De veroordeling van de Kroatische generaal Gotovina door het Joegoslavië tribunaal in Den Haag, vorige week, heeft geleid tot heftige nationalistische, anti-Europese reacties. Duizenden gingen de straat op om te protesteren tegen dit “politieke” proces. De EU en de huidige regering krijgen de schuld voor het achter de tralies zetten van een nationale held. Uitlevering van Gotovina aan het tribunaal was namelijk een van de voorwaarden in de onderhandelingen over toetreding van Kroatië tot de EU. Deze onderhandelingen lopen nu op een eind, maar het is de vraag hoe de bevolking straks over het resultaat gaat oordelen.
De Kroatische regering koerst op aansluiting bij de EU. In Brussel zal men de nieuwe lidstaat hartelijk welkom heten nadat aan alle voorwaarden is voldaan. De uitlevering van Gotovina was een belangrijk stap. Vorig jaar is ook een oplossing gevonden voor het grensgeschil met EU-land Slovenië. De Slovenen gingen met een nipte meerderheid akkoord. Maar daarna bleven er toch nog genoeg hobbels over om een overhaaste beslissing over de toelating voorlopig even uit te stellen. Vooral op het gebied van justitie voldoet Kroatië nog steeds niet aan alle voorwaarden. Als alles rond zou kunnen komen halverwege dit jaar moet er nog minstens een jaar bij geteld worden voordat alle 27 huidige EU-leden de toetreding van het nieuwe lid hebben goedgekeurd. Dat wordt dus op z’n vroegst 2013.
Inmiddels is de positie van de huidige rechtse regering van premier Jadranka Kosor (HDZ) echter zo wankel geworden dat elk plan van die kant, inclusief de toetreding tot de EU door de bevolking dreigt te worden afgewezen. Veel Kroaten vragen zich af wat Europa hen te bieden heeft. Ze zien een corrupte regering die er alles aan doet om maar bij Europa te horen. Daarvoor zijn vele impopulaire maatregelen genomen, terwijl het land ook te lijden had van de financieel-economische crisis. Uit de rest van Europa komen ook al geen opwekkende berichten. Griekenland is dichtbij. En dan nu nog de vernedering van Gotovina’s veroordeling.
Een columniste van Zagreb’s Novi List heeft een dappere poging gedaan het vonnis van het Joegoslavië Tribunaal uit te leggen als een veroordeling van misdaden van individuen tegen de menselijkheid en als een les uit de geschiedenis. ” [Het is immers een] misleidende gedachte dat elke veroordeling van een Kroaat wegens oorlogsmisdaden automatisch een anti-Kroatische daad is.” De demonstranten hadden geen gevoel voor deze nuances. Hun identificatie met de vernederde nationale held zou in het referendum over de EU dat voor halverwege dit jaar is aangekondigd wel eens kunnen leiden tot een unicum in de geschiedenis van de EU: dank voor het aanbod, maar wij willen liever niet.
Reacties (14)
Nou, dan maar niet, he. Ze hebben meer aan ons dan wij aan hen.
Tsja… De nationalistische geest is uit de fles ontsnapt bij de onafhankelijkheid van het land bij de afscheiding van Joegoslavië. We hoeven ons dus niet te verbazen over nationalistische reacties daar.
‘Verbazend’ is het natuurlijk wel (niet?), dat de bevolking daar zo ontevreden is. Zou de eenvoudige oplossing om Kroatië van Servië af te scheiden dan toch niet zo voordelig voor Kroatië zijn geweest als de populistische nationalistische leiders o.l.v. Tudjman hun bevolking 20 jaar geleden voor hebben gespiegeld?
En terecht dat ze niet bij europa willen.
Zijn wij tevreden dan? Wij proberen ook een manier te vinden om onder europa uit te komen. Kan helaas niet, want die mogelijkheid staat niet in het europese verdrag.
En wij maar meebetalen aan Griekenland,Spanje,Ierland,Portugal.
Och wat hebben we het goed. Ministers die ons verder in de stront duwen. Wij betalen wel.Daar zorgen ze wel voor.
Zij hebben hun vrijheid terug. En nu zouden ze binnenkort in een unie moeten zitten met de serven. En dan maar schijnheilig doen, alsof er niets aan de hand is.
Die parasieten mogen jullie in europa hebben.
@3: je kan naar Kroatië verhuizen, als je het hier zo slecht hebt. Geen Europa meer, geen parasieten, en vrijheid.
Maar eerlijk gezegd zou het mij verbazen als je je leven hier voor een bestaan in Kroatië om zou ruilen. Als het daar zo veel beter is, zou je er immers al wonen.
Pedro,
Bij de eerste beste mogelijkheid zal ik daar ook wel heen gaan denk ik.
Alsof je hier geen etnische zuiveringen hebt.
kijk maar eens hoeveel er hier gedwongen hun huis uit moeten. Het is dan niet op basis van geloof of afkomst.
Maar op basis van je portemonee inhoud.
Dus geloof jij maar in de eu.
Ik wordt liever eerst gekust voor dat ik genaaid wordt.
“Wij proberen ook een manier te vinden om onder europa uit te komen.”
“Wij”? Spreek voor jezelf.
“Bij de eerste beste mogelijkheid zal ik daar ook wel heen gaan”
Je bent nu niet in staat een vliegticket te boeken?
“Alsof je hier geen etnische zuiveringen hebt.”
Klopt, die heb je niet
“kijk maar eens hoeveel er hier gedwongen hun huis uit moeten. Het is dan niet op basis van geloof of afkomst.
Maar op basis van je portemonee inhoud.”
Mensen uit huizen zetten is geen etnische zuivering. Etnische zuivering gebeurt op grond van etniciteit, geen geld. Maar kan jij een land in de wereld noemen waar je niet je koopwoning uitgezet wordt wanneer je je niet aan je afgesproken betalingen houdt? In Nederland krijgt een ieder nog onderdak. Dat heeft trouwens weinig met de EU te maken.
“Dus geloof jij maar in de eu.”
Ik geloof net zo veel in de EU als de maan. Beide zijn er gewoon. Ik geloof trouwens wel dat Nederland baat heeft bij een grote vrij toegankelijke afzet markt en een gemeenschappelijke munt. Daarnaast kun je op de Eurobarometer goed nalezen dat Nederland sinds 1974 altijd positief is tegenover de EU. Die ‘wij’ kun je dus wel weglaten.
“Ik wordt liever eerst gekust voor dat ik genaaid wordt.”
Tja
Joost,
Met wij bedoel ik ons en dat zegt het cpb. Zie onderstaande link:
http://www.cpb.nl/persbericht/328825/europas-welvaart-gemengde-resultaten-sinds-de-lissabon-agenda
En Bismarck
Ben er elke zomer. Ik zal even uitleggen waarom niet(alsof het je interesseert)nu meteen. Omdat ik toch voor een inkomen zou moeten zorgen. En ik geen uitkering mee wil nemen. En om nog duidelijker te zijn, ik heb 2 paspoorten.
En ik heb op Wilders gestemd. Dus ik wacht nog even tot ik de staatsloterij heb gewonnen, en dan ga ik.
Misschien mag je mee ;)
XX
Met de maan ben ik gelukkig wel blij.
En met de eu en de euro;
Als politieke partijen als enige antwoord kunnen geven, dat de voordelen van een gemeenschappelijke munt er wel zijn maar de burger deze niet zien, behalve als je in het buitenland bent en daar kunt pinnen en er dezelfde euro uitkomt. Dan betekent dat voor mij dat er genoeg is verdiend door een paar lieden met witte boorden.
Maar in de tussentijd hebben ze van een rijk land (Nederland)een arm land gemaakt.
Dus mag ik hopen dat er nog meer landen als griekenland bij komen, en dat we onze ouwe vertrouwde gulden terug krijgen.
@9: je kan dus in Kroatië niet in je eigen onderhoud voorzien, maar loopt ondertussen wel te foeteren op het land, waar je wel je geld kan verdienen. Het plaatst je opmerking ‘Wij betalen wel’ uit #3 wel in een heel ander daglicht. Ik zou zeggen: wees blij, dat je hier woont en dat je kunt betalen, want als je daar heen gaat, kun je niet eens meer betalen en heb je nog steeds onze ondersteuning nodig. En met ‘onze’ bedoel ik hier de Nederlandse belastingbetalers.
PS: ik denk dat je de strekking van het CPB-artikel, waar je naar linkt, niet goed hebt begrepen. In dat artikel staat juist, dat de meeste Nederlanders gematigd tevreden over de EU zijn.
Pardon? Dat er door een paar leiden met witte boorden veel geld is verdiend, daar wil ik nog wel in mee gaan (en daarover lig ik met anderen nog wel eens in de clinch ook), maar beweren, dat Nederland een arm land is geworden door de invoering van de euro, is gewoon oliedom, want die paar lieden met witte boorden wonen hier ook, en als er nu meer armoede is dan 10 jaar geleden, betekent dat niet, dat Nederland armer is geworden, maar hooguit, dat de kloof tussen arm en rijk toe is genomen (en als dat je punt is, heb je duidelijk op de verkeerde partij gestemd, want met het huidige kabinet gaat die kloof groter worden).
#3 Een paar kleine (?) correcties. “Wij proberen ook een manier te vinden om onder europa uit te komen. Kan helaas niet, want die mogelijkheid staat niet in het europese verdrag.” Dat ‘wij’ is mij niet duidelijk. Nederland kan er in elk geval niet mee bedoeld zijn. En een van de nieuwe punten in het Verdrag van Lissabon is juist de mogelijkheid om uit te treden.
“En wij maar meebetalen aan Griekenland,Spanje,Ierland,Portugal.” Het gaat bij het noodfonds om garanties die op de eerste plaats banken uit Nederland, Engeland en andere landen zekerheid bieden om door te gaan (ook met het uitbetalen van bonussen).
@10: “Maar in de tussentijd hebben ze van een rijk land (Nederland)een arm land gemaakt.”
Op welke planeet leef jij? En wat denk je dat er gebeurt als we de euro afschaffen? Dat alle Nederlandse ondernemers naar beneden gaan afronden?
@9: Ik dacht al zoiets. Je blijft liever in de EU, omdat je hier in een goed inkomen kunt voorzien. Blijkbaar is er in Kroatië geen werk voor je te vinden. Denk daar nog maar eens over na, voor je loopt te roepen dat hier zo graag vertrekt (en dat we hier zo arm zijn). Je aanbod sla ik trouwens met alle plezier af.