1. 1

  Fraai, met uw welnemen heb ik even categorie “Algemeen” afgevinkt. Want dit is geen algemeen overlijden, of zijn alle overledenen juist weer algemeen?

 2. 3

  lachen gisteren in een van de journaals met de burgemeester van machelen: hij denkt dat zijn gehucht na de begrafenis van Reve een echt bedevaartsoord wordt.

  een of andere pief van de VVV dacht al aan meer restaurants, merchandise, stijging van het aantal hotelovernachtingen etc.

 3. 4

  Laatste wens van Réve inderdaad. Bedevaartsoord. Dat elke week uit het naburige internaat een delegatie zeeverkennertjes viooltjes op z’n graf komen leggen in té strakke broekjes.

 4. 9

  Bijzonder krachtige en respectvolle tekening. De kijker, ik dan, blijft hangen tussen de beide ogen waarvan er een naar binnen en een naar buiten is gekeerd.

  Zijn droom, onder de immer aanwezige kerkelijke schaduw, is uitgekomen. Omklemd door zijn matroos.

 5. 10

  Them eyes, inderdaad. Je voelt toch droefnis EN scherpte, introspectie EN extravantie bij Reve? Zeer dubbele prachtman.
  Rebusch: (tis maar een krabbeltje hoor) Anker vd Matroos idd, met een jezus con erecciòn omgekeerd eraan genageld. Een ezel leek me moeilijker te kruisigen ;-)

 6. 13

  Ik heb niet alles van hem gelezen. Maar dat ”interview in die kerk”,…. herhaald op TV van de week: Briljant, uniek,..eehh,..geen woorden voor!

 7. 14

  Begrafenis Reve ook te volgen op kerkplein

  Belangstellenden voor de uitvaart van Gerard Reve voor wie in de kerk in Machelen-aan-de-Leie geen plaats is, kunnen de gebedsdienst zaterdag via een installatie op het kerkplein volgen. Dat heeft een huisvriend van de zaterdag overleden schrijver vrijdag meegedeeld.

  De gemeente Zulte, waaronder Machelen valt, verwacht minstens 1.500 belangstellenden. In de kerk is plaats voor hooguit zevenhonderd mensen. In de gebedsdienst, waarin pastoor Gabriël Desmaele voorgaat, worden geen teksten van Reve zelf voorgelezen.

  Desmaele gaat in zijn overweging in op Johannes 14, vers 2 (“In het huis van mijn Vader zijn vele kamers”). Schrijver Erwin Mortier en Reves vriend Wim Bergmans houden een toespraak. Tot de aanwezigen behoren de Nederlandse staatssecretaris van Cultuur Medy Van der Laan, de Nederlandse ambassadeur in België en de Vlaamse schrijvers Hugo Claus en Tom Lanoye.

  Op het bidprentje van Reve staan de allerlaatste foto van de schrijver, van de hand van Rineke Dijkstra, en een gedicht van de Vlaamse dichter Richard Minne. Bij de laatste rustplaats van de schrijver, op de nieuwe begraafplaats van Machelen, wordt een joods gebed gezegd.
  (Belga 17:48)

 8. 15

  Uw schets had op het bidprentje moeten zijn. Van alle gegoogled ‘arti’ portaits, er zijn er nog al wat, stijgt de uwe tot op de plek waar ie zo graag naar toe wil.

 9. 16

  wow, wat een een compliment alweer Larie, dank u.
  Ik had idd gegoogled om een foto van ‘m te vinden, en zag er weinig bijzonders tussen staan. Zelfs de foto’s waren niet je dat -ik heb een ander beeld van ‘m. Vooral die zeer specifieke mond vond ik niet. Zuur, gereserveerd, maar toch eerlijk.
  Heeft iemand de e-mail van Joop toevallig? Sturen we’m op, wie weet ;-)

 10. 17

  en zie : La machine à Rêver toont meteen ’n ferme fallus
  http://www.my-os.net/blog/index.php?2006/04/13/343-la-machine-a-rever

  veel relevanter echter : http://www.zulte.be/actueel/pub/meer.asp?id=444
  en geniet van die komma tussen wie & waar
  (“de gemeente Zulte, waar Machelen een onderdeel van is, zet informatie voor belangstellenden op zijn website”)

  na Willem-Frederik nu ook Gerard in België heengegaan

  maar zoals the Stranglers zongen : Don’t bring Harry

  wat mij ertoe brengt : zet die Harry van je nog ’s on line, te gelegener, kameraad Crachàt ?

 11. 18

  Parblue! Moest een treinrit lang nadenken wie ook alweer. Die! Dirty Harry van de Grachtengordel.
  Wanneer ie sterft zou een mooie gelegenheid zijn me dunkt. Of beter gezegd, wanneer ie z’n pijp aan Maarten geeft…

 12. 19

  Daddy Harry, zoals ie ze laat krijsen.

  Maar laat ons eerlijk zijn : wèl een goede journalist.
  – De zaak 40/61
  – Het seksuele bolwerk

  Helaas ook ’n matige polemist, cf. de “flame” met Reve over ironie. (Remind me dat ik u daar ’s kopietjes over bezorg.)

  En wat Gerry Reve betreft : laat ons nog ’s ’n fijne fles bourgogne openen en z’n correspondentie met Carmiggelt herlezen (ook te vinden middenin De taal der liefde – geen boek dat meer aanzet tot drinken dan dat).

  Saluut Volksschrijver, gegroet Volkstekenaar, en pas op aan de Expressweg, Stekenaar.

 13. 22

  En dan maar hopen dat wat betreft het edele schrijverschap Hr. Mulles snel de pijp aan Maarten doorgeeft. Hr. Vulles als enige van de Grote Drie nooit
  tot persona non grata verdoordeeld in 020.

 14. 23

  Ja Crachat, U refereerde zelfs eerder dan ik aan
  Dirty Harry,had ik nog niet eens gelezen,haha..
  De marcheerder van het Leidseplein, prinsje van de Smoeshaan,dacht gelijk aan een verhaal van een
  schoolvriendinnetje die zich niet liet inpalmen door
  de Berlijnse Cubaan..when Harry met Sally…

 15. 26

  Zijne excellente Grijsdom heeft dat beweerd, ik stel echter het getal bij deze naar 9.999, want die ene miskleun Heiligszijds is door ondergetekende alsnog voldaan. Het is gezegd en gedaan, waarna ik gaarne een lans breek voor het vervangen van de laatst overgeblevene van de TOP3, door een ander talent,
  zijnde rebel afkomstig uit dezelfde stad als de familie van Reve, de onvolprezen Jan Cremer, die heeft echt wat uitgevreten met Jane Mansfield.
  Leest U ook de Hunnen.