1. 1

  Ah, maar hier valt veel over te vertellen. Over de beelden uit de tijdsgeest van toen tot de zwartige oorlogsjaren van Hergé. Zie verder ook : Kousemaker, Evelien & Kees “Wordt Vervolgd” (Spectrum 1979).

  [img]http://www.rodekater.nl/webshop/images/products/thumbnails/9496.jpg[/img]

 2. 4

  Ik wil uw Naam, Adres, Woonplaats en Verklaring omtrent Geen Pasha geworden, graag. Anders geldt het niet bij d’Autoriteiten @zunne.

 3. 8

  Ik denk dat je geen beter voorbeeld van politieke correctheid kan hebben.

  Het is pas kindermisbruik als je ze geen Kuifjestrips gunt.

  Tjongejonge, kunnen we allemaal een beetje normaal gaan doen.

  Als blanke ga ik toch ook niet protesteren, omdat we niet allemaal met pofbroeken lopen, kuifjekapsels hebben en de hele dag ‘honderdduizendbommen-en-granaten’ roepen?

 4. 9

  @#8 je bedoelt : van “fout ingeschatte politieke correctheid” of “overdreven p. c.”. Ik zou zelfs meer zeggen : van “fout ingeschatte politieke correctheid” of “overdreven p. c.”.

 5. 10

  Is de Bob Evers-serie in het Engels vertaald?
  Dan wil ik ook dat Biggles, Winnetou , en Enid Blyton hier verboden moeten worden en op de brandstapel gegooid.
  Net als de negerhut van oom Tom, die tegenwoordig met de hut wordt aangeduid. Nou ja, vul het lijstje maar aan….

 6. 14

  Essaytje van Godfried Bomans: over de (typische ?) Duitsheid (mystiek-megalomane onmenselijkheid) van auteur Karl May die zijn creatie Old Shatterhand een abjecte en zinloze marteling laat begaan. Titel is Het ruikt hier naar gas, ook opgenomen in de bundel Capriolen.

  Ongepast ja, censureren nee.

 7. 15

  Alles in perspectief, zou Otto von der Gablentz volgens mij gezegd hebben. Die verdient wel een topic . Geweldige Kerl.

 8. 16

  Dan maar een geannoteerde uitgave? Tenslotte doen we het met reissues van oude lp’s ook (of ze nu op cd of lp worden herperst) : boekje erbij, liner notes, original artwork en andere beelden van toen, enz. Dus : “Kuifje in Afrika” met een voorwoord. Of desnoods zelfs her en der voetnoten die verklaren ‘zoo was den weereld toen’. Of anders facsimile van de eerste uitgave in de oude spelling, met vertaling en verklaring in voetnoot. Whatever. Je zou in elk geval een heel ander debat krijgen in België dan in the UK wat Kuifje & Hergé betreft, het boek zou nooit verboden worden.

  Vanaf wanneer verbied je een boek, en hoe krachtig mag “terugwerkende kracht” zijn ? Imho moet het aantal boeken dat verboden wordt (of gecensureerd uitgegeven of waarvan de verspreiding wordt ingeperkt) zo klein mogelijk zijn. Ik kan me vinden in een taboe op het herdrukken van werken als “Mein Kampf” (wel academisch raadpleegbaar) maar dit gaat me toch wat ver. Je zou het aanbod kunnen verkleinen (minder oplage, minder distributie), maar het downright verbieden ?!

 9. 19

  Wat moeten we dan met Sjors & Sjimmie, Roodbaard, Asterix, Suske en Wiske, Buck Danny etc…? Ook allemaal strips die volstaan/volstonden met politiek incorrecte stereotypen.

 10. 21

  Misschien een idee om zo nog wat mensen aan een (gesubsidieerde) baan te helpen : laat ze de complete westerse literatuur naspitten op dit soort politiek incorrecte beelden.

  Slaat hier niet iets heel erg door????

 11. 22

  @21 Nee. Pertinent niet. Je suggereert dat er iets goeds aan zit, aan die censuur. Iets hier slaat alleen als een tang op een varken in een volwassen maatschappij.