Liever geen pottenkijkers in Oaxaca

Vandaag lieten de Mexicaanse autoriteiten vier Spanjaarden vrij (IHT). Het viertal: een advocaat, journalist, antropoloog en een professor uit Barcelona zijn leden van de in Spanje gevestigde International Civil Commission for the Observation of Human Rights (CCIODH) was aanwezig bij lokale verkiezingen in de zuidelijke deelstaat Oaxaca. Het is in Mexico voor buitenlanders verboden om zich bezig te houden met politiek, ook meelopen in een demonstratie mag niet. Wat nu precies de aanklacht tegen de Spanjaarden is dat is nog steeds onduidelijk maar het lijkt waarschijnlijk dat de autoriteiten geen pottenkijkers dulden.

Vorig jaar liep in Oaxaca een lerarenstaking uit op een volksopstand. Het protest richtte zich tegen de gouverneur Ulises Ruiz die wordt beschuldigd van verkiezingsfraude en corruptie. De opstand van de hoofdzakelijk arme indiaanse bevolking werd bloedig onderdrukt door politie en leger (IndyMedia).

Eco-anarchist, filmmaker en journalist Brad Will reisde oktober 2006 af naar Oaxaca om verslag te doen van de opstand. Hij had minder geluk dan de Spanjaarden want tijdens een demonstratie werd hij door een sluipschutter gedood. Inmiddels staat er een aangrijpend eerbetoon aan Brad online: The Revolution Next Door (bevat schokkende beelden) met als laatste boodschap: “Brad’s final act was not to die, but to document a revolution”. Brad was niet de eerste bevlogen gringo die in Latijns Amerika het leven liet bij het verslag doen van mensenrechtenschendingen en zal helaas ook niet de laatste zijn.

 1. 1

  Mja, misschien tekenend voor de doodgezwegen revolutie (behalve op indie webfora), de doodse stilte in de comments. Als een msm reporter zoiets overkomt is het wel anders.

  Voor de rest doet het je wel denken wat we over hebben voor onze idealen, vooral in een land waarbij de grootste vrijheidsschreeuwers dat alleen durven met bodyguards.

  I dreamed I saw Joe Hill last night,
  alive as you and me.
  Says I “But Joe, you’re ten years dead”
  “I never died” said he,
  “I never died” said he.