1. 1

  Deze dame is verantwoordelijk voor een groot deel van de welvaart en de hervormingen die Engeland weer op de kaart hebben gezet.

  Ze heeft de extremistische vakbonden in de hoek gezet en de toen afglijdende UK een impuls gegeven die hard nodig was.

  RESPECT! (zoals je tegenwoordig schijnt te moeten zeggen)

 2. 2

  Zo’n foeilelijk standbeeld is dan wel weer een vorm van gerechtigheid.

  Het enige dat ik van Maggy met liefde zal onthouden zijn haar fraaie oneliners, en de vaak nog mooiere óver haar. Het hoogtepunt vond ik deze uitspraak van een Tory (!) MP:

  When she dies, we will all rest in peace.

 3. 3

  @1: Je bedoelt dat ze half Engeland aan de bedelstaf heeft geholpen, de hele vakbeweging bruut onderdrukt heeft en het land in een diepe crisis, waar Tony een heel decennium voor nodig had om er weer iets van te maken? Daarnaast natuurlijk nog wat duur koloniaal machtsvertoon inclusief zinloos bloedige oorlog om een paar troosteloze rotsen.

 4. 4

  En wat nog belangrijker was, naar het einde toe totaal verblind door haar eigen gevoel van onfeilbaarheid en mogelijk de oorzaak van de huidige misere in Irak.

 5. 5

  @Bismarck Thatcher kreeg echt wel iets goeds voor elkaar. Heeft Blair in de na-Thatcherse periode de wonden van haar slachtpartij moeten helen ? Dat is mij dan helemaal ontgaan. Het treuren over de vakbonden slaat natuurlijk nergens op. Falklandsoorlog was terecht en van weinig betekenis.

 6. 6

  @5: Wel opletten natuurlijk! De Falklandoorlog was inderdaad van weinig betekenis, behalve voor 1 persoon, die er best vele honderden doden en anderhalf miljard pond voor over had. Heel toevallig viel de oorlog ook mooi voor een verkiezing, waar ze voor de oorlog niet zo goed voor stond. Dan is de staat voor je campagne laten betalen toch wel aantrekkelijk, niet?

 7. 8

  @6 dit is bijzonder faciel achterafredeneren. Jij weet ook dat de oorlog ook voor de Engelsen een dramatisch moment was, uitgelokt door de genraals van Argentinie die je wel het verwijt van verkiezingsstunt mag maken.

  Die 1.6 miljard pond, ik kan me voorstellen dat een hoop daarvan al in het defensiebudget zat. Uiteindelijk onschatbare gegevens tbv evaluatie. Niet fijn, wel nuttig.

 8. 9

  @8: Faciel? Ik vermoed een gallisme!

  Het was voor sommige engelsen misschien dramatisch, maar toch vooral voor Thatcher en haar conservatieven, die het disproportioneel opbliezen en er een nationale issue van maakten. Voor de argentijnse generaals was het geen verkiezingsstunt (hoezo verkiezingen in een dictatuur?), voor de premier die dankzij deze actie de bijnaam ijzeren dame kreeg wel degelijk.

  Wat de kosten betreft: Ik denk dat ze eerder nog niet de het totale beeld geven (deze had ik opgesnord bij wikipedia). Als gevolg van de oorlog heeft de britse marine schepen en de luchtmacht vliegtuigen van de sloop terug getrokken en nog jarenlang erna extra kosten gemaakt om claims op verre eilanden militair te kunnen blijven steunen. Daarnaast hebben de argentijnen de nodige erg dure marineschepen tot zinken gebracht.