1. 7

  Tot donderdag kunnen we hier nog weddenschappen afsluiten over wat ze gevonden hebben.

  Ik wed op sporen van primitieve (anaerobe) bacterieen.

 2. 10

  bummer?

  Update: According to Alexis Madrigal, the answer to the hyperbolic question in the headline is “no”.

  I’m sad to quell some of the @kottke-induced excitement about possible extraterrestrial life. I’ve seen the Science paper. It’s not that.

 3. 12

  Nee, geen leven op Mars maar alternatieve levensvormen op aarde. Uit het stukje:

  Volgens goed ingevoerde bronnen gaat de persconferentie echter niet over een vondst op een andere planeet, maar over een ontdekking op aarde die van invloed is op de huidige theorieën over buitenaards leven.

  met Felisa Wolfe-Simon bij de sprekers. Ik heb laatst nog een stukje televisie zitten kijken over haar:

  http://weblogs.vpro.nl/labyrint/2010/11/22/zoeken-naar-leven/

  Korte samenvatting:

  Zij zoekt op aarde naar leven op basis van andere ingrediënten als de ons bekende “biochemische eenheden”, te weten koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, fosfor en zwavel.

  Specifiek zoekt zij bijvoorbeeld in “Mono Lake” (Californië, VS), een meer met een zeer hoge concentratie arsenicum, naar leven dat de fosfor component (voor het DNA) vervangen heeft door het daarvan chemisch niet ver afstaande arsenicum.

  Ik acht de kans om en nabij 110% dat er aangekondigd zal worden dat dergelijk andersoortig leven gevonden is. Het is gigantisch nieuws, want al het ons tot nu toe bekende leven is op basis van die eerder genoemde ingrediënten.

  En specifiek heeft het natuurlijk ook grote gevolgen voor het zoeken naar buitenaards leven — tot nu toe is die zoektocht beperkt naar sporen van die reeds bekende basis maar zal dan veel breder moeten gaan denken.

  Groot nieuws dus en je kan nu nog net even die Labyrinth uitzending gaan terugkijken voor het aangekondigd wordt schijnbaar. Zie bovenstaande link :-)

 4. 16

  @12,
  Ik denk dat je het inderdaad in die richting moet gaan zoeken. Van de NASA-site:
  “NASA will hold a news conference (…) to discuss an astrobiology finding that will impact the search for evidence of extraterrestrial life. Astrobiology is the study of the origin, evolution, distribution and future of life in the universe.”

  Steekwoorden zijn door mij vet gemaakt. Het heeft dus m.i. betrekking op een bevinding die de zoektocht naar buitenaards leven een andere kant op zou kunnen sturen. Uit die zin kun je opmaken dat datgene wat wordt gezicht, nog niet is gevonden.

 5. 19

  Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het over Mars gaat. Van de samenstelling van de atmosfeer van Mars weten we onderhand het meeste wel en de Marslanders hebben niet de juiste spullen aan boord om echt leven te vinden.

  Alternatieve levensvormen op aarde lijken ook al me niet iets waar Nasa een persconferentie over gaat houden, daarvoor vinden we de laatste tijd veel te vaak en veel te veel nieuws, bovendien is dat geen “astrobiologie”.

  Het zal wel nieuws over de samenstelling van de atmosfeer op een van de manen van Titan zijn. Zie de link van #4 en deze links:

  http://blogs.discovermagazine.com/80beats/2010/11/29/cassini-probe-detects-a-wispy-oxygen-atmosphere-on-saturns-moon-rhea/

  http://www.telegraph.co.uk/science/space/7805069/Titan-Nasa-scientists-discover-evidence-that-alien-life-exists-on-Saturns-moon.html

 6. 23

  @Rene, #21 Morgen zullen we het weten. Jouw vermoeden zou natuurlijk veruit het mooiste zijn, wat gas op een maan blijft een beetje saai natuurlijk. En het waarschijnlijkste, inderdaad.

 7. 25

  Mars? Tis inderdaad gewoon op aarde, in het monomeer (microben levend in arsenicum)

  Of ze bedoelen planeet GJ 1214 b in het sterrenbeeld Slangendrager, waar in de dampkring van een zgn “superaarde” stoom en dichte bewolking is aangetroffen.

 8. 28

  Ja hèhè Rene, kijk daar!: marsmannetjes aan de helium. In een pure arsenicumrijke omgeving natuurlijk…elementen in zuivere vorm komen sowieso weinig voor.

  Maar in de diepzee (marianentrog e.d.) leven rond hete vulkanische zwavelpluimen ook soorten waarvan je zegt vanneh…zoek het eens wat hogerop. Ik kijk nergens meer van op.

 9. 29

  @ Yevgeny:

  Nee, mijn punt is dat het grote nieuws niet is dat er, ik citeer, “microben levend in arsenicum” zijn aangetroffen, aangevuld met -rijk of niet, maar dat er leven is aangetroffen dat arsenicum gebruikt als één van zijn eigen fundamentele bouwstoffen.

  Dat is het fundamentele feit. Tot nu toe bestond al het bekende leven uit de bouwstoffen koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, fosfor en zwavel en nu is een vorm gevonden die fosfor door arsenicum heeft vervangen.

  Zie ook #12, en gbh’s NOS link zegt het ook goed.

 10. 32

  @28, 29
  Er was al wel leven ontdekt dat leeft in arseenrijke omgeving. Sterker nog, het betrof een micro-organisme dat arseniet (in plaats van water) gebruikt voor fotosynthese in anaërobe omstandigheden.

  Nu is het inderdaad, wat Rene meldt, een organisme dat arseen daadwerkelijk als bouwsteen schijnt te benutten in plaats van fosfor (dat chemisch wel redelijk overeenkomt met arseen overigens). Fosfor is een onmisbaar element in DNA, zie plaatje hieronder:


  Vervang alle P-tjes door As-jes en je krijgt compleet ander DNA, niet te vergelijken met DNA wat ons bekend is.

 11. 35

  Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder vreemd ik het eigenlijk ga vinden. Arseen is chemisch gezien vergelijkbaar met fosfor. De desbetreffende microbe is hiermee eigen niets meer dan een evolutionaire freak of nature, die in staat is gebleken om in fosfor-arme omgeving arseen als bouwstof te kunnen benutten. Blijkbaar een mechanisme dat succesvol was voor deze microbe en dus een evolutionair voordeel bood op diens neefjes en nichtjes die dit niet konden.

 12. 36

  Ah, nog een nuancering door Vincent Icke bij Pauw en Witteman nu: hij zegt dat er geen leven is gevonden dat fosfor al vervangen heeft door arsenicum, maar leven waarin fosfor vervangen kan worden door arsenicum in het laboratorium…

 13. 40

  En @36 misschien geloof ik het dan niet …

  Hoezo alleen in het DNA dan (en niet RNA)? Zo zal normale RNA folding waarschijnlijk zwaar verstoord zijn? en wat met ATP / GTP voor de rest van de cellulaire machinerie?

  Hebben ze een kristal-structuur? of hele indirecte bewijzen?

 14. 41

  @ 40:

  Ik geloof niet dat er ergens staat alleen in het DNA (hoewel ik niet al die links ga nalezen).

  Ben met je eens dat variant #36 minder spectaculair lijkt — maar puur biochemisch gezien is het dat niet zozeer. Het punt wordt dan de feitelijke ontdekking van leven dat kan bestaan uit andere dan de tot nu toe enige bekende mogelijke bouwstoffen, iets wat net zo geheel nieuw is en revisie van biologie-boekjes benodigt.

  Maar niet dat ik een taart een huis haal of zo nee. En wat ze precies hebben zullen we vandaag weten…

 15. 44

  van NRC:
  “een bacterie die behoort tot de Halomonadacea …”

  zit dus gewoon in “onze” boom van het leven …

  En NRC komt ook met phosphor in eiwitten … bump? amino zuren bevatten geen phosphor, wel sulfur (of zie ik iets over het hoofd) maar eiwitten worden natuurlijk wel gefosforyleerd … gaat dat dan met arseen?

  teveel vragen.

  Ik zal vanavond of morgen het science stukje wel lezen …

 16. 46

  @35: Zo zie ik het ook. Vooral ook omdat arsenicum en fosfor onder elkaar staan in de Periodieke tabel.

  Bij de halfgeleidertechnologie heb je hetzelfde. Silicium, Koolstof en Germanium zijn alle drie halfgeleiders die onder elkaar staan in de periodieke tabel en bijna inwisselbaar zijn in de chipindustrie.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Periodic_table

 17. 48

  Ondertussen in een news of the week stukje in science

  Steven Benner, an astrobiologist at the Foundation for Applied Molecular Evolution in Gainesville, Florida, is more skeptical: That GFAJ-1 uses arsenic as a replacement for phosphorus, “is, in my opinion, not established by this work,” he says.

  Verder, arseen is een metaal. Fosfor niet. Lithium kan ook niet zo makkelijk voor waterstof substitueren.

  Verder in table 2 van de preprint zelf 80%, 80!!!, van de arseen zit in de eiwit fractie. Hoeveel fosfor zit er in eiwit … Heel weinig.

  Dus … misschien toch een letdown … misschien niet …

 18. 50

  Nog meer anti en dan na de 3-3 (en koude tenen) en nu het paper naar bed:

  If you “replace all the phosphates by arsenates,” in the backbone of DNA, he said, “every bond in that chain is going to hydrolyze [react with water and fall apart] with a half-life on the order of minutes, say 10 minutes.”
  So “if there is an arsenate equivalent of DNA in that bug, it has to be seriously stabilized” by some as-yet-unknown mechanism, Benner said.
  Benner suggests that perhaps the trace contaminants in the growth medium Wolf-Simon uses in her lab cultures are sufficient to supply the phosphorus needed for the cells’ DNA. He thinks it’s more likely that arsenic is being used elsewhere in the cells, in lipids for example.
  “Arsenate in lipids would be stable,” said Benner, and would “not fall apart in water.” What appears in Wolfe-Simon’s gel-purified extraction to be arsenate DNA, he added, may actually be DNA containing a standard phosphate-based backbone, but with arsenate associated with it in some unidentified way.