KRAS | Dotan

Nooit heb ik de aanvechting gevoeld om onder verzonnen naam mensen op internet te gaan afzeiken, nepnieuws te verspreiden of anderszins te trollen. Maar toen ik afgelopen weekend in de krant las dat een zanger genaamd Dotan 140 accounts had om zichzelf te laten bewieroken dacht ik: ja, dat wil ik ook wel. Ook ik verlang naar lieve trollen die feelgood verhaaltjes over mij de wereld in sturen.

Alleen zie ik er een beetje tegenop om die 140 accounts allemaal zelf te beheren. Ik denk dat Dotan ook mensen heeft die dat voor hem doen. Dus ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn deze microcolumns constructief op te hemelen. Het dient, net als in het geval van Dotans liedjes, een goed doel. De sfeer op internet gaat er immers enorm op vooruit als mensen vaker ‘halleluja’ minder ‘fuck you’ roepen.

 1. 2

  Ik had nog nooit van de beste man gehoord, maar na het lezen van het bericht voelde ik intens medelijden. Dat landen/beleidsmakers/politici/bedrijven de publieke opinie proberen te beïnvloeden middels nepnieuws en trollen, dat valt nog te snappen. Maar een bloody tweederangs zanger? Dan ben je een intense droeftoeter die te weinig liefde heeft gehad in zijn jeugd.

 2. 4

  [url=https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/dotan/#/]hier[/ur] kunt u meer lezen over Dotan.

  @2: Een zanger is ook een ondernemer.
  En nu doet hij alsof hij er niets vanaf wist, volgens de Volkskrant.

 3. 6

  @2: Hij zal zichzelf allicht eerder als miskend eersterangs zanger zien, in plaats van tweederangs. In die zin probeerde hij met zijn ghostfans allicht om het euvel van het tweederangs aanzien op te lossen.

 4. 7

  @6 Eersterangs zangers hoeven dan weer geen engeltjes te zijn die leukemie patiëntjes ontvangen. Een beetje Kanye scoort gewoon in een benefietwedstrijdje 106 punten tegen kinderen in rolstoelen… (zo luidt de satirische legende).

  Dit lijkt me meer symptomatisch van de hele generatie onder de 30 wiens leven draait om wat anderen op sociale media van hen vinden. Net zoals rapper Bow-Wow die er op betrapt werd dat hij net deed alsof hij in een privé-jet vloog terwijl hij gewoon in de economy class zat. Ik kan me niet voorstellen dat je er een CD meer door zult verkopen, dus het is gewoon ‘de leugen leven’… dan is medelijden wel op zijn plaats denk ik.

 5. 8

  “Nooit heb ik de aanvechting gevoeld om onder verzonnen naam mensen op internet te gaan afzeiken”

  Anoniem afzeiken in plaats van constructieve burgerjournalistiek vind ik *zo* goedkoop. Daarom kom ik hier geregeld langs, zeker voor Steephs maandelijke temperatuurpostje.

 6. 10

  Veel journalisten kunnen blijkbaar een ‘trol’ nog niet van een ‘sokpop’ onderscheiden.

  Ik vind dat ergens best wel schokkend. Verder wat Breedveld zegt (zie #9): die hele Dotan is onbelangrijk. Dat een kwaliteitskrant kostbare tijd aan onderzoeksjournalistiek steekt in het ‘ontmaskeren’ van een b-artiest tekent de staat van de journalistiek.

  Maar ja, alles voor de clicks, hè.

 7. 14

  Wat is er raar aan? Hij doet gewoon niet onder voor Coca Cola. Een goed salesman weet zijn waar aan te smeren. We doen niet anders. Iedere dag. Eindelijk iemand die normaal doet.