Levenslang is “hot”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Levenslang is in Nederland echt levenslang, opsluiting tot de dood erop volgt. Rechters zijn daarom over het algemeen erg voorzichtig met het uitspreken van deze straf. Tot eind vorig jaar waren er in Nederland 24 mensen die levenslang hadden.
Maar dit jaar, in minder dan drie en een halve maand, zijn daar vier veroordelingen bijgekomen. Het lijkt er dus op dat het record van vorig jaar, toen er zes mensen tot deze straf werden veroordeeld, dit jaar gebroken gaat worden. In 2003 waren er vijf veroordeelden. Vijftien mensen in twee en een half jaar, op een totaal bestand van 28 levenslang veroordeelden sinds 1954.

Het heeft er alle schijn van dat de rechterlijke macht de roep van het volk om hogere straffen hoort en ernaar handelt. Is dit goed? Ik denk het niet. Hoe gruwelijk de daden waarvoor deze mensen zijn veroordeeld ook mogen zijn, de roep om hogere straffen mag niet op deze manier beantwoord worden.

Maar aan de andere kant, welk alternatief hebben rechters? Twintig jaar is het “beste” dat we daarna hebben. En met aftrek van voorarrest, goed gedrag en standaard aftrek blijft daar vaak maar 12 jaar van over. Ik kan me voorstellen dat een rechter dat te weinig vindt. Ik ben het daarmee eens. Maar om dan maar levenslang te geven?

Het gevaar bestaat tevens dat rechters het heel gewoon gaan vinden om levenslang op te leggen. Ook dat moet worden voorkomen. De enige oplossing lijkt om een nieuwe straf op te leggen die tussen twintig jaar en levenslang inligt, namelijk één van dertig jaar. Lang genoeg om de gemiddelde Nederlander tevreden te stellen, maar nog steeds een straf met een eind.

Reacties zijn uitgeschakeld