1. 1

  Op het eerste gezicht is dit geen stad(je) in de Ardennen, maar ergens in het zuiden van Frankrijk. Dit is deels ingegeven door de schilderstijl.
  Het (‘kwart’) gedeelte rechtsonder vraagt bij de eerste blik het meeste aandacht op. Als een (laat)zomerse wandeling volgt het oog vervolgens (de als een slang kronkelende) ‘La Semois’ tot aan de tweede brug, waar de zon er nog even doorkomt… Eerst miste je dat grauw, dat Belgische nog … Maar in de rest van het schilderij komt er een onweer opzetten als was het een oorlogsdreiging. De idylle die je eerst zag, maak haast onmerkbaar plaats voor een onbehagelijk gevoel. Boven de tweede brug komt een licht rode gloed opzetten, maar een happy ending wordt het niet.

 2. 2

  Had ook even een Granada-reactie. Schilderijen ogen vaak beter hier op het www dan in de muffe cntexten waarin ze werden gecreëerd. Gelukkig heb je meesterhanden als die van Poepye (u wou toch een andere naam) om de sfeer om te katten. (Proficiat alweer voor uw woorden.)

  Liever het hier te zien, dan in Bouillon zelf, aan de wand van een van die saaie horecazaken ginds. Edoch als u daar bent, do check ‘le tombeau du géant’ in de omgeving. Met of zonder caravan vol conserven.

 3. 13

  U leest het helegans fout, Plofoog #12. In #8 staat “niet à la Tati maar wel oubollig”. Don’t mess with this Tati freak, Popeye ! & uw Pieck is natuurlijk weer très touché !

 4. 14

  Uit welk jaar is dit schilderij? “Tussen 1925 en 1932 bloeide namelijk Jonas’ talent i.c. expressionisme”.
  Ik ben in ieder geval niet kapot van impressionisme. Met ezel en palet de natuur in, op een berg of langs de waterkant. Natuurgetrouw naschilderen. In opdracht portretjes maken zoals Rembrandt…in de open haard ermee..

 5. 15

  Gelijk hebt u, #14. En toch, door het schilderij hier zo te zien. Het is een zo-zo doekje maar het roept wat op. Ik ben ondertussen van Franse associatie opgeschoven naar Middeneuropese … Kubin, sentimentele golems, …

 6. 21

  @20 Een zeer leuke link. Werkelijk elegant. Eerst denk je nog; het heeft een lichte connectie met SM. Maar dit vervalt zodra je je ogen wat beter de kost geeft. Degelijke voeding (noem het cultuur), de hoeksteen van een stabiele samenleving.

 7. 22

  Ik vind het een knap werk. Maar de kunstenaar heeft nog mooier werk gemaakt. Paar jaar geleden bijvoorbeeld “Suzanne en de ouderlingen gezien”. Kennen jullie dat schilderij?