Kwakzalven met Nutricia

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-09-2022

“U krijgt hier ook vast veel vragen over”, tatert Nutricia op een deel van zijn site dat speciaal voor professionals bestemd is. Er staat nog net niet “en u hebt wel wat beters te doen dan naar dat gezeur te luisteren”. Gelukkig is Nutricia niet te beroerd om zowel kinderartsen als ouders eens lekker te paaien met een nieuwe service: de babykwaaltjestest: “eerste hulp bij babykwaaltjes, tips en voedingsadvies”. Noem me cynisch, eetlezer, maar ik heb zó maar het idee dat dat laatste wel eens het belangrijkste zou kunnen zijn. “Veel huilen? Dat wijst natuurlijk op een tekort aan Immunofortis!”.

Nee, zó flagrant zal het er wel niet aan toegaan. Maar het beeld dat hier een slager zijn eigen vlees aan het keuren is, dringt zich toch wel héél erg op. Het geven van gezondheidsadvies aan ouders is hoe dan ook geen taak voor een bedrijf dat er vooral belang bij heeft veel van zijn eigen producten te verkopen.

“Tevens krijgen ze het advies om altijd eerst met u te overleggen”, staat er op de site voor professionals. Kijk, dat is momenteel precies wat ouders doen als ze zich zorgen maken over de gezondheid van hun baby. “We willen u informeren over het feit dat ouders een afdruk van de testresultaten kunnen meenemen om met u op het consult te bespreken”. Juist, aap uit de mouw: “Maar dokter, kan het kwaad om wat meer opvolgmelk met Immunofortis® te geven zoals hier staat?”. Van dat werk dus.

Nee, dit soort acties moesten we toch maar niet gewoon gaan vinden. Sterker, het lijkt me hoog tijd dat de wetgever hier maar eens wat strengere regelgeving op loslaat. Als je honger hebt, eet je, en als je ziek bent ga je naar de dokter. Dat geldt voor mensen van elke leeftijd.

Foto Flickr cc Raymond Larose

Reacties (5)

#1 Yevgeny Podorkin

De Wet regelende de uitoefening der geneeskunst (Thorbecke; 1865) is duidelijk daarover:

art. 1: Uitoefening der geneeskunst, waaronder de wet het verleenen van genees- heel- of verloskundigen raad of bijstand als bedrijf verstaat, is alleen geoorloofd aan degenen, aan wie de bevoegdheid daartoe volgens de wet is toegekend.

Onder het verleenen van raad of bijstand, in het vorige lid bedoeld, wordt begrepen het als bedrijf onderzoeken van een orgaan of een deel van het menschelijk lichaam, welk orgaan of welk deel in zijne werking te kort schiet of een ander gebrek vertoont, zoomede het als bedrijf aanraden van een middel om aan een zoodanig tekort of gebrek tegemoet te komen.

  • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

Dan ga je de vragenlijst invullen: “Heeft Japie al langer last met poepen” (1,2,3 dagen) worden er niet echt medische adviezen verstrekt hooguit Leg je kindje wat vaker aan de borst. Je zult merken dat dit helpt bij moeizame ontlasting. Heeft het daarnaast spuugklachten? Neem dan contact op met huisarts of consultatiebureau. Met als disclaimer: Deze test is niet bedoeld als (vervanging van) medisch advies. Nutricia Unilever heeft niet voor niets een machtig juridisch apparaat…

Neemt niet weg dat ik de boel zo onder zou willen kotsen als ik dit advies zou meekrijgen: Fiets met de beentjes van je kleintje. Dit helpt vaak om de lucht uit de darmpjes te laten ontsnappen.

Je moet je vrouw stokslagen geven als ze dit soort sites bezoekt..dat is mijn advies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lethe

:-) Daar ben ik het ronduit mee eens.
Stokslagen en op de gang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 esgigt

Niet alleen Nutricia… dit geldt voor de hele voedingsindustrie.
Komt in de meeste gevallen toch weer neer op een variant van “wij van … adviseren …”

Voor babies is volgens mij, borstvoeding nog steeds de enige goede voeding. De natuur zelf heeft een hoop goed geregeld in al die tienduizenden generaties, of niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie