Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Linkse Lente is een initiatief van Groen Links dat positieve ideeën moet genereren om de Rechtse Winter die momenteel onze samenleving voedt met angst en negativisme te verdrijven. Aardig idee, maar de website waar dit allemaal moet gaan gebeuren blinkt nou niet bepaald uit in gebruikersvriendelijkheid…

David Rietveld schrijft er dit over op zijn weblog: “Zoals wel vaker bij GroenLinks is er niets verkeerd met de inhoud, alleen is de vorm dramatisch. En dat schuurt, wringt en jeukt”. (DavidRietveld.nl)

Maar wat vindt u nou van deze Linkse Lente? Gelieve in uw reactie onderscheid te maken tussen: (a) vorm, (b) inhoud. Dank u.

Reacties (36)

#1 Degtyarev Pekhotny

a) geinig, maar niet nuttig, eerder onhandig.
b) beetje wazig, groen links achtig. Te lange teksten ook zeker gezien dat onhandige navigatiesysteem. Ik heb geen belangstelling om 200 keer om mijn muis te klikken voor 1 tekstje.

Algemene indruk; leuk initiatief, erbarmelijk uitgevoerd. Als ze een beetje slim zijn dan pikken ze deze kritiek van David Rietveld op en gooien ze de boel zsm op een normale website met normale functionaliteit.

 • Volgende discussie
#2 Bootvis

a: Erg slecht. Er is niets te zien in Firefox 1.5 Beta 1

b: Geen idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KingKoen

a. Firfox 1.0.6 doet het wel

b. Als ik die koppen op de 1e pagina zie, verlang ik terug naar de rechtse winter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sourisnoire

A) Dat is verdomme een ouderwetse website met frames, nagemaakt in flash! Waarom?

Iedere bijdrage is anders vormgegeven en dat is best aardig gedaan – totdat die alleen uit tekst bestaat en dan lijkt ’t niks anders dan een grote lap letters. Typografisch niet zo goed.

Je kan de tekst niet selecteren, scrollen is klote en je hebt geen idee wat waar te vinden is…

Nucleaire design-winter.

b) Is er inhoud? Geen zin om te zoeken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 MRTN!

Een non-flash site had beter geweest. Desnoods hadden ze het populaire weblog concept van een site als GeenStijl overgenomen er in korte log intro’s neergezet wat er mis is met de rechtse winter, waarna je verder kon lezen door het klikken op een link. Met een goede eigen vormgeving verder kun je het dan in eigen stijl afronden.
Ik denk dat een Rechtse Winter wel een wat serieuzere respons verdient dan de opzet van deze Linkse Lente site.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Grobbo

Politiek en webdesign… wanneer leren die mensen nou toch eens dat vorm en inhoud op ht web zeer nauw samen hangen. Dat als ik op ‘geluid uit’ klik, ik geen zoemende bijen meer wil horen.

Eerst maar eens aan drempels weg voldoen, scheelt ook bij de wat minder invalide mens een boel irritatie. De tijd dat ik het nog leuk vond om er achter te komen waar ik moest klikken om te kunnen scrollen ligt al even achter me.

Oftewel genoeg irritatie om de inhoud uit het oog te verliezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

Jack Spijkerman staat er ook bij. Zien jullie nou wel dat hij gewoon links is gebleven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph

a) lijkt wel voor bejaarden met dat grote lettertype.
Onoverzichtelijk en weinig toegankelijk. Gemiste kans.

b) veel te soft. variatie op bekende thema’s. wanneer komt er nou eens een echt statement?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Pelayo

a) “Hier sta je nooit in de kou. Nooit alleen. Hier vind je een nieuwe taal. De nieuwe wereldtaal.” Gatfer! IKON-taal!

*rilt uitbundig*

b) Ik voorzie in de toekomst grote wereldwijde problemen die onderling met elkaar verbonden zijn, en ik ben een beetje bang dat de links-rechts tegenstellingen een overleefd relict van de negentiende eeuw zijn.

Ach, het zijn wel lieve mensen hoor, daar niet van. Ik voel me er waarschijnlijk stukken beter mee op m’n gemak dan bij rechtse mensen. Die vind ik meestal toch een beetje ordinair. Maar ik acht mezelf niet links (meer). Meer een realist, in de zin dat elke situatie, elk probleem zijn eigen oplossing vereist. Links is toch, net als rechts met haar blinde geloof in het vrijemarkt kapitalisme overigens, een ideologie die er van uitgaan dat economische oplossingen het antwoord zijn op grote maatschappelijke problemen en onrechtvaardighgeden, en ik betwijfel of dat (altijd) waar is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jeroen Donkevoort

a: waardeloos. Vorm: vaag & rommelig; is het een weblog met een discussie tussen Femke en Ayaan, is het een site met ideeen? Oplossingen? Waarom als intro op de persoon spelen richting Balkenende? Wat is dit voor een vaag en fout partijtje aan het worden onder Femke?

b: Een jaar heeft meerdere seizoenen. Een kabinet moet niet alleen mooi weer spelen. Er is een lente, zomer, herfst en winter. Het is goedkoop, kortzichtig en populistisch om als partij te praten over bloemetjes buiten zetten als het dak van je woning lekt, de muren niet stevig genoeg zijn, de ramen vies zijn, aan de deur inbrekers staan. De ideeen blijven steken in abstract geklets over een mooiere wereld en gaat voorbij aan problemen. Linkse lente suggereert daarmee dat andere politieke partijen niet werken aan een betere wereld. Met dit initiatief toont Groen Links aan niet gereed te zijn voor het regeerpluche. Jammer, het leek goed te gaan onder haar voorganger maar Groen Links is een one-issue partij geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jan des Bouvrie

a) navigeert lastig. Geluid is verschrikkelijk irritant. Op 14 september lezen dat de weblog van Femke Halsema nog niet is ingevuld omdat die pas op 12 september begint is slordig. Duidelijk een gevalletje van te mooi willen maken. Had het liever simpel maar functioneel gehouden.

b) We gaan samen een nieuwe taal maken! Alleen maar positieve woorden gebruiken. En dan kan alle oorlog voorbij zijn, als je het maar wilt. John Lennon zei dat immers ook al. Als we allemaal maar positief genoeg zijn, lukt het ons.

Is dit echt een serieus initiatief? Als het een persiflage was geweest had ik het ook geloofd. De naiviteit ligt er wel heel dik bovenop. Als we voortaan maar positieve woorden gebruiken, dan krijgen we vrede op aarde en wil iedereen lief voor elkaar zijn.

Verder hangt het van de lege retoriek aan elkaar, waardoor volkomen onduidelijk is wat nou concreet de bedoeling is. Ik bedoel zinnen als “door ons op een positieve manier te onderscheiden van iedereen die handelt in angst en conflict”. Is dat niet wat George W. Bush ook over terroristen zegt?

Nee, dit is echt een gemiste kans. Er is momenteel veel onrust in de samenleving en veel ongenoegen m.b.t. het huidige kabinet. Daar is zeker potentie voor links om te scoren. Maar dan moeten ze wel een beetje realistische visie tonen en met wat concrete dingen komen. Een beetje vaag, betuttelend, naief gezwam over een nieuwe wereldtaal, daar hoef je bij de mondige burger van tegenwoordig niet meer mee aan te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Deef

Ik ben effe langsgepiept zaterdagavond. En inderdaad, de innerlijke mens wordt uitgebreid verzorgd, “en maar lullen”, maar de uiterlijke mens wordt zwaar verwaarsloosd. Ik heb zelden zo’n verzameling lelijke 30, 40’ers gezien. Met nadruk op lelijk, en dat zijn ze met opzet. Die partijlijn is klaarblijkelijk doorgezet naar de website.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Pelayo

@JdB

Ja inderdaad, het valt mee dat e.e.a. niet ook in Esperanto te lezen is.

*rilt nog ‘ns*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 David

@Deef: we gaan toch niet persoonlijk worden? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Verbal Jam

De typografie is al dusdanig verkeerd dat ik er niet toe kan komen om te gaan lezen. Vooral ook omdat het onder elk item weer gaat om een enorme lap tekst. Een rijstebrijberg.
En al die animaties zijn een beetje kinderlijk. Het hele initiatief trouwens misschien wel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Arnoud

Webloggen: Kom op Femke, je kan het :)

http://arnoudboer.nl/2005/09/weblog-femke-halsema.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Spuyt12

Welke kleuter heeft zich mogen uitleven op deze site? Argh!

Webdesing zoals webdesing bedoeld is: in en in triest. Vooral die geluidjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 EVH

Voor de ‘Focus-In Gouden Nachtkijker’ voor de meest irritant lezende website is Trouw tweede geworden. De driekoppige jury bestaande uit Plato, Plato en voorzitter Plato smulde van het sterk verouderde en verschrikkelijke concept van de omlaagzakkende zoekregel. Maar de krantensite was volgens die deskundige jury geen match voor de winnaar. Het kennis nemen van de inhoud op de baanbrekende winnende site was op magistrale wijze onmogelijk gemaakt door jolige, niet ter zake doende illustraties die over de tekst heen zweven. Gecombineerd met een heerlijk irritant flashintro levert het een onomstreden gigant in dit genre op. De jury roemt ook het onhandige naar beneden scrollen op de site. De winnaar van de ‘Focus-In Gouden Nachtkijker 2005’ is geworden … (*roffel*) … de politieke site Linkselente.nl!
http://www.focus-in.nl/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Guy

(a) Lelijk. Persoonlijk zou ik warmere kleuren hebben gebruikt, met blauw als symbool van frisheid. Tekst ook niet helemaal scherp bij mij. Geluidjes komen infantiel over. Die SUV-geluiden waren dan wel weer functioneel, ergens toch.

(b) De inhoud komt beter tot z’n recht als het allemaal wat kernachtiger geformuleerd wordt. Ik neem aan dat je de cynici moet overtuigen, en dat werkt niet met wollige, semi-poëtische praat die het stereotiepe beeld van GroenLinks alleen maar bevestigt. Tenminste, dat denk ik. Ik ken het doelpubliek niet zo goed, misschien vindt de keiharde achterban het juist wél leuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Deef

@David Nee hoor, in tegendeel! Jij bent tenslotte toch geen lelijke 30, 40’er?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 David

@Deef: nou, ik ben in ieder geval een dertiger, maar verder valt het wel mee geloof ik. :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Jan des Bouvrie

@guy: zelfs al vindt de keiharde achterban het leuk, die keiharde achterban is allang overtuigd van het nut van Links en stemt er ongetwijfeld al jaren op. Je moet dus juist iets maken dat ook eens mensen die niet tot de keiharde achterban horen aanspreekt. Gezien de uitsluitend negatieve reacties hier, op een weblog waar toch de nodige reaguurders Links een warm hart toedragen, kan ik niet anders dan concluderen dat dit initiatief volledig maar dan ook volledig compleet helemaal volkomen mislukt is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 SalonSocialist

Beste Mensen,

Het is vreemd om te zien hoe JdB uit de neagatieve reacties op voornamelijk de opmaak van de site concludeert dat het intiatief van de Linkse Lente dan ook direct een complete mislukking is. Dat is natuurlijk complete waanzin.

Het ontwikkelen van een serieus alternatief is een reuze karwei. Meningeen leeft nog immer voort met het decadente gedachtgoed van Fortuyn welke niet veel anders is dan onvervalste rechtse prietpraat.

Zo’n initiatief is draag ik dan ook een warm hart toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Degtyarev Pekhotny

ja ik ook maar die website is gewoon klote daar is iedereen het over eens en dus moet GL daar snel wat aan doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Jeroen Donkevoort

Het gaat niet alleen om de vorm heren, de inhoud is te gemakkelijk, te abstract en te dogmatisch. Zoals onder 10 geschreven bestaat een jaar uit 4 jaargetijden. De visie van Groen Links is geen jaar houdbaar. Na 3 maanden is het uitgewerkt en staat de kiezer in de zomer, herfst en winter er een beetje verloren bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Jan des Bouvrie

@SalonSocialist: een initiatief dat alle stereotypen over Links bevestigd. Een initiatief dat mensen van links vervreemdt. Een initiatief dat de mensen hun politieke interesse nog verder ontneemt, omdat ze nu wellicht ten onrechte de indruk krijgen dat links geen reeel alternatief voor het huidige kabinet is maar slechts een stelletje naieve, geitenwollen sokken dragende dromers vertegenwoordigt? Draag je zo’n initiatief een warm hart toe? Dat kan ik me haast niet voorstellen.

Het is bewonderenswaardig om met een realistisch alternatief te komen als je het met de huidige politieke koers niet eens bent. Hoewel ik het meestal niet eens ben met een partij als de SP, komen zij bijvoorbeeld regelmatig met degelijk uitgewerkte op hun ideologie geschoolde alternatieven voor het de politiek van het huidige kabinet. Daar heb ik respect voor en dat levert ze terecht veel electorale steun op.

Maar deze site? Weet je echt zeker dat het niet een grap is van de LPF die de site van Femke Halsema gekraakt hebben of zo? Dit kan toch niet serieus bedoeld zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Stonehead

Ik zie links alleen een Flash-menu, de rechtse kant blijft grijs, met Firefox onder Linux.

Het enige wat leesbaar is:
http://www.test.femkehalsema.nl/

Ik kan dus weinig zeggen over de inhoud.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Degtyarev Pekhotny

bij mij werkt het (na downloaden ener plugin) in Firefox en Opera net zo “goed” als in Internet Explorer. Geen verschil. Ook niet ten goede. Belachelijk dat de site flash is en niet gewoon tekst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Martijn Vos

Ik vind het idee van de linkse lente erg goed. Het is hoog tijd voor een positief tegengeluid. We worden van alle overspoeld door populistisch gemekker en conservatief gebral, en een positief, constructief tegengeluid lijkt me precies wat we nodig hebben.

De artikelen op de site zijn misschien niet heel erg diep (ik heb me er eerlijk gezegd nog niet toe kunnen zetten om de grotere lappen te lezen), maar er worden een hoop goede punten aangeroerd, met links naar sites met meer informatie. Niet heel erg veel nieuws voor mij (en jullie, waarschijnlijk), maar waarschijnlijk zijn er nog erg veel Nederlanders niet bekend met “gelijk oversteken” en bomen planten voor vliegtickets enzo.

Jammer alleen dat er niet is nagedacht over de vorm waar dit alles in wordt gepresenteerd. Het probleem gaat veel dieper dan grote letters, rare animaties en onhandige navigatie, maar daar ben ik op Femke’s weblog al verder op in gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Caprio

a: goed, simpel en helder, eigenaardig genoeg is de kleur blauw, dat associeer ik juist met een bourgeouis mediterraan vakantiegevoel.

b: de inhoud is cryptisch, en er is teveel tekst, teveel programma punten, blijkbaar zijn de lessen van Lenin en Trotski voorbij gegaan aan de linkse rakkers. Wat me irriteert is dat er op de voorpagina alleen maar creatieve types te vinden zijn (NB Spijkerman zakkenvuller), en geen economen, zakenmensen, etc. Wat me ook irriteert is een verwijzing naar Lennon, wie is die man toch die elke vijftiger /zestiger op zijn brevet heeft gespeld. Typische grijze hippies site dus qua inhoud. En als links stereotyp blijft hoef ik er niet bij te horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Arnoud

Als je John Lennon niet kent, dan heb je in elk geval geen verstand van muziek of politiek…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Degtyarev Pekhotny

War is over if you want it. Nog steeds.

Maar goed, linkselente is sinds gisteren een beetje veranderd mensen; het intro is weggehaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Degtyarev Pekhotny

en de site is weer veranderd. Nu met een extragratis excuus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Ben Helder

Met zo’n lente blijft een ieder naar de winter verlangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Martijn Vos

Ik neem aan dat die recente aanpassingen zijn gemaakt omdat ze zich realiseren dat er iets mis is met de site. Niet dat wat er mis is ook maar enigszins is opgelost, maar het gerucht gaat dat men dat wel van plan is. In ieder geval reageert men op de feedback, en dat is toch al iets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Degtyarev Pekhotny

Ik geloof het wel. Ze zegt dat ze er iets aan gaan doen en ze heeft daarnaast op haar log links geplaatst naar de grootste critici van de site, zie “interessante weblogs”.

http://www.femkehalsema.nl/

Maar of ze ook echt al die flashzooi gaan weghalen vraag ik me af. Hoewel dat wel het verstandigste is wat ze kunnen doen.

 • Vorige discussie