KRAS | Eskimo’s

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Elsevier had een reportage uit alt-rightkringen hier te lande. De meesten van hen verwachten binnen afzienbare tijd een burgeroorlog, noteerde de journalist. Een bloederige opstand van het volk tegen de vreemdelingen en vaderlandse landverraders. Ik vond dat nogal onheilspellend klinken. Zelfs hardcore salafisten spreken zich doorgaans voorzichtiger uit over hun intenties.

Maar het meest curieus vond ik de passage waarin een van de zelfbenoemde nazi’s volstrekt serieus uitlegde dat de Eskimo’s het toch ook niet zouden pikken als er vreemdelingen naar hun land kwamen en gelijke rechten opeisten. Canada bestaat niet in de alt-right werkelijkheid. Helaas bestaat hun bloeddorst wel in de mijne.

Reacties (10)

#1 HansR

Ik vond dat nogal onheilspellend klinken. Zelfs hardcore salafisten spreken zich doorgaans voorzichtiger uit over hun intenties.

Dat vond ik ook. En toen bedacht ik mij dat Elsevier ons nationale leugenaartje* is. Verhalen vertellen zonder doel, niet anders dan onderhoudend zijn voor een bepaalde doelgroep. Het verhelderde mij veel. Alleen de specifieke doelgroep is nog wat vaag.

*Herinneringen van een bramzijgertje : ’s Avonds is er een Leugenaar, een verhalenverteller, aan boord, die, tegen een beloning met drank, een droevig verhaal over een zeemeermin vertelt.

Ook : 4 tekenen dat iemand tegen je liegt

 • Volgende discussie
#2 Lennart

Het zal wel geen toeval zijn dat het racistenblogje tpo.nl vandaag ook een stukje heeft over een mogelijk opstand van regressieven. Het lijkt op een nieuwe propagandastrategie, en kennelijk maken ze zich toch wel zorgen over de peilingen: de VVD stijgt niet, en de PVV daalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

“Zelfs hardcore salafisten spreken zich doorgaans voorzichtiger uit over hun intenties.” Zeker nooit officiële verklaringen van IS gelezen, of 1 van de honderden bloeddorstige salafistische filmpjes op social media, inclusief bloederig praktijkvoorbeeld gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Welke mongool noemt Inuit nu eskimo’s?
Zelfs Mongolen doen dit niet, omdat grote groepen Inuit dit niet prettig vinden.
;-)

Plaatselijke namen: *)

Canada: Nunavut, de Inuvialuit (Northwest Territories), Nunavik (noordelijk Quebec) en Nunatsiavut (Labrador).
Verenigde Staten (Alaska): de Inupiat en Yupik.
Groenland: de Kalaallit.
Rusland (Tsjoektsjenschiereiland): de Siberische Joepik (Yupik is de Engelse schrijfwijze in Alaska).

*) uit wikipedia

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 I. Ergens

@2: Memo: Karskens, Baudet, Brussen en Roos entameren de oorlog die ze ‘voorspellen’ – gepubliceerd op Sargasso, maar deze versie, op mijn blog, heeft updates.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Arduenn

De meesten van hen verwachten binnen afzienbare tijd een burgeroorlog, noteerde de journalist. Een bloederige opstand van het volk tegen de vreemdelingen en vaderlandse landverraders.

Landverrader (zn) – Iemand die tegen Zwarte Piet is, illegale vluchtelingen in ons land tolereert, die leugens van het CBS, CPB en zogenaamde wetenschappers verspreidt of zich aan andere zaken schuldig maakt die niet in het straatje van ‘het volk’ passen.

Uitgekeken op de Playstation en de XBox en bij gebrek aan geloof in de Bijbelse Apocalyps moet je toch wat, nietwaar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Christian Jongeneel

@3 Ok, ok, ik had er ‘in Nederland’ bij moeten zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ikzelf

”dat de Eskimo’s het toch ook niet zouden pikken als er vreemdelingen naar hun land kwamen en gelijke rechten opeisten”

Ach, de bleekscheet-kolonialistennakomelingen schijnen dan toch hun ‘Ahnenerbe’ te erkennen. Klein stapje voorwaarts. Nu nog het besef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Krekel

Elsevier manipuleert de boel.

Dat even obscure als minuscule clubje waar ze naartoe gingen lijkt met hun runentekens en ‘Germaanse spiritualiteit’ etc. namelijk meer op een ouderwetse neonazivereniging dan op de “Nederlandse Alt-Right”.

De Alt-Right in de VS doet immers, integendeel, juist zijn uiterste best om de schijn van respectabiliteit hoog te houden en dus om niet met nazisme geassocieerd te worden. (Dat ze daar maar matig in slagen verandert daar niks aan.)

Maar vooral op de grootte en impact gaat de vergelijking mank: Breitbart.com is gigantisch, ze staan op plek 31 van grootste sites van de VS, plek 236 van de wereld, hun schrijver Milo Yannopopudinges is wereldberoemd, en ze bonkten zoals we inmiddels ook weten ook aan de poorten van de macht. Maar wie – ter contrast – kent Erkenbrand.nl? (Het clubje dat Elsevier bezocht.)

De echte “Nederlandse Alt-Right” lijkt mij gewoon De Dagelijkse Standaard, Geenstijl, Joost Niemöller, etc.

Elsevier vindt waarschijnlijk echter dat die nét iets te dichtbij henzelf staan, en omdat ze niet zitten te wachten op het infame etiket ‘Alt-Rechts’, of zelfs maar een associatie daarmee, hebben ze een clownesk stumperclubje uitgezocht om het etiket op te plakken in plaats van waar het beter thuishoort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Arduenn

De Alt-Right in de VS doet immers, integendeel, juist zijn uiterste best om de schijn van respectabiliteit hoog te houden en dus om niet met nazisme geassocieerd te worden. (Dat ze daar maar matig in slagen verandert daar niks aan.) […] De echte “Nederlandse Alt-Right” lijkt mij gewoon De Dagelijkse Standaard, Geenstijl, Joost Niemöller, etc.

Vergeet die opkomende politieke partijen zoals VNL niet. Die doen ook enorm hun best om niet met Nazi’s geassocieerd te worden.


Case in point: die bovenlip is zo glad als een babybips.

 • Vorige discussie