Kunst op Zondag … en jatwerk

Foto: MANYBITS (cc)
Serie:

Zestien jaar is al een hele leeftijd. Zeker als je in het nieuws komt als een dief die “al op jonge leeftijd een fascinatie voor kunst en archeologie had”.

Er zit nog en mate van logica in dat een liefhebber van bepaalde kunst dat ook uit een museum jat. Het is een wat eigenaardige manier van kunst verzamelen en wat zuur als je dan tegen de lamp loopt omdat een legale verzamelaar je betrapt. In heel wat andere kunstdiefstal is de logica ver te zoeken. Een greep uit het jatwerk van dit jaar.

Uit het Willibrordus Business Center in Heiloo werden op 25 november tien schilderijen van amateurkunstenares Jolanda Verduin gestolen.

Het betreft (citaat uit Noordhollands Dagblad) “portretten van de Rolling Stones, Brigitte Bardot, Amy Winehouse, Herman Brood en een Maori, een schilderij van een poort in een Frans straatje en een gestileerd werk met een parel”.

Werk van twee andere exposanten zijn onaangeroerd gebleven. De getroffen kunstenares heeft aangifte gedaan maar laat weten: “Ik vind het allemaal niet zo erg, van mij hoeven ze zo iemand niet te straffen. Als ik ze maar terug krijg”.

Dinsdag 20 november eindelijk eens kunst in het tv-programma ‘Opsporing verzocht’. Zeven schilderijen van de Nieuwegeinse kunstenares Victoria Verdy zijn tussen 8 en 12 september gestolen en nog steeds niet terug gevonden. De politie had op 4 oktober al een bericht online.

Tijdens de ‘Kunst10daagse’ in Bergen, raakte de rondreizende Art to Take op vrijdag 26 oktober een grote, zwarte rolkoffer kwijt. Met de diefstal verdwenen honderden lino’s , drie jaar werk van de Beverwijkse kunstenares Ellen van Putten. Het gaat om deze kunstwerken (klik).

Begraafplaatsen zijn erg in trek bij het dievengilde. Een wijkagent in Simpelveld meldt dat daar al geruime tijd diefstallen plaatsvinden. In  augustus werden van de begraafplaats Westerveld in Driehuis zeker elf kunstwerkjes en grafornamenten gestolen. Onder andere een bronzen eend.

Ook de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker heeft daar helaas ervaring mee. Tibo van de Zand (ook kunstenaar) zegt dat zijn vader  ‘de meest bestolen kunstenaar van ons land’ is (bron: De Gelderlander}. In juli ontdekte Tibo de diefstal van ‘De Opstanding’, een bronzen beeld dat op het graf van zijn grootmoeder stond.
cc Flickr FaceMePLS photostream Begraafplaats Zuid, Oosterbeek

Een overzichtstentoonstelling van Jits Bakkers werk is tot en met 24 maart 2019 te zien in Wageningen. In het beeldenpark op landgoed Beerschoten in De Bilt is een permanente verzameling monumentale beelden van Jits Bakker te zien.

Zonder door aanwezige beveiligingscamera’s betrapt te worden, wisten dieven in februari ‘Havana Dreams’ van Guy Olivier uit het Scheveningse Kurhaus te slepen. Het schilderij meet 2 bij  1,20 meter, dus de bedrijfleiding is ietwat verbaasd dat het doek ongezien is weggehaald.

In Doesburg werden in januari en februari kort achter elkaar twee beelden gestolen van de in 2016 overleden Theo Renirie. Ze stonden bij de Gasthuiskerk. Het gaat om het ‘Paard’ en ‘Groeivorm’.
cc commons.wikimedia.org Doesburg paardenmarkt.jpg foto Koos de Geest
..
cc commons.wikimedia.org Doesburg groeivorm.jpg foto Koos de Geest

De hierboven genoemde bronzen beelden zien we zeer waarschijnlijk nooit meer terug.  Grote kans dat de beelden tot schroot worden verwerkt en aangeboden worden bij de oudmetaalhandel, waar voor brons 3,80 tot 4 euro per kilo wordt betaald (koers per vandaag).

De andere kunstwerken verdwijnen voor jaren van de radar voor ze bij veilingen te koop worden aanboden. Misschien dat kleine werken van onbekende kunstenaars ooit nog in kringloopwinkels terecht komen.

Hoe dan ook: de hoevelheid gestolen kunst, variërend van historische kunstschatten tot allerlei beeldende kunst, is gigantisch. Bij de opsporing de hulp van het publiek inroepen zal weinig soelaas bieden omdat er geen publiek toegankelijke databases zijn.

Er is een particulier initiatief (Gestolen kunst punt nl) en Interpol heeft slechts een deel van gestolen kunst publiek toegankelijk gemaakt.  Het is verder aan kunstdetectives, zoals Artloss en Arhur Brand, om de gestolen kunst te vinden.

Laatsgenoemde bracht nog een aardig nieuwtje de wereld in: een in 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen werk van Picasso zou bij een bekende Nederlander aan de muur hangen.

Die mededeling deed hij nog voor het Zuidelijk Toneel ging stunten met de gestolen Picasso.  Het zou in Roemenië gevonden zijn, en nee, toch niet, het was een pr-stunt voor de voorstelling True Copy. Laat die voorstelling nou over een bekende Nederlander gaan….

In 2012 was kunstdiefstal al een onderwerp in Kunst op Zondag. Er is in de laatste zes jaar weinig veranderd.

Reacties (4)

#1 beugwant

Simpleveld (sic!)? Heus?

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: Scherp lezer!
Ik zat er een aardig tijdje tegenaan te kijken en het duurde nogal voor ik het zelf ook zag. ‘Veld’ moet natuurlijk ‘field’ zijn….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

Herman Finkers wist het al: Alleen van de naam word ik al rustig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 anoniem

@1: @2: @3: het kostte me wat tijd voordat ik begreep wat hier het probleem was (na de correctie). Het grapje van #2 hielp daarbij niet echt ;)

  • Vorige discussie