Leger te huur

Nieuwe oranje brievenbus van TNT gedragen door Adelborsten bij presentatieUw productpresentatie wat kracht bij zetten? Huur een paar echte adelborsten van de Marine in!
Last van stenengooiende supporters? Lease een paar groene baretten om ze uit de weg te ruimen.
Uw vlucht met uw zakenjet wat meer cachet geven? Koop de begeleiding in van een heuse F16 met bewapening.
Zo financieren wij onze dure missies. En zo helpt u mee in de afronding van de BV Nederland, binnenkort de eerste volledig geprivatiseerde staat van de wereld.

 1. 6

  Heeft dit te maken met de tweede carriere-planning die we in de toekomst moeten maken? Eerst commandant van een fregat, daarna postbode…?

 2. 7

  Wat is er in hemelsnaam mis met een geprivatiseerd leger. Een staand leger is duur en ineffectief. We hebben er nooit wat aan gehad, vijf dagen verzet tegen de duitsers, een debacle in ons Indie en laf gejank in Screbrenica ( dont shoot the pianoplayer ). Gewoon afschaffen dat nationale leger. We zijn veel beter af als we voor speciale doelen, zoals dat Afghanistan, een legertje van geharde proffessionals inhuren. Een fijn batallion zuidafrikanen of een cohort uit het vreemdelingenlegioen. Dan voldoen we aan internationale verplichtingen en dan heb je tenminste ook niet dat gejank van die moeders die bang zijn dat er op hun zonen wordt geschoten ( kennelijk dachten ze dat die het leger ingingen om te knikkeren ).
  Nee, weg met het nationale leger, lang leve het huurlingenlegioen. Onze grootste militaire successen hebben we behaald met huurlingen, het wordt tijd dat die tijden terugkomen.

 3. 10

  geza: grappig idee, een geprivatiseerd leger. vraag me af waar dit leger in tijd van vrede haar geld vandaan zal halen en of dit legertje huurlingen zonder winstoogmerk gaat opereren

 4. 11

  Ik vond het wel interessant hoe rechts en de militairen zelf de insinuatie brachten: Als je deze missie niet doet, dan is het leger voor niets zo gevormd als het nu is en sommigen kwamen zelfs tot de conclusie dat je je mocht afvragen waarvoor je een leger had als je deze missie niet goedkeurde.

  Vreemd genoeg gingen ze niet 1 stap verder en concludeerden dat nederland misschien beter zijn leger kan afschaffen. Blijkbaar is die gedachte uitspreken nog taboe voor politici. Jammer dat zoiets niet serieus ter discussie wordt gesteld.

 5. 14

  @Sander

  Er is altijd wel ergens oorlog. Een geprivatiseerd leger zal altijd wel ergens werk hebben. En net als elk ander bedrijf zal een leger winst kunnen maken, waarom niet ?

 6. 15

  Private legers zijn het smerigst van allemaal, zeer onwenselijk in het kader van mensenrechten en veiligheid. Een verzameling van huurmoordernaars, psychopaten en andere gevaarlijke gekken. Oncontroleerbaar en een grote bedreiging voor de stabliteit in de wereld.

 7. 17

  @Carlos

  Terwijl nationale legers toonbeelden zijn van stabiliteit, veiligheid, gezond verstand en gehandhaafde mensenrechten. NOT.

  Als je een privaat leger inhuurt huur je een bedrijf in, je kunt een contract afsluiten waarin je de door jouw gewenste voorwaarden vastlegt. Wel of niet plunderen en verkrachten, wel of geen uraniummunitie, gevangenen maken of alles afschieten.

  Wel op tijd de soldij betalen natuurlijk, anders gaat het alsnog mis.

 8. 19

  @Carlos

  Waarom niet terug naar vroeger, we hebben zo’n beetje elke oorlog in onze geschiedenis gevochten met huurlingen. Sinds de dienstplicht pas sinds 1810 bestaat en ingevoerd is door een Franse bezetter.

  We hebben sinds 1810 2 oorlogen gevochten (politionele acties niet meegerekend) waarbij we in de 2de wereld oorlog kansloos zij nverslagen en de oorlog met België moesten opgeven omdat Frankrijk zich er mee bemoeide. Dus misschien kunnen we beter mensen inhuren die verstand van zaken hebben.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dienstplicht

 9. 21

  Ik denk dat Geza niet vaak met de trein reist. Wie gaat er nu zorgdragen voor het controleren van het private leger?
  Het is denk ik net wat Carlos zegt: private legers zijn het smerigst… daar zullen onherroepelijk psychopate oorlogsfanaten bijzitten

 10. 23

  @ Carlos , nr 15

  Volgens mij geef je nu een omschrijving van de meerderheid van de nationale legers wereldwijd. Wat dat betreft geloof ik niet in een groot verschil met een commercieel leger

 11. 24

  Tja, in Irak ging toch al die kant op (gehuurde “beveiliging”), dus waarom huurt nederland niet wat “beveiliging” voor de soldaten in Afghanistan. Die hebben zelf immers toch geen tijd om te vechten, want ze zijn met hun opbouwmissie bezig.

 12. 25

  Volgens mij hebben we het hier niet over het al dan niet privaat gebruik van een leger voor oorlogshandelingen.
  Het gaat hier om het gebruik van het leger voor commerciele activiteiten. Dat is toch uitermate dubieus?

 13. 26

  Don’t shoot the piano player Steeph!
  Ik reageer hier slechts op een paar mensen die het wel okee vinden om Ugandeze ex-rebellen en voormalige Colombiaanse paramilitairen onder Nederlanse vlag naar Afghanistan te sturen.

 14. 27

  @Carlos: Volgens mij gaf niet jij maar Geza de aanzet.
  Never mind. Het verbaast met gewoon dat het oorspronkelijke punt niet meer reacties oproept. Alsof het heel normaal is dat bedrijf gebruik kunnen maken van de diensten van het leger…

 15. 28

  Dat idee is ook in mijn ogen absurd. What’s next ?
  De catering op uw 25-jarig huwelijk verzorgd door groene baretten?
  Het verhuren van het oefenterrein aan studentenverenigingen voor ontgroeningen en vuige dispuutsfeesten?
  Een chippendales act van het corps mariniers op de Huishoudbeurs?
  Ipv karten met de afdeling scheuren in Leopard tanks ?
  De militaire blaaskapel bij de opening van een nieuw bedrijfspand of als u multinational bent het inhuren van overvliegende F16’s die de bedrijfskleuren in rooksporen over uw kantoorpand trekken?

 16. 29

  En wie beslist dan wanneer het privéleger ingeschakeld wordt? Welke van de 50 CoockooArmies die staan te trappelen voor dat contractje?
  Een nationaal leger is een garantie tegen het inzetten van overbodig geweld. Daar begin je niet zomaar aan, als land.
  De grens met huurlingen is veel te schimmig.
  Trouwens, richt nu toch es dat Europese leger op, ja.
  Kunnen die hormonenpolitici daar netjes hun decomcratisch afgewogen en toch krachtig ei kwijt.
  Al zal dat nog niet meevallen om de, na de landbouw, meest gesubsidieerde sector naar Europa over te hevelen.
  Eigenbelang Eerst!
  En zo landt mijn comment naadloos ontopik, hoezee!

 17. 30

  @Carlos 28,

  Valt erg mee. Ik wilde een gebruikmaken van de landingsbaan van een militairevliegbasis. (Op zondag, dan wordt er toch niet gevlogen) voor een ligfietswedstrijd. De echte snelle hebben een paar km nodig om op snelheid te komen, vandaar. Gaat niet door. Op het circuit van Zandvoort konden we wel terecht: http://www.cyclevision.nl/

 18. 31

  [i]Het verhuren van het oefenterrein aan studentenverenigingen voor ontgroeningen en vuige dispuutsfeesten?[i] Dat gebeurt al…heb ‘ 98 al een keer een survival en uiteraard bierestafette gedaan op het oefenterrein De Marne (Groningen) Lekker rennen tussen huizen die door moesten gaan voor een Joegoslavisch dorp…

 19. 32

  @Praetoriaan: toen ik die zin optikte voelde ik al dat ik de mist inging. Ik heb zelf ooit mijn eerste lessen veldwerk Fysische geografi op een oefenterrein gedaan.

 20. 33

  Hehe…U was op zoek naar een mooie podzol? (Dat mocht ik overigens doen in het Twentse land. Boren tussen Berta 1 en Berta 2 in…)

 21. 34

  Praetoriaan: Overstoven podzolen in de buurt bij Weert.
  Er vlogen constant vliegtuigjes over die landen/opstijgen oefenden op het vliegveldje vlakbij. Heel irritant, middenin een grote stuifvlakte schraapten we met onze grondboren het blanke stuifzand weg totdat we bij de pikzwarte Bh-horizont kwamen, dan schreven we met grote letters “FUCK YOU” (de voorloper van “ga eens dood”) op de grond voor die oefenpiloten. Jongens waren we, maar wel leuke jongens.

 22. 35

  Tijdje geleden had men in Amsterdam het plan opgevat (Guisje Terhorst) om de als straf opgelegde werkuren in gemeenschappelijk belang (grafittispuiters etc) te laten uitvoeren in de platsoendienst. Jaar daarna bij aanzwellende lente stoken overal de narcissen en tulpen in Amsterdam de kop op. Het waren allemaal teksten zoals “fuck you”.

  Wat heb ik toen en velen met mij gelachen zeg:)

 23. 36

  Mwah, een Apache huren staat wel stoer bij de eerstvolgende familiedag… Kosta?

  1) Maar is trouwens een beetje als de DEA in de US. Staan in geen enkele begroting en mogen drugsgelden steken in salari, leuk speelgoed, en kekke kostuums. Ze pakken een hoop criminelen op. Maar is idd oncontroleerbaar. Dus kan en mag dat niet gebeuren.

  2) Over het inhuren van private instellingen gaat wederom de vinger naar de US. Zoals Haliburton en die dochter maatschappij omgaan met die contracten is werkelijk van een andere planeet. Die barakken van de troops van de US zijn voorzien van de meeste luxe waar wij thuis al jalours op zijn. Alleen omdat de geldkraan toch wel blijft stromen. 0 controle……..

  Ook maar niet doen…

 24. 37

  Het inhuren van defensie personeel door organisaties uit de burgermaatschappij al wat ouder dan een en ander hier doet aangeven.
  voorbeeld:
  gedurende mijn diensttijd (93/5) was ik onderdeel van de 647 Werktroepen Compagnie.
  werkzaamheden:
  Opbouw en afbraak van 80 Boogtenten inclusief Bad/Was tenten voor de Jeugd Olympische Spelen in Eindhoven.
  Opbouw,onderhoud,bewaking en afbraak van de complete infrastructuur van Kamp Heumensoord in Nijmegen voor de Nijmeegse WandelVierdaagse.
  Het leveren en opzetten van een Baileybrug aan de Inernationale Scouting Jamboree.
  Het opzetten van een tentenkamp voor vluchtelingen te Gilze Rije die na 2 weken weer afgebroken werd na protesten uit de politiek.

  Deze en nog veel meer taken werden en worden al jaren voor een schappelijke prijs uitgevoerd door defensie ten behoeve van Nederlandsche burgerorganisaties en zelfs voor individuele burgers.
  Dus zou iemand me kunnen uitleggen wat dan nu opeens het probleem is?

 25. 38

  @BrotherKalashnikov: De voorbeelden die je noemt, zijn allemaal non-profit en zeg maar in het maatschappelijk belang. Daar kan ik me bij voorstellen dat het leger een handje helpt tegen een vergoeding.
  Het is iets anders als commerciele bedrijven het leger gaan “inhuren”. Dat vind ik te ver gaan. Bovendien betaal ik daar mijn belastingcenten niet voor.

 26. 39

  Aanvulling op # 36

  Kellog, Brown and Root (KBR), a subsidiary of Halliburton, has been awarded a $385 MILLION contract to build concentration camps in the United States. AKA “temporary dentention” centers.