Ledental politieke partijen naar recordhoogte?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als je de koppen in bepaalde media mocht geloven, gaat het plots heel goed met het aantal leden van de politieke partijen. De kopLedental politieke partijen naar recordhoogte” spreekt al voor zich. En met de ondertitel “Het ledental van de Nederlandse politieke partijen is vorig jaar naar het hoogste niveau sinds het midden van de jaren negentig gestegen.” denk je helemaal dat het goed zit. Toch?
Niet helemaal. Alleen als je in absolute getallen denkt, is het aantal leden nu ongeveer gelijk aan 1996. Maar het absolute aantal zegt weinig als je het niet in verhouding tot de totale bevolking bekijkt. En die groeit natuurlijk gestaag door. Dit is wat je krijgt als je de getallen van de aantallen leden van politieke partijen deelt door de getallen voor de volwassen (18+) bevolking van Nederland:


En dan blijkt dat je het niveau van halverwege jaren negentig niet haalt. En het ziet er al helemaal bleek uit als je wat verder terug in de tijd kijkt. De Nederlandse politiek is niet in staat meer dan 2,5% van de volwassen bevolking actief te betrekken bij de politiek. Dus in plaats van een flutrecord te vieren, kunnen we beter nadenken over wat we hieraan willen doen.

PS1: Voor de rekenaars hier de spreadsheet met getallen. Anders zoek je je suf in de pdfjes.
PS2: Andere media hadden een betere kop hoor.

Reacties (4)

#1 Spam

Maar de politieke partijen hebben ook nog maar 125 zetels in de Tweede Kamer. Het aantal leden per zetel stijgt.

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@Spam: De fluctuaties in het verleden bij partijen die of niet in de kamer zaten of een kort leven beschoren was (LPF) beïnvloeden de getallen niet heel erg. Vaak is er ook sprake van roofbouw bij andere partijen dan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Spam

Maar al die PVV-stemmers kunnen moeilijk lid worden van de PvdA. De groep inwoners waaruit de partijen hun leden moeten recruteren is aardig gekrompen de laatste jaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JSK

En het ligt natuurlijk wel een klein beetje aan de burger, vind je niet? Tegenwoordig hoef je niet naar een SP-bijeenkomst om te klagen over bankiersbonussen: nu.nl volstaat.

  • Vorige discussie