KSTn | Werkstraffen en de VVD

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagZo, het is weer even geleden dat de laatste KSTn verscheen. Er waren wat zaken die me van het doorspitten van de droge kamerkost afhielden.

Maar gisteren had ik weer even een verloren kwartiertje en kwam gelijk een tweetal interessante documenten tegen. De eerste is een rapport waarin ingegaan wordt op de beleving van werkstraffen van jongeren in hun eigen buurt. Nu ben ik zelf een voorstander van het instrument werkstraf/taakstraf omdat het betere resultaten oplevert dan pure gevangenisstraf, zeker bij lichte vergrijpen. Maar je kan ook doorslaan in je benadering van deze materie zeg. Het rapport heeft wel een heel softe insteek. Twee voorbeelden hiervan:
Vanuit praktisch negatief oogpunt vinden jongeren het volgens taakstrafcoördinatoren vreselijk vervelend dat ze hun vrije zaterdagen moeten opofferen voor een werkstraf. Ook met het gedwongen karakter hebben sommigen moeite. Dit speelt voornamelijk bij de groepsprojecten een rol. Ze moeten duidelijk herkenbare en ‘lelijke’ hesjes dragen.

Alle geïnterviewde coördinatoren zijn het erover eens dat plaatsing van een jongere maatwerk moet zijn. Toch vinden de jongeren niet altijd dat er rekening wordt gehouden met hun eigen wensen of voorkeuren.

Ja, duh, het is wel straf hoor, geen vakantie.

Het rapport blinkt nou niet echt uit in overtuigingskracht. Het gaat sterk over de beleving van de jongeren zelf, zonder in te gaan op het uiteindelijke effect (werken de werkstraffen ook in het verminderen van recidive?).

Juist daarom is opmerkelijk om de begeleidende brief te lezen van De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, dhr Fred Teeven (VVD). Daarin staat het volgende zinnetje:
De resultaten van dit onderzoek zijn voor mij aanleiding om in overleg te treden met de Raad voor de Kinderbescherming en met hen te verkennen welke mogelijkheden er zijn om het uitvoeren van werkstraffen in de buurt uit te breiden.

De VVD voor meer werkstraffen? Je zou denken dat die toch juist voor meer “harde” gevangenisstraffen zouden gaan. Niet dus. En dan nog wel op basis van zo’n vaag en soft rapport.
Je blijft je verbazen met de politiek.
 
 
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (1)

#1 Bismarck

Misschien dat de VVD overstag gaat nu werkstraffen toch ook wel hard aan blijken te komen bij de bestraften? Tot nu toe hebben ze waarschijnlijk vooral Geenstijl als maatstaf gebruikt, waar het pejoratieve “een paar uurtjes schoffelen” gebruikt wordt. Daardoor dachten ze misschien dat het geen straf was. Met zo’n rapport worden waarschijnlijk wat ogen geopend (hé kijk nou, ze vinden het écht straf en het heeft ook nog eens een schandpaal effect, daar houden wij wel van) bij de rechtervleugel van de VVD (die inmiddels ongeveer de hele partij beslaat).