KRAS | Paaseitjes

Mij treft u aanstaande zondag aan bij de Mattheus Passion in Rotterdam. Steeds meer mensen niet, want die zijn atheïst en doen daarom niet aan sprookjes (althans, dat zeggen ze). Begrijpelijk dus dat paaseitjes uit de schappen verdwijnen ten faveure van chocolade-eitjes, voorjaarseitjes, verstopeitjes of hoe je ze nog meer kunt noemen. Als zelfs een symboolwetje als de zondagswet achterhaald wordt verklaard, dan geldt dat toch zeker voor paaseitjes, zou je zeggen.

Toch is er commotie om de ondermijning van de paaseitjes. Dat zou een aantasting zijn van de joods-christelijke waarden van de Nederlandse samenleving. De commotie is niet afkomstig uit joods-christelijke kringen. Christenen malen niet om paaseieren. Streng gereformeerden vinden ze heidens. De “joods-christelijke waarden” zijn een gelegenheidsargument om moslims mee te kunnen slaan voor mensen die zelf niks met die waarden hebben.

 1. 1

  “Mij treft u aanstaande zondag aan bij de Mattheus Passion in Rotterdam. Steeds meer mensen niet”

  I call bullshit. Steeds meer mensen gaan juist naar dit soort Passion uitvoeringen (overigens een bijzonder recente traditie in deze omgeving! Vroeger ging je naar de kerk in plaats van een concert of openluchttheater).

  “Begrijpelijk dus dat paaseitjes uit de schappen verdwijnen”
  Ook weer zo zwaar aangezet. Mag je paaseieren niet zo noemen als je geen christen bent? Ik dacht dat in de 21e eeuw toch wel een paar christelijke feesten grotendeels geseculariseerd zouden zijn (of vieren alleen christenen kerstmis en alleen katholieken Sint Nicolaas?). Ik als atheïst eet gewoon een lekker Kerstdiner op 1e kerstdag (en een flinke snee van een Kerststol op de morgen erna), pepernoten met Sinterklaas en een paaseitje rond Pasen. Ik vind dat prima kunnen zonder dat ik daarmee erken dat Jezus voor mijn zonden gestorven, daarna weer opgestaan en ten Hemel gewandeld zou zijn (sterker nog: Daar geloof ik geen snars van!).

 2. 2

  Storm in een glas water, als iemand zich hierover druk mag maken dan kan je werkelijk zeggen dat ze te weinig met hun leven doen. Paaseitjes zijn uiteindelijk ook maar een manier om het geld uit je broekzak te kloppen en zoveel mogelijk slechte kwaliteit chocolade di je anders niet verkocht krijgt af te zetten.

 3. 3

  Christenen malen niet om paaseieren.

  Das niet vreemd. Paaseieren hebben ook niks met christenen te maken. Oud Germaans gebruik. Idem trouwens kerst. Waar Pinksteren voor staat schijnt niemand meer te weten. Ik denk omdat er pinksterbloemen in de bermen bloeien in die tijd;-)

 4. 5

  Wat wel mijn wenkbrauwen fronst, is dat wat ooit toch Meibock was, inmiddels door de meeste brouwers Lentebock wordt genoemd en al begin maart verkocht.

 5. 6

  Wat juist triest is, is dat Paaseitjes uit de schrappen gehaald moeten worden omdat een paar gelovigen aanstoot aan de naam Paaseitjes nemen. Anno 2016 zou in Nederland geen enkel geloof dit soort zaken meer moeten mogen teweegbrengen. Zaken als de zondagssluiting zijn we juist aan het opruimen en nu komt er een nieuwe groep gelovigen die dat soort religieuze bemoeienissen weer toevoegt, terecht dat daar commotie over ontstaat.

 6. 7

  @1: In een plagerige bui wil ik mijn vegetarische disgenoten wel eens een stuk ham aanprijzen met de woorden: “Dit varken is ook voor jou gestorven.”

  @3: ‘Ze’ (m/v) hebben mij dat “uitgieten van de geest over de apostelen” nooit deugdelijk uit kunnen leggen. Veel verder dan een nat pak op Pinkpop ben ik niet gekomen.

  @5: kruidnoten (seizoenskoek volgens de kassabon) zijn ook al het hele jaar verkrijgbaar.

  @6: Het zijn eerder lieden die menen te spreken in naam van deze of gene groep. Zie de kerstbomen in gemeentehuizen. Om commentaar gevraagde moslims vonden het wel zo gezellig, met die boom, ze snapten de heisa niet…
  Feit blijft wel dat ik me niet van twee millennia roomsche onderdrukking heb bevrijd om me twee decennia later alweer aan de grillen van een andere importreligie te onderwerpen.

 7. 8

  @6
  Ik geloof dat gewoon niet, dat er ook maar één moslim in nederland zich druk maakt over paaseitjes, kerstballen of kruizen op mijters en actie zou ondernemen om daar iets aan te veranderen.

  De enigen die ik daar van durf verdenken zijn diezelfden die tegen de zondagsrust ageren.

 8. 9

  Ik ben “voorstander” van “pure biologische fairtrade paaseieren” en
  “De Mattheus Passion” hoor ik vele malen liever, dan dat de straatterreur van “The Passion” dat ook zo in de mode is ;-)

  @6:
  De meerderheid van Nederland is “buitenkerkelijk”, of geloofd niet in de paashaas:
  Lijkt me verkooptechnisch niet zo onhandig om er maar vast een andere naam aan te geven.
  Maar natuurlijk is dit wel groot alarm voor de GeenStijl-aanhang en/of andere mensen aanhangers v/d “Wilders-idiotie”

 9. 10

  @0: Tenzij de Partij voor de Dieren het op de agenda heeft gezet, meen ik dat er geen fundamentalisten zijn die volhouden dat de Paashaas die eitjes zelf heeft gelegd; anderszijds zijn er legio niet-gelovigen die best van religieuze kunstuitingen kunnen genieten.

 10. 11

  @6: loop niet uit je nek te lullen, feitvrije idioot. Je roept maar wat. Heb je die folder überhaupt bekeken?

  Pagina 2: Pasen in 16 smaken
  Pagina 4: Zoete paastraktaties
  Pagina 5: paasei, paashaas, paaseibreekkoek, paaskuikentjes

  En ga zo maar door. En oh ja, de kosjere wijn op pagina 24 al gezien?

 11. 12

  Ik bewaar mijn chocoladeverstopeieren tot 6 juni (dan is het Suikerfeest).

  @6 Pasen is toch helemaal niet meer van deze tijd, gezien de demografische verschuiving naar meer representatieve religies in Nederland?

 12. 14

  @11 Joost, Volgens mij verwijst #6 in zijn reactie nergens naar een folder. Dus dat schelden van u slaat nergens op – misschien op uzelf?

 13. 18

  @11: de voorkant van een folder lijkt mij toch vrij bepalend.. Als daar al een “verkeerd” woord op staat haakt er al een doelgroep af.. en hoeveel van die doelgroep leest de kleine lettertjes op pagina 5?

 14. 20

  nee, een als een kind verklede paashaas en een blad vol met chocolade paashazen. Alles om de klagers niet voor het hoofd te stoten. En neutrale eieren natuurlijk!

  Maar goed, eerlijk is eerlijk, ik zag het eerst ook niet, tot ik hoorde dat er geklaagd was over het gebruik van het woord pasen

 15. 23

  @Sikbock: De “kleine lettertjes”? Als in de namen van de producten, zoals “paasei” enzo? “Kleine lettertjes” is wel aan inflatie onderhevig, zeg.

  En de Hema verkoopt al 10 jaar verstopeieren. Die heten zo omdat er een afwijkend eitje bijzit, zodat je daar een extra prijs ofzo aan kan koppelen voor de zoekende kinderen.

  En inderdaad, “gelukkig voorjaar” slaat nergens op, maar in een tijd waar een kwart van een land zich atheist noemt en meer dan 80% nooit een kerk van binnen ziet is “vrolijk pasen” misschien ook niet meer zo logisch.

 16. 24

  @ Joost: het gaat erom dat de Hema wel ongegeneerd reclame maakt met het suikerfeest maar dat het paasfeest daarentegen van de voorpagina gejorist wordt.

  “In een tijd waar een kwart van een land zich atheist noemt en meer dan 80% nooit een kerk van binnen ziet is een “vrolijk suikerfeest” dan misschien toch ook niet meer zo logisch.”

  enfin, je ziet zelf de discrepantie toch ook wel waarschijnlijk?

 17. 28

  @26

  Ok. Dat wist ik niet. Dan stellen we de Frexit (en de Grexit) uit tot de gasbel leeg is. Daarna kunnen we deze kolonie wel missen.
  (Stel je voor dat ze geld gaan kosten!)