KRAS |Eindejaarsdepressie

Elk jaar weer trappen duizenden mensen er in. Eerst leuk sinterklaas vieren en dan de rest van de maand in depressieve toestand richting kerst. Hoewel het wetenschappelijk niet keihard is bewezen, is die treurige toestand het gevolg van de consumptie van strooigoed, speculaaspoppen en suikerbeestjes. Wie zoet is krijgt lekkers maar wordt wel depressief.

De decemberblues heeft dus niks te maken met de donkere dagen voor kerst want er is de laatste jaren licht genoeg. Naast de gebruikelijke kerstverlichting zijn er meer zonuren dan ooit.
Het heeft ook niks te maken met de stress voor de kerstdagen. Stress is zo’n alledaags verschijnsel geworden dat je het hele jaar wel depressief kan zijn.

Het kwaad moet bij de marsepeinen wortel worden aangepakt. Het wordt tijd om de goedheiligman de toegang tot het land te ontzeggen.

En ach, als we het principe toepassen van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, dan die kerstman er ook maar uitgebonjourd. De belangrijkste factoren voor eindejaarsdepressiviteit zijn dan weggenomen.

Ik vrees dat definitieve  afschaffing van sinterklaas en kerstman nooit op de agenda komt. Terwijl dat toch de enige echte oplossing is. Minder treurige mensen en iedereen houdt geld over om meer zinnige dingen mee te doen. Wie weet gaat de opwarming van de aarde dan ook wat minder snel omdat warme chocoladedampen, brandende kerstkaarsen, hete oliebollen en vuurwerk de atmosfeer niet langer verzieken.

 1. 2

  Naast de gebruikelijke kerstverlichting zijn er meer zonuren dan ooit.
  Het knmi is het, zacht uitgedrukt, niet helemaal met je eens. December (toch al bijna elk jaar de maand met de minste zonuren) 2015 staat bij lange na niet in de top tien qua zonuren.

 2. 9

  Ja, daar kan je depri van worden. Iemand die schrijft over het afschaffen van Klaas en Kerst. Waar wacht die PJ Cokema dan nog op? Ik ken geen wet die verplicht om Kerst en Klaas te vieren. Wat inhoudt dat er in dit land vrijheid van feestdag is. Kennelijk is auteur al behoorlijk weggezakt in de decemberblues.

 3. 10

  @9:
  Depri worden van het afschaffen van “Klaas Kerst”, lijkt me voorbehouden aan fabrikanten van kerst voedsel/prullaria en de middenstand.

  “We” regelen bij algemene maatregel van bestuur een “winterwendefeest”, met licht/vuur zoals in de oudheid, plus verplichte vrije dag(en) en bijna iedereen is weer blij :-)

 4. 11

  @10

  Vind ik ook goed. Van oorsprong vieren we de terugkeer van het licht. In feite deed ik dat ook jarenlang. Totdat ik er achterkwam dat de warme lichtrijke zomer niet kan bestaan zonder de donkere winter. Dit inzicht maakt mij dankbaar voor deze periode van het jaar.

  En met een mooi lokaal feest is natuurlijk niks mis. Iedereen naar draagkracht wat lappen en vul het ook lokaal maar in. Saamhorigheid moet uit de mensen zelf komen.