KRAS | Voltooid leven

Als liberalen over ‘zelfbeschikking’ beginnen, ben ik direct op mijn hoede. Meestal denken ze daarbij namelijk aan zelfbewust individu, bemiddeld en hoger opgeleid, die precies weet welke keuzes het best voor hem zijn. Mensen met een kleiner snappertje hebben het nakijken. Denk aan: “mensen mogen zelf bepalen wat voor arbeidsrelatie zij aangaan” of “mensen mogen nog steeds zelf bepalen of ze hun organen afstaan”.

Nu mogen we zelf gaan bepalen wanneer ons leven voltooid is. Daar ben ik niet bang voor, want ik weet vrij goed hoe ik daarover denk. Maar ik zit met een knagend gevoel dat er een groep mensen is die hier ongezien en ongehoord aan de heidenen wordt overgeleverd.

 1. 1

  Ik snap wel wat je wilt zeggen, maar wat dan?

  Gaan we dan bepalen dat hoger opgeleide, bemiddelde en D66-stemmende ouwetjes, met een lidmaatschap van het humanistisch verbond en de NVVE hun leven twintig jaar langer moeten rekken of in de weer moeten met dubieuze pillen uit China of gasflessen; enkel omdat Jan Salie te dom is om te kunnen bepalen of ‘ie echt wel dood wil?

 2. 2

  Wat mij betreft mag er best wel iets van een consultatiebureau in het leven geroepen worden voor Drionpillen. Aub niet aan de markt overlaten, dus graag van mijn belastinggeld. Één bureau per provincie moet er wel vanaf kunnen lijkt me. Daarmee wordt het ook niet te laag- of hoogdrempelig.

 3. 4

  PS. De bureaus zouden bekostigd kunnen worden door middel van een kleine verhoging van de erfbelasting (5% moet voldoende zijn, dat levert de bureaus een jaarbudget op van enkele honderden miljoenen). Daarmee wordt meteen ook een rem gezet op familiedruk mbt. euthanasie.

 4. 8

  Maurice de Hond heeft de meningen over dit voorstel gepeild, en de uitkomst is wat je zou verwachten: de breuklijn loopt tussen de christelijke partijen en de rest.
  https://www.noties.nl/v/get.php?a=peil.nl&s=weekpoll&f=2016-10-16.pdf

  70% is voorstander voor verruiming; bij de niet christelijke partijen ligt dit percentage rond de 75%.

  De insteek van dit stukje is is in dit ligt wel vreemd: niet de schrijver zelf is tegen, als wel bezorgd dat anderen (minder slimme) mensen die verantwoordelijkheid niet aankunnen. Gezien de peiling is dit een thema dat veel breder leeft dan onder een hoogopgeleide liberale bovenlaag, en het lijkt me verstandig om hier eenieder serieus in te nemen, en niet te gaan betuttelen.