KSTn | Hoe zit dat met het geweld tegen werknemers?

Logo kamerstukken van de dagHet blijft altijd verbazingwekkend hoe zeer men met twee maten kan meten in dit land. Vandaag was er een landelijke actiedag tegen geweld tegen werknemers. Zeer terecht overigens dat hiervoor aandacht gevraagd wordt.
En omdat dit zo’n aansprekend onderwerp is, laat de politiek zich ook niet onbetuigd. PvdA roept op tot meer toezicht, strengere straffen en het verbeteren van de normen en waarden. De VVD roept ook om strengere straffen en verder om pepperspray voor de buschauffeur.
In de hele discussie komt een woord niet voor en dat is opvallend: Alcohol.
Bij de minste verkeersdrukte of gevoel van verleiding van tere kinderzielen worden massaal coffeeshops gesloten. Dat is immers de bron van het kwaad.
Maar als de Tweede Kamer een onderzoek onder ogen krijgt waaruit blijkt dat waarschijnlijk bij de helft van al het openbaar geweld (waar mensen voor worden opgepakt) alcohol in het spel is, hoor je niemand roepen om het sluiten van de kroegen. Illustratief is de zin in de bijlage van de aanbiedingsbrief van de ministers:
hoe meer bars en slijterijen per hoofd van de bevolking in een stad of wijk aanwezig zijn, des hoger het aantal ondervonden geweldsdelicten.” (VS)
In het buitenland lopen de percentages uiteen van 25% tot 80%.
Hoe groot kunnen je oogkleppen zijn?
Normen en waarden? Pepperspray? Kijk in vredesnaam eens naar wat er in Engeland aan de gang is. Dan weet je wat komen gaat.
 
 
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (17)

#1 Carlos

Bij de brandmerkende buren vanavond een filmpje van geweld waarin iedereen dronken is, zowel slachtoffers en daders. Maar in plaats van alchologebruik onder moslimjongeren als geslaagde integratie te zien (ze gedragen zich niet anders dan een stel boeren uit Twente) wordt er weer op los ge-MDI-iet in de comments.
http://www.dumpert.nl/mediabase/463211/91dae0db/cctv_van_zomaar_een_franse_bus.html

Een les voor de jongeman met de burberry sjaal: ga nooit met je rug naar dergelijk crapule staan. Toon geen onbevangen blik alsof je net uit het ei bent gekropen, maar zorg dat je in de nachtbus altijd ongeschoren bent, veins een revolver in je binnenzak en kijk laag ja bijna psychotisch uit je ogen: jij bent de moordernaar niet zij.
oja je burberry sjaal enkel in de slaapkamer dragen helpt ook een houellebecq hoop.

Overigens ontopic: terechte constatering Steeph.

 • Volgende discussie
#2 christinA eijkhout

Hoe groot kunnen je oogkleppen zijn?

Heel groot, is dat niet algemeen bekend?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Terrebel

Toevallig (nee, niet toevallig maar eigenlijk geheel met opzet) schreef ik vandaag een stukje over het betreffende onderwerp. Als 8 keer per jaar een conducteur wordt gemolesteerd is dat veel maar wanneer komt de politiek in aktie tegen ondeugdelijke keukentrapjes? Zeker 30 mensen per jaar -in Nederland alleen al!- laten het leven na een val van zo’n dodelijk geval. Toch wordt daar niet ingegrepen. Ontvangt het ministerie smeergeld van Curver en Brabantia?

http://terrebel.blogspot.com/2009/04/integriteit.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gronk

Klopt. Stanleymessen maken meer slachtoffers bij doe-het-zelvers dan op straat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Terrebel

Dankjewel Steeph. Die had ik dus mooi even gemist. Moet ik maar vaker langskomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HEMAWORST

Alcohol is een plaag maar niet de reden waarom het gebruik van geweld tegen personen met 40 % is gestegen,

Wij tukkers zuipen ons al eeuwen de kleplazerus zonder ook maar enige wanklank.

Dit soort ratjes of hollandse tokkies kunnen oplossen in de anonimiteit van Big city verplicht te lopen in een 6 pack of jochies omdat ze te kwetsbaar zijn in hun uppie en nooit zijn bestraft door de stedelijke bevolking die er toch eerder bij is als de politie.
Een vette beloning van 5000 euri voor iedere nederlandse “held” die ingrijpt bij geweld
en zo bespaart op overheidskosten.

Ik bedoel applaus klinkt hetzelfde als een bui regen ..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJ

Hoezo alcohol is een plaag ? Ik drink al jaren ’s avonds in mijn eentje een fles wijn leeg voordat ik mezelf in slaap huil, en ik val niemand lastig !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 vandyke

Goed stuk Steeph.

Honderden doden -en hoeveel (zwaar) gewonden- vallen ieder jaar door hufterig gedrag in het verkeer. Bumperkleven, te hard rijden en natuurlijk alcohol.
Neem deze man uit tukkersland. Uiteraard was er enorme verontwaardiging in Nederland. Het journaal besteedde er dagenlang minuten aan. Geenstijl schreeuwde van alle daken. De PVV vroeg meteen een spoeddebat aan en eiste KEIHARD AANPAKKEN.
Of was u alle commotie ontgaan?

De selectieve verontwaardiging in Nederland is misschien wel het grootste probleem in dit land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Maaike

“Wij tukkers zuipen ons al eeuwen de kleplazerus zonder ook maar enige wanklank.”

Da’s niet wat dit rapport zegt.

Naast de dalers heeft Twente ook enkele stijgers: zo zijn openlijk geweld tegen personen (+40%), aantal woninginbraken (+8%) en vernielingen (+2%) gestegen. […] De politie vermoedt bovendien dat ook het misbruik van alcohol en verdovende middelen de toename van geweld tegen personen heeft doen stijgen.

Niets menselijks lijkt de Tukkers vreemd…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Peter

Kijk eens aan (zie #7 en #9): je hebt ook onder alcoholisten brave burgers en hufters.
Overigens is alcohol niet het enige middeltje dat sommigen innemen voor ze de openbare ruimte durven te betreden.
Ik vraag me wel af welke pilletjes de oorzaak zin dat sommige politici zo buitensporig door het lint gaan bij bepaalde topics.

Combinatie drank en pillen schijnt ook niet best te zijn. Geen idee of onder gebruikers van die combinatie ook verschil is van braveriken en herrieschoppers.

Maar het is wel te zot dat iemand die zeikt tegen een treinpisser, in elkaar wordt geramd. Getallen over huishoudmalaise, verkeer of uitgnaasleven doen er dan niet toe. Hoewel: misschien ligt er een oorzaak in ,a href=”http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/Toename-aantal-clinten-in-ggz.htm”>de toename van ggz-bezoekers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Peter

Excuses, dit is de goede link.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Hemaworstje

Maike ,
Kan me niet voorstellen dat een tukker binnen een jaar tijd 40 % meer geweld gebruikt vanwege drugs/alcoholmisbruik, dan zal er toch een goede reden zijn waarom hij begint te meppen.

en die geeft de politie niet, take a wild guess.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Steeph

@Hemaworstje Ik dacht dat je zo veel prijs stelde op feitenmateriaal en onderbouwing. Maar als het je niet bevalt is het dus ook niet wenselijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 hemaworstje

#Steeph, wil er wel verder op ingaan, dat rapport ken ik van binnen en buiten en zit al 20 jaar met mijn reet in het uitgaans/drugs circuit in Twente.

40 % stijging binnen een jaar met een niet toegenomen gebruik van alcohol en drugs kent andere oorzaken ( huiselijk geweld,,nieuwe meetlat,import) maar ach
ik heb geen zin om op deze wijze in discussie te gaan. Move on.

Ik neem een Carlos dagje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 kojaks s place

veel frustraties bij mensen en geestelijke aandoenigen en danderbij is nederland dicht bevolkt wat stress op kan leveren

 • Vorige discussie