Lekker vega (3) Geroosterde paprikasalade

Foto: Paprikasalade eigen fot KvdS copyright ok. Gecheckt 24-11-2022

RECEPT - Dit is een bijgerecht en daar zul je er nog meer van voor je kiezen krijgen. Ik ben namelijk dol op het tapas-principe; vele liflafjes op tafel met brood, sausjes en smeersels. Een deel daarvan is altijd zelfgemaakt, maar ik ben niet te beroerd om het nodige kant en klaar te kopen. Mag best af en toe.

De maaltijd waar ik deze paprikasalade voor maakte bestond verder uit: aardappeltortilla (recept volgt), falafel, zelfgemaakte uiensaus, Turks brood, zelfgemaakte tapenade en maïskolven met zelfgemaakte sinaasappelboter. Mijn vriend was er de volgende dag van overtuigd dat hij een kilo was aangekomen haha. Die saus, tapenade en boter kosten trouwens luttele minuten om te maken. Die zal ik onderaan nog wel even uitschrijven.

Geroosterde paprikasalade

Dat geldt niet voor de geroosterde paprikasalade. Die is behoorlijk bewerkelijk, maar heel puur en overheerlijk. Als je er een middagje voor uittrekt kun je een flinke hoeveelheid maken. Die je eventueel kunt bewaren onder een laag olie, dan blijft het vrij lang goed. Dit geldt overigens voor zowat alles dat je onder olie bewaart, het is een uitstekend conserveermiddel.

Die olie doet naar mijn idee een beetje af aan de puurheid en afhankelijk van de olie ook aan de smaak, maar sommige mensen vinden het juist lekker. Ook zonder olie blijft het in de koelkast een tijdje goed, een week haal je wel. Je moet dit sowieso van te voren maken, want warm is het niet te hachelen. Vind ik.

Ik maak het in een vrij kleine oven (combimagnetron) en dan moet je in batches werken. Ik kan maximaal 2 paprika’s kwijt op het rooster. Heb je een gewone oven, dan gaat het uiteraard een stuk sneller.

Ingrediënten en benodigdheden

Paprika’s in verschillende kleuren
Groot mes en klein mesje
Snijplank
Oven + rooster
Eventueel aluminiumfolie
Afsluitbaar bakje of plastic zakje

Bereiding

Maak de paprika’s schoon; snij doormidden met een flink mes. Gebruik een kleiner mesje om de stronk en de zaadlijsten eruit te snijden. Snij de paprika in zo plat mogelijke stukken. Bedek eventueel het rooster met aluminiumfolie (als het een open rooster is). Leg daar zo dicht mogelijk naast elkaar de stukken op.

Zet het rooster hoog in de oven (bij een combi heb je meestal een hoog en laag rooster, gebruik dan de hoge). Ik maak het mezelf makkelijk en verwarm niet voor. Het rooster gaat erin en dan laat ik de oven opwarmen tot 250 graden, waarna deze 10 minuten op die temperatuur blijft. Meestal is dat voldoende. Als het goed heet wordt daar, begin je de geur van aangebrand paprika te ruiken. Geen paniek, dat is de bedoeling. Het vel moet zwart geblakerd worden, want dan komt ie makkelijk los.

Haal het rooster uit de oven (pas op heet!). Doe de stukken in een afgesloten bakje of plastic zak om af te koelen. Die afsluiting is nodig, omdat het stoom dat binnen vrijkomt het velletje verder losweekt van het vruchtvlees. Dat duurt wel even, maar ze hoeven niet stone cold te zijn voor je ze verder verwerkt. Als je het kunt aanraken zonder je takken te verbranden, kun je aan de slag.

De afwerking; een vies werkje

Voor iemand die een hekel heeft aan zooi op haar handen, is wat nu volgt best een vies werkje. Maar ik heb geleerd me daaroverheen te zetten. Pak een stuk paprika uit bak of zak en leg dat op de snijplank. Neem het kleine mesje en wriemel die tussen vel en vruchtvlees, als het even kan aan de zijde van het stuk. Als je mazzel hebt trek je het vel er in één keer vanaf, maar dat lukt bijna nooit. Meestal vergt het nog wat wriemel- en priegelwerk om de rest eraf te krijgen. Als er een stukje vel achterblijft is dat niet zo erg; je gaat er niet dood van. Werk zo alle stukken af, en mieter de geblakerde velletjes in de vuilnisbak. De siroop die achterblijft in het bakje/zakje, giet je over de paprika nadat je het gesneden hebt.

Snij de stukken in repen, dit gaat vrij snel als je 2 of 3 stukken op elkaar legt. Giet de siroop eroverheen. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast tot gebruik.

Multifunctioneel

Ik heb hier 4 grote paprika’s gebruikt en hield daar uiteindelijk 470 gram paprikasalade van over. Die is trouwens multifunctioneel. De geroosterde paprika leent zich voor vele toepassingen; eigenlijk voor alles waar je rauwe paprika in zou doen. Alleen is deze variant wat zoeter en al gaar. Prima te gebruiken in bijvoorbeeld een uitgebreidere salade. Op die manier kun je het makkelijk 2 dagen achter elkaar eten, eerst puur en daarna gemengd met bijvoorbeeld rucola, (bos)ui en komkommer. Helemaal lekker als je er wat balsamico overheen doet. Of flikker de restjes door de tomatensoep, je omelet, de pastasaus, de taco’s. Wat jij wil. Enjoy!

De extra’s

Uiensaus: gesnipperd uitje, gezeefde tomaten, harissa (Turkse sambal) en gehakte peterselie. Gooi het uitje en de peterselie in een kommetje, giet er zoveel tomatensaus over als je saus wil maken. Doe er een lepeltje harissa door en proef of je het zo lekker vind. Hoe meer harissa, hoe pittiger de saus. Erg lekker bij de falafel, maar ook gewoon om te dopen met een homp brood.

Tapenade: gelijke hoeveelheden olijven en gedroogde tomaten in de blender of (als je een staafmixer gebruikt) in een kom, teentje knoflook erbij (of 2) en blenderen maar. Eventueel wat olie toevoegen als het te dik is. Het mag best een beetje grof gehakt zijn. De liefhebber gooit er nog wat geraspte kaas doorheen. Zonder de kaas blijft dit echt heel erg lang goed (je kunt dus een grote hoeveelheid maken en de kaas er doorheen doen als je gaat serveren).

Sinaasappelboter: roomboter op kamertemperatuur mengen met een lik mosterd en geraspte sinaasappelschil. Deze boter gebruik ik voor voorgekookte maïskolven, die ik met de boter in aluminiumfolie verpak en zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden opwarm. Ik heb ’t niet geprobeerd, maar misschien is het ook wel lekker op een stokbroodje.

Reacties (1)

#1 Willem de Laat

Welke siroop?
Of: wat voor ’n siroop?