Kyoto-protocol zinloos?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

In een uitzending van 2 vandaag werd gisteravond stilgestaan bij het in werking treden van het Kyoto-protocol. Deze afspraak tussen veel landen in de wereld (maar niet: China, Australie en de VS) moet de CO2 uitstoot terugdringen. Deze uitstoot zou het broeikaseffect veroorzaken, waardoor het steeds warmer wordt op de wereld. Gevolg is dan smelten van de poolkappen en overstromingen en ander onheil.

Er zijn echter aanwijzingen dat een ander effect ook erg belangrijk is: dimming. Door uitstoot van roetdeeltjes door o.a. vliegtuigen ontstaat er een laag in de atmosfeer die warmte juist tegenhoudt. Een experiment in de VS zou aantonen dat wanneer het vliegverkeer stilligt (zoals de dagen na 11 september) de temperatuur ineens stijgt.

Door de uitstoot van CO2 te verminderen zou ook de uitstoot van roetdeeltjes verminderen. In plaats van minder warm zou het daardoor zelfs kouder kunnen worden op aarde! In dat geval heeft dat hele Kyoto-verdrag geen zin. Conclusie: we begrijpen nog steeds geen fuck van deze aardkloot en de invloeden die wij er op uitoefenen.

Reacties (4)

#1 Packet Storm

Vulkaan uitbarstingen kunnen ook voor een temperatuurdaling zorgen.
Hoewel ze een hoop co2 de lucht in stoten, brengen ze nog meer as en roet in de lucht. Dit is al een tijdje bekend. En eigenlijk hetzelfde effect als hierboven beschreven.
Het verkoopt alleen niet zo lekker en je krijgt er niet zoveel geld mee opgehaald voor het goede doel.

meer info:

http://www.geology.sdsu.edu/how_volcanoes_work/climate_effects.html
http://www.gaspig.com/volcano.htm

  • Volgende discussie
#2 Henk

Het enige dat zal helpen is een drastische vermindering v.d. wereldbevolking, maar dat is niet goed verenigbaar met ons economisch stelsel.
We blijven intussen gewoon aanmodderen tot een 2e zondvloed of zoiets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Ja, hoe meer mensen hoe meer rampen er mogelijk worden he. Bangladesh is bijna permanent in staat van overstroming of herstellen ervan. Je zou er eigenlijk niet moeten wonen. Maar leg dat maar eens aan hen uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Outsider

>Een experiment in de VS ..

mmm, verdacht :)

  • Vorige discussie