Ik lees vandaag Che Guevara: “Het enige antwoord op het geweer van de onderdrukker, is het geweer van de onderdrukte.”

Laten we het geweer metaforisch opvatten. Wanneer en hoe pakt het volk dan de wapens?

 • Volgende discussie
#2 LesMillePaillettes

….overigens, puur omdat je zei dat de privacy discussie al zo vaak voorbij is gekomen.

REVOLUTIE!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 HansR

Waarbij nog strijd, nog terrorisme ooit zijn gedefinieerd.

noch of nog

Ik zeg niet vaak meer wat van dit soort dingen maar deze zou ik toch maar verbeteren. En gooi mijn comment dan maar weg.

Verder overigens boeiend dat je begint in de 13e eeuw met de opbouw van de mensenrechten. Aardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Steeph

Schandvlekje weggepoetst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arjen Kamphuis

@3 tnx voor de correctie ;-)

Magna Carta uit 1215 was het begin van burgerrechten volgens veel historici.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HansR

@Arjen#5
Vanuit GB en door GB-historici bezien wel. Brittannia rules the waves :) Laten we zeggen een stevige milestone?

Overigens staat in de Wiki een aardige alinea over implied rights. En juist over privacy. Geldt zoiets ook in NL?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HansR

Overigens hebben we het over burgerrechten en niet de mensenrechten. Dat zijn toch twee verschillende dingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HansR

Mmm… Of zien we privacy als mensenrecht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 ALO

Ik ben blij dat ze die terroristen, die moslims en hun linkse vriendjes nu goed in de gaten houden. Ze zijn tenslotte verantwoordelijk voor alle politieke moorden van de laatste jaren en met hun gestapolaarzen vertrappen ze de vrijheid van meningsuiting. En ik heb nooit wat gedaan dus ik heb niets te vrezen.

Kunnen we even stoppen met het verdraaien van feiten over GN? Hij is niet van zijn bed gelicht (zaterdagavond tot 3 maal toe op televisie beweerd) en men is natuurlijk niet 3 jaar op zoek geweest naar hem (zie topic). Dit heeft waarschijnlijk zo lang geduurd omdat dit geen prioriteit had. En mocht het wel zo zijn dat iemands anonimiteit op het Internet gedurende een aantal jaren is gewaarborgd, dan gaat dit stukje nergens over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 su

@ #5 Arjen Kamphuis:

De Magna Carta was meen ik vooral de rechten van de adel beschermen tegen hun Koning. Daar kon de gemiddelde burger bar weinig rechten uit halen. Je kunt het dan ook eerder betitelen als de begin van al het ellende van overheidsbemoeienis :) Maargoed, vooral een fryingpan/fire ellende. Wat dat betreft had de Domesday book indirect meer betekenis omdat burgers er eigendomsrechten aan konden verlenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 su

Ik vind het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen allemaal. Waarom je richten tegen een gedeelte van de onderdrukkende staat (DHS), en niet tegen de werkelijke onderdrukkende instantie, de staat zelf. Daarbij zijn de howto’s waar naar verwezen worden nogal technocratisch van aard en kun je over de relevantie (LED throwies? come on!) nogal twijfelen. Middle-class kids do revolution (badly).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Arjen Kamphuis

@9, je opmerking over ‘niets te vrezen’ zou een begin van geloofwaardigheid krijgen als je niet anoniem zou posten. En doe er meteen ook even je adres en andere persoonsgegevens bij want ‘je hebt niets te vrezen’. Toch?

Ik heb nergens beweringen gedaan over de wijze waarop Nekschot opgepakt is. Ik was er niet bij. Maar als de minister het parlement vertelt dat het OM er 3 jaar me bezig is geweest is het OM incompetent, of de minister aan het liegen.

@10/11, De Magna was een begin van rechten voor anderen dan de Koning. net zoals stemrecht in Nederland in 1850 een begin was.

Als de instructables je tegenvallen doe er wat aan zou ik zeggen! Erg makkelijk om hier te kankeren op de wijze waarop anderen iets doen. Wat heb jij *gedaan*? Er staan op de site ook veel instructables over andere zaken dan het Little Brother boek. In de lijst van w1n5t0n staan geen LED throwies…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 su

@ #12 Arjen Kamphuis:

Nee, natuurlijk heb ik niks gedaan. Doctorow is immers de eerste die komt met een handboek voor radicalen. Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 su

@ #12 Arjen Kamphuis:

In w1n5t0n’s (l33t!) lijstje komen de throwies weldegelijk terug in de vorm van LED frosties. Voor al uw authoriteitsondermijnende coctailparties zeker..?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 su

@ #12 Arjen Kamphuis:

De Magna Carta was vooral een census om te bepalen hoeveel belasting de Koning van je kon innen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 ALO

@Kamphuis
Ik parafraseerde alleen maar de angst, het verwijt en de drogredenen die het door jou geschetste privacy-aantasting mogelijk maken. We vingeren naar de overheid (over anoniem gesproken) maar het zijn de burgers die dit mogelijk maken. Ook behoorlijk anoniem dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Arjen Kamphuis

@ALO, ik geloof dat ik het ironie teken gemist heb in je eerste paragraaf ;-)

@su, kijk nog maar eens goed naar de intructables site. De LED frosties zijn van een andere site-lid en staan onder de lijst van w1n5t0n. Even goed kijken voordat je iets roept. Niemand heeft trouwens ooit gezegd dat activisme niet leuk mocht zijn.

Wellicht eens beginnen met wat te lezen over de geschiedenis van de Magna Carta:
“Magna Carta is an English charter originally issued in 1215. It required the King to renounce certain rights, respect certain legal procedures and accept that his will could be bound by the law. It explicitly protected certain rights of the King’s subjects, whether free or fettered – most notably the writ of habeas corpus, allowing appeal against unlawful imprisonment.”

Een niet onbelangrijke stap in de ontwikkeling van rechten. Het recht op ‘habeas corpus’ is in de VS afgeschaft voor hen die worden beschuldigd van ‘betrokkenheid’ bij terrorisme. Bewijs is bij een dergelijke beschuldiging niet langer noodzakelijk en permanente opsluiting buiten de VS is mogelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 su

@ #17 Arjen Kamphuis:

Nou vooruit, over de leds heb je dan gelijk, al ben ik nog steeds niet echt onder de indruk van wat daar staat. Bij de gemiddelde krakers spreekuur kijg je een stuk meer handige informatie.

Had mij versproken in #15, ik bedoelde daar natuurlijk de Domesday book. maar mijn punt blijf staan dat de burgers bar weinig hadden aan de Magna Carta. Uit de wikipedia link:

The importance of Magna Carta was greatly magnified in the eyes of the Levellers. John Lilburne, one of the leaders of the movement, was known for his great advocacy of the Charter and was often known to explain its purpose to lay people and to expose the misspeaking against it in the popular press of the time. He was quoted as saying the ground and foundation of my freedome I build upon the grand charter of England. However, as it became apparent that Magna Carta did not grant the level of liberty demanded by the Levellers, the movement reduced its advocacy of it.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 su

P.S.: Habeas Corpus is ouder dan de Magna Carta en stamt al uit Anglo-Saxon rechtspraak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Yatta

Echt bezorgd over het uitwonen van de privacy…wordt actief en steun deze initiatieven;

http://www.volksopstand2008.nl/

en

http://www.arnoudboer.nl/ditismijnvingerafdruk.nl/

voor het te laat is….de politici willen niet terug naar de jaren 50…nee eigenlijk willen ze naar de ausweis tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bismarck

@19: Maar was niet wetmatig vastgelegd. Daarnaast verschenen er vrij kort na de magna carta ook nog de nodige inleidingen op burgerrechten. Allicht zul je toch de Blijde Inkomst wel kennen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 su

@ #21 Bismarck:

Mja, die noemde je idd laatst in een discussie :)

 • Vorige discussie