KSTn – misbruik faillissementen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagKSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Soms krijgt de kamer stukken waarbij ik plaatsvervangende schaamte krijg. Rapporten die op zich heel relevant en interessant zijn, maar zo gruwelijk slecht geschreven. En daar moet je toch doorheen.
Het rapport “Fraude en misbruik bij faillissement: een onderzoek naar hun aard en omvang en naar de mogelijkheden van bestrijding” is er zo eentje.
Zo te zien geschreven door iemand die teveel verstand van de materie heeft en te weinig inlevingsvermogen met de potentiele lezers.
Een hoofdstuk van 13 pagina’s dat “samenvatting en conclusies” heet die vervolgens een paragraaf binnen een subhoofdstuk “samenvatting” bevat, zegt eigenlijk al genoeg. En de conclusies blijken aanbevelingen te zijn. Maar de aanbevelingen zijn niet begrijpelijk of concreet.
En dat terwijl er wel geconstateerd wordt in het onderzoek dat minder dan 60% van de faillissementen volledig correct is. De rest is of door onkunde/onmacht of door fraude niet volgens de wet. Ernstige zaak zou ik zo zeggen.


Ter verlevendiging hier nog even de opening van de paragraaf “Aard en omvang van de problematiek” in de samenvatting:
In het onderzoek is een basisindeling gehanteerd in drie typen wederrechtelijk gedrag: ‘faillissementsfraude’, ‘misbruik van faillissement’ en ‘onbehoorlijk bestuur’. Bij ‘faillissementsfraude’ is vóór of tijdens het faillissement sprake van opzettelijke en wederrechtelijke gedragingen waardoor de faillissementschuldeisers van de rechtspersoon opzettelijk of culpoos worden benadeeld. Daarbinnen zijn twee varianten te onderscheiden. De meest vergaande variant is die waarin het faillissement (en soms daaraan voorafgaand de hele opzet van de rechtspersoon) het oogmerk had crediteuren te benadelen. Daarnaast kunnen personen die namens de rechtspersoon handelen, activa uit de boedel ontvreemden of betalingen doen uit al dan niet gefingeerde verbintenissen die ten koste gaan van de legitieme aanspraken van anderen.
Afijn, dat gaat nog even zo door tot het bij de relevante constateringen komt (wat je bovenaan in een samenvatting zou verwachten):

In de bijlage staan ook nog wat briljante schema’s. Die helpen echt bij het begrijpen van de materie:

En ik ga weer over tot de orde van de dag.

NB: De links naar de kamerstukken wijzen naar een aparte site. Omdat het nog steeds niet mogelijk is rechtstreeks te linken in Parlando, moeten we tijdelijk deze optie gebruiken. Zie voor nadere informatie de actie voor een meer moderne en open democratie.

Reacties (4)

#1 EJ

Na het zien van het verhelderende schema begrijp ik het volkomen. Zou me anders niet gelukt zijn.

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@EJ: Wel een valiumpje erbij genomen, neem ik aan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 EJ

Inderdaad!

Ik hoop niet dat er nog meer van dit spul komt, want dan moet ik een herhaalrecept gaan halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

Ik beloof dat ik dit soort plaatjes altijd achter de “meer…” zal stoppen.

  • Vorige discussie