Land van de onbegrensde mogelijkheden

Niet alles aan de Verenigde Staten is slecht, en zonder dat land zouden we inderdaad misschien Duits praten, maar de voortrekkersrol die het land decennialang vervulde op het gebied van vrijheid en democratie lijkt volledig zoek.

Rice verwoordde het standpunt van de regering in Washington. Die meent dat aan buitenlandse gevangenen de meest elementaire rechtsbescherming moet kunnen worden ontzegd in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Tal van arrestanten verdwijnen zo praktisch in de VS.

Zij hebben als ‘incomunicado’ geen rechtsbijstand of zelfs geen vooruitzicht op een proces waarin hen iets ten laste wordt gelegd. Foltering maakt deel uit van de verhoren. Het wordt algemeen aangenomen dat deze gevangenen nog in leven zijn en in handen van de inlichtingendiensten. (nu.nl)

Aanvulling: BBC News: US ‘erodes’ global human rights

 1. 4

  Dat het in de VS goed mis is op dit punt moge duidelijk zijn, maar denkt u echt dat er in Europa beter wordt omgegaan met mensenrechten?

 2. 6

  Overigens zit Nederland al een hele tijd in de Wilderiaanse schaal van de rechtstaat. Donner doet op dat punt met zijn visie en plannen niet onder voor menig minister in een rechtse dictatuur. Zie bijvoorbeeld het advies van de NVvR over Donners nieuwe plannen voor het strafrecht, http://www.nvvr.org/nl-NL/Home.aspx , daar lopen de koude rillingen van over de rug bij menig advocaat.

 3. 7

  Het hoofdstuk “Frankrijk” in het Amnesty International Yearbook is traditioneel gezien altijd vrij dik. Vooral veel politiegeweld tegen jonge noord-afrikanen. Maar de EU heeft het schenden van mensenrechten in haar gevangenissen niet verheven tot reguliere gang van zaken. Wat er nu in de VS en op Guantanamo Bay gebeurd mag gezien worden als een zorgelijke stijlbreuk.

 4. 9

  Ik hoop van wel, Zwarte Kip. Ik maak me geen illusies omtrent de feilbaarheid van de Europese overheden hoor, maar dit soort maatregelen is niet echt Europees. Mede denk ik vanwege de meerpartij-systemen hier alsook het feit dat Europa een veel socialere traditie dan de VS heeft.
  In de VS komt persoonlijke vrijheid vaak eerst, VS burgers kunnen namelijk niet zo worden opgesloten. Buitenlanders wel. Als het om Amerikanen zou gaan zou zo’n wet direkt sneuvelen, wat ook weer wat zegt over de Amerikaanse kijk op de wereld.

 5. 10

  Een handtekening van Ali B. zal geen probleem zijn aangezien hij hier bij mij om de hoek woont.

  Frankrijk is het enige ‘oude’ land binnen de Raad van Europa dat ooit is veroordeeld voor marteling.Over landen als Spanje, Portugal, Polen en Tjechie hoef ik niet eens te beginnen. Het is alleen in Europa geen beleid om mensen te martelen, maar het gebeurt natuurlijk wel.
  Overigens zal de nieuwe terrorisme wetgeving in Nederland het straks ook mogelijk maken om mensen op grond van een lichte verdenking buiten het zicht van een rechter op te sluiten.

 6. 11

  Ik heb het bericht op Nu.nl ook met verbijstering gelezen. Ik verwacht overigens dat hier nog wel het een en ander over te doen zal zijn. Positief was namelijk dat aanvankelijk een overgrote meerderheid van de senaat had ingestemd met het wetsvoorstel. Vanwege de systematische onderdrukking van zwarten tot ver in de jaren 70, is de burgerrechten beweging in de VS erg sterk en goed georganiseerd. Hier ligt een schone taak voor ze, ook om te bewijzen dat ze er niet alleen voor de gekleurde Amerikaan zijn. In de jaren 60/70 kregen ze het einde van de seggregatie voor elkaar, dus helemaal machteloos zijn ze niet.

 7. 12

  En natuurlijk heeft Foxnews ook weer een leuk editorial over Guantanamo Bay. John Gibbson zegt onder andere het volgende over de vier Britten die uit Guantanamo Bay zijn overgedragen aan de Engelse authoriteiten:

  “Now, I would have let them rot in Gitmo ad infinitum. But the Brits are our friends, so we caved….”

  en

  “…Gitmo was a good idea. The only problem with the good idea is bleeding hearts stand at the gates wailing, demanding the criminals who carry their passports should be allowed to come home.

  En natuurlijk doen wij in Europa net zulke slechte dingen volgens hem:

  “Now remember, the French have quietly been shipping Islamic preachers

 8. 13

  @jan
  En weet je wat het erge is: De Amerikanen geloven die rare pipo ook nog.

  Ik hoorde iemand anders opperen om nu ook geen mensen meer uit te leveren aan de VS. Je weet nu immers nooit wat er kan gebeuren.

 9. 14

  Het enge is dat als je wordt aangeklaagd voor terrorisme, je geen rechten meer hebt. Dat ze toevallig de verkeerde hadden zul je niet aan kunnen tonen, want een advocaat om voor je te spreken heb je niet.
  Het bare minimum moet toch wel een toetsing zijn of je daadwerkelijk onder die wet mag worden aangeklaagd lijkt me.

 10. 15

  Zo tussen alle topics door begin ik mij toch af te vragen wat de reaguurders hier verstaan onder “democratie”. Als er vanuit de kiezer, stemmen op pipo in amerika of wilders, iets gekozen wordt wat niet in de smaak valt is het opeens geen democratie meer maar domheid of onderbuik. Wat is dat dan democratie, een nauw omschreven maatschappijvisie waar niet afgeweken van kan worden of b.v. slegts vir intulectuele of wat Opstelten nog niet zo lang geleden zei: de kiezer beslist ?

 11. 19

  Nee jij houdt er een te enge definitie van democratie op na. O.a. hier staat een betere,

  “Democracy: Literally, the term means power of the people (combining the Greek words demos, meaning “the people,” and kratien, meaning “to rule”). It is usually used to describe a political system where the legitimacy of exercising power stems from the consent of the people. Accordingly, a democratic polity is often identified by the existence of constitutional government, where the power of the leaders is checked and restrained; representative institutions based on free elections, which provide a procedural framework for the delegation of power by the people; competitive parties, in which the ruling majority respects and guarantees the rights of minrities; and civil liberties, such as freedoms of speech, press, association, and religion.”

  http://www.indiana.edu/~ipe/glossry.html

 12. 20

  Die definitie is wishful thinking. Mijn definitie is misschien enger, maar het enige dat door democratie kan worden afgedwongen is dat het volk wat te zeggen heeft. Voor de rest biedt het hele concept geen garanties.

 13. 22

  Ik denk dat “achterhaalde” verdragen en regelgeving best eens tegen het licht gehouden kunnen worden als die oplossingen voor hedendaagse problemen in de weg staan.. dat jullie (conservatieve linkse broeders) daar voor gaan liggen is voor mij geen verassing ;-)

  Het is maar net waar je de prioriteiten legt.. bij de rechten van iemand die verdacht wordt dat hij onze democratie wil torpederen of bij de veiligheid en leefbaarheid van je samenleving.. Er kunnen op dat punt best wat risico’s worden genomen omdat de veiligheidsoverwegingen dat kunnen rechtvaardigen.. Ik vind dat jullie daar niet te krampachtig over moeten doen..

  Liever 1 iemand die tijdelijk onterecht wordt vastgehouden dan dat er 2 extremistische moordenaars vrij rondlopen wegens een vormfout…

  De VS tonen weer eens aan dat ze visie hebben op dit punt..

 14. 25

  @Sickbock: wat is tijdelijk vasthouden als je geisoleerd bent, geen advocaat hebt en wordt gemarteld? Is dat iets om je schouders over op te halen als het je ovekomt?

  Ik ben het wel met je eens dat terrorisme puur via de gebruikelijke weg bestrijden vermoedelijk niet toerijkend is, maar iedereen die je niet aanstaat kunnen opsluiten onder een of andere vage wet, lijkt mij niet de weg.

  En als we daadwerkelijk een zooi burgerrechten gaan afschaffen dan moet daar over gestemd worden.

 15. 26

  Het feit dat we hier in Nederland geen Duits spreken is te danken aan Japan. De VS had ons hier gewoon laten creperen als Japan Pearl Harbour niet had aangevallen. De enige reden dat de VS het voortouw nam in de bevrijding van Europa, is te danken aan het feit dat Japan als grote comunistische staat destijds aan de kant van Duitsland stond. Vrijheid en Democraetie is in Amerika nog nooit het hoogste streven geweest. Unwary kijkt van deze nieuwe ontwikkeling in ‘het land van de grote onderdrukking’ niet zo heel vreemd op.

 16. 27

  @larie

  Democratie is beter gedefinieerd als een *rechtstaat* dan als een selectiemechanisme voor machthebbers. De bevolking van pak ‘m beet Iraq of de Democratische Republiek Congo zijn oneindig veel meer gebaat met een werkende vorm van juridische bescherming tegen willekeur dan met een gekozen leider, die zo kan veranderen in een potentaat.

  De rechtstaat, en niet de verkiezing, is de basis
  van een democratie. De functie van een rechtstaat is bescherming, *ook* tegen meerderheden, en pas dan kan er door middel van verkiezingen een leider gekozen worden

 17. 29

  Wat een ophef toch weer. En dat terwijl martelen helemaal niet handig is. Ik snap wel waarom Amerikanen de vrije hand willen hebben, ik snap niet zo goed wat ze met de informatie van een tot wanhoop gemartelde gevangene denken te gaan doen. Er schijnen ook andere prima werkende methoden te bestaan om mensen aan het praten te brengen zonder dat daar marteling aan te pas hoeft te komen, met de bijbehorende onbetrouwbaarheid van de verkregen informatie.

  Persoonlijk zou ik het een prima plan vinden de rechten van zware verdachten voorlopig op te schorten en ze middels een beschaafde chemische coctail te leren praten. Moslimterrorisme wordt zeker niet bestreden, laat staan verslagen door de rechten van de mens.

 18. 30

  Ja volkomen begrijpelijk dat de amerikanen de mensenrechten opschorten en de vrije hand willen om mensen te doen verdwijnen en te martelen, waar zijn ze anders het baken van de beschaving voor ? Die doodseskaders zijn trouwens wel zo effici

 19. 35

  @SS: Niet zo naief aub: soms kun je rechten ook verspelen.. Bijvoorbeeld: op het moment dat ik werk vind, verlies ik mijn recht uitkering, wanneer ik in de bak kom verspeel ik mijn stemrecht..ook: wanneer je een terrorist-verdachte bent, dat ben je niet zomaar (omdat je een kleurtje hebt bijvoorbeeld), verspeel je bepaalde burgerrechten (de rechten die je kreeg van de maatschappij die je omver probeert te werpen)