Kunst op Zondag | Voetbalplaatjes

Foto: copyright ok. Gecheckt 27-09-2022
Serie:

Als het Nederlands elftal blijft spelen zoals gisteravond zal het snel voorbij zijn, maar er is bijna niets te koop waar je geen voetbalplaatjes of gadgets bij krijgt. Misschien een goed idee voor musea als er een tentoonstelling gepromoot moet worden?
Sargasso kan natuurlijk niet achterblijven. Ja, het kan wel, maar we willen de klantenwerving een boost geven. Kunst op Zondag levert daarom nog één keer voetbalplaatjes en dan moet het afgelopen zijn. Want mooiere als deze kun je nergens krijgen.

Voetbal is ook politiek en business. ‘Fusion’ (2001), een videofilmpje van de Zwitserse Ingeborg Lüscher.

Hij was ooit profspeler bij Roda JC. Nu maakt Raymond Cuijpers onder andere interactieve voetbaldiagrammen.

Voetbal tot kunst teruggebracht in de vorm van animatiefilmpjes van Richard Swarbrick. Bijvoorbeeld Tottenham Hotspur tegen Inter Milan. Hier de klassieker FC Barcelona – Real Madrid.

Een erg leuk initiatief bij de amateurclub ASV Arsenal: ‘Terreinwinst’. Elf kunstenaars in uiteenlopende disciplines kregen de opdracht rond de voetbalvelden kunst en in het clubhuis aan te brengen. Zoro Feigl installeerde Wave, stadionstoeltjes op hydraulische palen.

En LUSTlab, designersbureau voor digitale media, leverde Good Vibrations. Een interactieve voetbal, waarin technologie is aangebracht die de trappen tegen de balen de bewegingen omzet in geluid, op het veld te horen via de geluidsintstallatie.

Wie niet beter weet denkt bij de relatie kunst en voetbal vooral aan gras. Tot teleurstelling van de liefhebbers die de zoden willen ruiken. Maider López bracht voetbal terug op het poldergras. In het project Poldercup legde hij een paar voetbalvelden aan, waar de sloten dwars doorheen liepen. Het mondde uit in een leuk spektakel, te zien in dit filmpje (16 minuten).

De polder is niet de enige locatie die vraagt om uiterst creatief spel. In de video ‘In the Company Of’  van Simon Gush, is het een spoorterrein in de Gentse wijk Moscou. De spelers zijn vooral immigranten, afkomstig van binnen en buiten de E.U.

Nederlandse voetballers zijn erg actief in de kunst. Enkele voetballers van Helmond Sport legden in het atelier van Jacqueline Bozon de laatste hand aan een schilderij, dat later werd geveild ten bate van de clubkas. Op 4 minuten van dit filmpje zie je ze aan het werk.

Jonge spelertjes van FC Den Bosch kregen een rol in de dansvoorstelling ‘The Match’ van choreografe Lonneke van Leth, waarvan ook een IJslandse versie blijkt te bestaan.

Op muziek van Stravinsky vertoonden twee spelers van FC Groningen hun danskunst in de voorstelling ‘Move it!’. Een samenwerking tussen een aantal middelbare scholen het dansgezelschap Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Orkest. Zie deze reportage.

In zijn boek ‘Philosophy’  voorspelde Andy Warhol al dat voetballers de nieuwe supersterren zouden worden. Dat is Sam Tayler-Wood niet ontgaan en maakte in 2004 een 67 minuten durende film van David Beckham. Hier een kort stukje van een slapende superster.

Over ‘Philosophy’ gesproken: voetbal gaat dus ook prima samen met andere disciplines. De edele sport heeft een groot Nederlands filosoof voortgebracht. Mede daarom uit de oude doos: Monty Phyton’s versie van de wedstrijd Duitsland – Griekenland met een, gezien deze tijd, verassende uitslag.

Reacties (7)

#1 HansR

Hoewel voetbal me matig interesseert had ik de filmpjes best willen bekijken maar waar ik zit is de afgelopen jaren de internetsnelheid gedegradeerd tot de tijden van het 1200/75 baud modem van wat een 1 Mb lijn had moeten zijn.

Jammer dan…
De internetervaring is voor mij steeds meer beperkt tot tekst.

Misschien een volgende keer over ASCII-art voor de onderontwikkelde delen van de wereld.

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

En ik dacht al achter te lopen zonder een stemgestuurde Windows zoveel, een iphone en een notebook. Qua teksty: heb zlefs geen e-reader.
Maar goed dat je het meld. Zo breekt Sargasso natuurlijk nooit internationaal door. Ik zal de redactie eens voorstellen ook een editie te fabriceren die te conumeren valt op elke plaats in de wereld, ongeacht het kaliber technologie dat daar aanwezig is.

Om je toch enigzins te bedienen: een prima artikel van Colin van Heezik uit 2010, een stukje over Terreinwinst en Poldercup van Floor Tinga.

#2 HansR

Ah, dank!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rigo Reus

Heb net het volledige filmpje van Poldercup uitgeken. Had destijds in de krant alleen een luchtfoto van die plek gezien. Maar ik wist niet dat er ook zo’n leuk toernooi op is gespeeld. Het spelplezier (modder-)spat er vanaf. De wedstrijd die gespeeld wordt op het rangerterrein, dat filmpje kende ik al. Bloedstollend als je denkt aan het blessuregevaar. Gave filmpjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sikbock

+ 1

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie