Krimp én koopkracht, recessie én rentereductie

Jan Ploeter Balkenende bracht het onlangs in zijn gereformeerde grafrede: “Nederlanders hoedt U, wij gaan volgend jaar in een recessie!” Onheil en nóg eens onheil, vindt-ie prachtig. En dat alleen maar omdat het CPB weer een nieuw plaatje voor 2009 heeft ingezongen. Dit planbureau doet dit op gezette tijden en het gekke is: er komt altijd weer iets anders uit. Half jaar geleden was het nog lichte groei, paar maanden later nulgroei en nu dan driekwart procent krimp in 2009! Ai ai, driekwart procent! We gaan met z’n allen naar de kloten, omdat we op het niveau blijven steken van begin 2008! Maar toen hadden we het toch goed hier, was er toch niks aan het handje?
Sterker nog: dankzij krimp en lage olieprijs sprokkelt de koopkracht er in 2009 minstens een procentje bij. En de eerste renteverlaging wordt ons inmiddels ook in de schoot geworpen. Wat nou krimp. Voorzover die er komt betreft dat het economische verkeer, wat hier en daar tot ontslagen zal leiden. Maar het betreft niet de portemonnee van de doorsnee Nederlander. Die verheugt zich op flinke kortingen aan de pomp en op het feit dat eerder prijsdalingen dan prijsstijgingen in het verschiet liggen. Schoorvoetend hebben de banken hun rentes licht neerwaarts aangepast en wie nog even wacht, die kan daar weer voor een 10 jaarshypotheek van 5 procent terecht. Iedereen spaart zich momenteel vanwege ‘naderend onheil’ helemaal suf, de banken zo spekkend met miljarden die op een gegeven moment toch weer moeten gaan rollen. BTW niet omhoog, WW-premie omlaag. Wat nou krimp.

 1. 1

  Precies de gevoelige snaar poster. Niks krimp..ik stond te juigen vanmorgenvroeg , sort of, om met 50 euri lekker te kunnen sjeezen.

  Een grote worldonline revisited..dit gedoe. Die gasten die geld inzetten zonder iets te doen en willen verdienen komen binnenkort op de proppen om te verdienen..always bin.

  De akties van Bos geven me wel rimpels btw, ik ben wat teleurgesteld als ex-pvda’r

 2. 2

  Wel, duh. Allereerst vraag ik me af hoe de teneur van dit stukje is over precies een jaar (ik vermoed dat ’t dan toch wel een tikkeltje somberder is); daarnaastis er ’t probleem dat al die leuke economische begrippen 9 van de tien keer betrekking hebben op gemiddeldes.

  De gemiddelde werknemer gaat er op vooruit. Dat
  wil niet zeggen dat er best werknemers zullen zijn die moeten in leveren (metaalindustrie, anyone?).

  Daarnaast, als ook arbeidstijdverkorting niet helpt en je alsnog wordt ontslagen, dan merk je pas waarom die WW-premies geschrapt konden worden: de WW is een heel stuk beperkter geworden. Zeker als je ontdekt dat die arbeidstijdverkorting direct van je WW-duur afgaat. En je dus maar een paar maanden van de bijstand af bent. Oei, huis verkopen, in een toch al beroerde markt.

  Maar inderdaad, als je niet ontslagen wordt, dan hoeft ’t helemaal geen beroerde tijd te zijn. Maar uitzendkrachten en starters op de arbeidsmarkt (studenten…): oioioi….

 3. 3

  @2: “Allereerst vraag ik me af hoe de teneur van dit stukje is over precies een jaar

  Zou inderdaad somberder kunnen zijn, maar ik gok dat Sargasso tegen die tijd een lijstje heeft van de 10 grootste voordelen van de crisis.

 4. 4

  @3: Ja het lijkt alsof de files nu al minder zijn geworden…

  Hoofdman Balkie en zijn roversbende kan alleen maar paniek zaaien. Niets geen positieve laten we van de nood een deugd maken instelling.
  Ik begin te vermoeden dat Bos dit expres doet zodat zijn bank er straks lekker bij staat. Die moet natuurlijk wel zo rond de volgende verkiezingen voor een beste prijs verkocht worden…

 5. 5

  Heeft deze financiele juichstemming van de heer Bianconero wellicht iets te maken met het feit dat hij vandaag als kleine IJsland-spaarder zijn poet terugkrijgt (zie een van zijn eerdere postjes alhier)?