KRAS | Soros

Goed, er schijnt dus een Joodse geldwichelaar te bestaan die in staat is de halve wereld te ontwrichten met zijn liberale gedachtengoed, van migranteninvasies aan de Amerikaanse zuidgrens tot de complete ondermijning van de Hongaarse identiteit en het omverhalen van de Nederlandse blackfacetraditie. Hij doet dat niet in zijn eentje, natuurlijk, daarvoor heeft hij laven zoals ik, die ook wel eens een soort Sorosmoney heeft aangenomen voor een factcheckingsite.

Wat ik niet snap is de neiging het te ontkennen: Soros heeft hier niks mee te maken. Dat is vaak feitelijk waar, uiteraard, maar daar gaat het niet om. Zo breng je jezelf onnodig in het defensief. Als de Koch-broers ongegeneerd mogen klimaathoaxen, als Arron Banks wegkomt met Brexitleugens, als schimmig geld de alt-right binnenstroomt, waarom zou je dan moeilijk doen omdat er ook een miljardair is die een inclusieve samenleving voorstaat? De enige juiste reactie luidt: So what?

 1. 1

  Ja maar snap je dan niet hoe immens erg het is dat er zomaar iemand opkomt voor de zwakkeren in deze wereld? De halve autoritaire wereld (Orban, Putin en Erdogan om maar een paar namen te noemen) voelt zich persoonlijk bedreigd, alleen al door de gedachte aan iemand die zomaar geld weggeeft voor het bevorderen van zaken als mensenrechten, persvrijheid, of democratie. Stel je voor dat de wereld er beter door zou worden!

 2. 3

  @2 lol, heb je dat stuk gelezen? Volgens de corrupte Hongaarse regering, die Soros en zijn moeder van alle onheil in de wereld de schuld geven, was het niet corruptie die hun corrupte vriendje ten val bracht, maar SOROS!!1! Geloofwaardige bron. Ik ben om hoor. Vooral dat krankzinnige stukje complottheorie waarin SOROS EUROPA WIL BEVOLKEN MET MIGRANTEN11!

 3. 5

  Als de Koch-broers ongegeneerd mogen klimaathoaxen, als Arron Banks wegkomt met Brexitleugens,

  Nee, niks ‘als als als als’. Niemand met veel te veel geld moet aan politieke beinvloeding doen, vooral als dat in het buitenland gebeurt, en zonder openheid van zaken te geven. Het ideaal is een meritocratische democratie, en niet anders!

  als schimmig geld de alt-right binnenstroomt,

  [citation needed].

 4. 6

  @5

  zonder openheid van zaken te geven

  Goed dat je dat nog even aankaart. Soros doet zijn politieke beïnvloeding, via de Open Society Foundations, met open vizier. In tegenstelling tot de schimmig gefinancierde denktanks en andere clubs aan de andere zijde van het politieke spectrum.

  Of was dat niet het punt dat je wilde maken?

 5. 7

  @6:

  In tegenstelling tot de schimmig gefinancierde denktanks en andere clubs aan de andere zijde van het politieke spectrum.

  [citation needed]

 6. 10

  @7

  Om maar wat voorbeelden te noemen:

  Americans for Prosperity
  Heritage Foundation
  Cato Institute
  Heartland Institute
  Comittee for a Constructive Tomorrow
  Institute of Economic Affairs
  Donors Trust
  Competitive Enterprise Institute

  En zo zijn er nog tientallen, zo niet honderden.

  Of lees eens wat over Astroturfing.

 7. 11

  Waarom ligt Soros onder vuur? In het geval van Soros lijkt me de agenda van zijn critici belangrijker dan wat hij met zijn bankrekening doet. Zoals elke autoritaire leider werft Orban zijn steun door af te geven op een buitenlandse vijand die de eigen cultuur bedreigt. Als je dan ook nog gebruik kunt maken van bestaand antisemitisme versterk je je eigen positie.

 8. 13

  Fascinerend om te zien hoe “we stand with Israel”-rechts zich met zoveel gemak een volstrekt antisemitische reflex als de protocollen van Soros laat aanmeten.

 9. 15

  @12

  Doen die ook in Europa heimelijk politieke invloed zoeken?

  Sommige vermoedelijk wel. Maar het is moeilijk om daar duidelijkheid over te krijgen, omdat de financiën van zulke clubs zo schimmig zijn georganiseerd. Via een enorm netwerk van organisaties die elkaar geld toeschuiven, zonder dat te achterhalen is waar dat oorspronkelijk vandaan komt.