1. 4

  Staatshoofden zouden ook met 65 met pensioen moeten gaan. Niet omdat ze het daarna zelf niet meer kunnen maar wel omdat de troonopvolger anders ook een bejaarde is op het moment dat hij de troon bestijgt.

 2. 6

  Ik probeerde de vileinscherpe schets van Crachàt van beatrix op te zoeken en te linken, zo van says it all, maar dat lijkt me niet meer te lukken spittend in het crachat-archief. Er (twee in chinees) is iets mis. Slechts pagina een te zien, twee en drie zijn zoek (op een Mac met safari).

 3. 7

  Ach, als ze nog jaren in functie blijft kan zoonlief-troonopvolger altijd nog het record proberen te breken dat nu op naam van prins Charles staat.

  Er is, vooralsnog, geen enkele reden aan te nemen dat Beatrix, qua troonsafstand, in de voetsporen van haar moeder zal treden.

 4. 11

  Weet uit zeer betrouwbare bron (goede vriend bij een commerciele omroep) dat ze aftreed. Daar zijn ze alle programmering nu aan het omgooien.

 5. 18

  1988.

  Zomaar een jaar.

  Als de monarchie sindsdien aan kwaliteit heeft ingeboet dan valt dan in het niet bij de geestelijke vrije val van de Nederlandse bevolking, rijker, welvarender, onnozeler.

  Gefeliciteerd mensen.

  Gefeliciteerd en sterkte Willem IV.

  Gefeliciteerd met de benen op tafel majesteit. Dat was Ons wat he.

 6. 19

  @16: Aha! Dus jij beweert dat Willem I, Wilhelmina en Juliana ontoerekeningsvatbaar waren op het moment van hun troonsafstand?
  Bovendien impliceer je dat hetzelfde voor Beatrix geldt als ze morgen de troon vacant stelt.

  Overigens:
  Zou Beatrix haar opvolger ook een ruim 30-jarig koningsschap gunnen, dan wordt het nu wel de hoogste tijd om op te stappen.
  Maar ze heeft haar moeder nog niet overtroffen. Daarvoor zou ze nog minstens 4 jaar te gaan hebben. Verder kan haar ambitie niet reiken, want de termijn van haar oma haalt ze nooit.

 7. 20

  @18: 1988? Je bedoelt wellicht 31 januari 1988, de dag waarop de vertolkster van de gevoelens van het volk overleed, met haar vlaggetje, haar hoedje en haar toeter?

 8. 21

  In eerste instantie denk ik “who cares” in tweede instantie, getver koning Willem met z’n miss supersmile. Bij de gedachte aan Willem op de troon wordt ik toch een beetje onpasselijk.

 9. 24

  @20 Deed ze dat echt ? Wat een zienertje ben ik toch.

  Nee, zomaar. Overigens, @18 pest en misleidt u een beetje, als een rode zakdoek.

  Want denken aan “vrije geestelijke val” doet bedompt aan nietwaar. Veel frisser klinkt een frase als “de stem van de lagere klassen werd steeds duidelijker gehoord”. Toch bedoel ik hetzelfde.

  Ware ik koningin, wat de almachtige God gelukkig verhoed heeft, dan zou dat feit mijn taak aanmerkelijk zwaarder hebben gemaakt. Koningin voor de varkens. Ik vind het een wereldprestatie van Beatrix, tot 2009 aanblijven, met zo’n premier en zulk volk.

 10. 25

  Een zwaaiende argentijnse tuthola in een gouden koets tijdens economisch barre tijden die men koningin moet noemen maar zelf geen benul heeft wat is om nederlander te zijn mag van mij PH-neutraal retour afzender met lex erachteraan.
  Gek genoeg doen ze dat alleen tijdens oorlogen, dan is hun band met Nederland blijkbaar het sterkst…
  Circusvertoning , decadente prullaria Kitsch.
  Absurd dat onder het mom “dat mens verdient haar geld dubbel en dwars terug”
  klasse justitie verankerd is in onze grondwet.

 11. 26

  Iemand was al op de hoogte. Zoals ik net hoorde voorspelde Erwin Kroll vorig jaar al “na de kerst zouden we wel eens een vorstperiode kunnen krijgen”.

 12. 27

  Hemaworstje, dat is quatsch. U zit boordevol sympathie voor de glitter en de glatter.

  Nu opeens de Twentse heikneuter uithangen die graag in zijn grauwe knollentuin zit in plaats van in das Land wo die Zitronen blühen uh uh.

  Dacht u dat dat bestond, glitter zonder schandaligheid ? Of wil u dat afdwingen op het internet ?

 13. 30

  @24: “Ik vind het een wereldprestatie van Beatrix, tot 2009 aanblijven, met zo’n premier en zulk volk“.

  Zo geredeneerd lijkt Bismarck (#16) gelijk te krijgen als het om de geestelijke vermogens van de vorst gaat. Ik lees jouw woorden namelijk als: je moet wel gek zijn om zo’n varkenskot te bestieren.

  Overigens heeft de vorst haar taak dan wel schromelijk verwaarloosd. Als moeder des vaderlands had ze wel wat harder kunnen ingrijpen. Zalvende woorden met kerst zijn niet genoeg.
  Of zijn er geen voorbeelden in de geschiedenis waar monarchen de democratie hebben hersteld of willen herstellen?

 14. 39

  mooi klikme , ik heb net m’n kinders wakker gemaakt blijkt, ben waardeloze pappa , naar beneden en we staat te swingen met z’n allen. What the f(*&*(ck.

  sorry geheel ot.

 15. 47

  Ik, rest is alweer up the stairs, luister nu en het klinkt echt en bovenal heel fijn.

  Tijd om aan te schuiven, eens, aan een bar met andere Antwerpse hooggewaardeerde warme meneer..ooit.

  -fin-

 16. 52

  @49: Ben benieuwd of Bismarck morgen ons kan bijlichten….

  Misschien een mooie taak voor W.A. als verlicht despoot. Uit zijn kroonrede, 1 februari 2010:
  “Een land zo in verwarring, het is waarlijk geen lichte taak die op mijn schouders rust.
  Laat ik over één ding duidelijk zijn: Wij gaan Ons niet afschaffen.
  In Onze vorige functie hebben Wij veel mogen leren over een der belangrijkste elementen die onze natie bindt. Om dat element weer zijn historische plaats te geven zal Onze eerste daad, een daad van grote verandering zijn.
  Wij hebben bij Koninklijk Decreet bepaald, dat morgen de dijken worden doorgestoken.”

 17. 55

  @49: Ik ken wel een twijfelgeval (of een familie twijfelgevallen). De vorige koning van Bhutan heeft tegen de wil van de bevolking in van zijn land een constitutionele monarchie gemaakt en voor het eerst parlementsverkiezingen uitgeschreven. Is dat democratiebevorderend of juist niet?

 18. 56

  @Bismnarck

  op #16 en #54: Ik weet niet meer dan dat Willem II en III hun functie met de dood beëindigden en dat alleen van Willem III en Juliana bekend is dat ze zo hun geestelijk zwakke tijden hebben gekend. Volgens mij is alleen bij Willem III toen ingegrepen en werd Emma als regentes aangesteld.
  Kun je a.u.b. even de ggz-feiten geven van Willem I, II, Wilhemina en Beatrix?

  op #55: Kijk eens aan, toch een voorbeeld. Is dat niet dezelfde monarch van het bruto nationaal geluk?

 19. 57

  @56: Naja, je moet toch knettergek zijn als je de Belgen tegen je in het harnas jaagt zoals Willem I, vervolgens in een poging met geweld te winnen wat met politiek verloren was, het land diep in de schulden jagen en als dan de Belgische onafhankelijkheid een feit is, met een Belgische willen trouwen.

  Beatrix is bij mijn weten niet nog niet afgetreden en van Wilhelmina is toch de megalomanie uit WO2 wel bekend?

 20. 59

  @57: Ik buig nederig het hoofd en geef het op. Je bent een veel betere royalty-watcher.
  Toch nog 1 vraagje: ze mag dan wel niet afgetreden zijn, maar zijn er enige symptonen die er op duiden dat Beatrix onder jouw criteria zal vallen?

 21. 60

  Deze internetpoll is de meeste inspraak in het kiezen van ons staatshoofd in jaren, fantastisch! Wat een democratie, wat een assertief volk is Nederland toch, sukkels. Dat belastinggeld dat naar het koningshuis gaat staat intussen lekker op belastingparadijzen in het buitenland, lekker niets bijdragen aan dat domme sukkelvolk, zeker niet als het slecht gaat.