Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

In mijn tijd aan de TU Delft werd altijd een beetje lacherig gedaan over het plaatselijke corps. Je moest natuurlijk niet teveel ballen in je werkgroepje hebben, want dan hielden ze het project op met hun ongein, maar de gehoorzaamheidscultus kweekte verder wel dociele types, die je makkelijk de eenvoudige k*tklussen in de maag kon splitsen. De toekomstige leiders van het land zaten in Delft niet bij het corps maar bij de studentenvakbond.

Wat in de actuele heisa rond het Groningse corps opvalt is de boete die daar werd ingesteld op het doorbreken van de omerta. Dat zou vroeger nooit nodig zijn geweest. Toen zwegen de foeten nog gewoon omdat ze zich te pletter geneerden om de vernederingen die ze zich hadden laten aandoen. Kennelijk is zelfs bij het corps de gehoorzaamheidsreflex aan het uitsterven.

Reacties (2)

#1 Joost

Toen ik naar Delft verhuisde was dat nogal een cultuurshock. Ik studeerde in Amsterdam, en daar ging je als beta liever dood dan dat je bij een corps ging, of uberhaupt een studentenvereniging. Maar dat was geen probleem, want de verenigingen werden rap gevuld met studenten economie, rechten etc. Ik dacht toen dat het te maken had met het soort mensen dat een beta-studie doet.

In Delft is alles beta, en het verbaasde eigenlijk wel een beetje me toen ik erachter kwam dat de verenigingen juist hier zo groot waren. Blijkbaar zijn kak-alternatief etc. niches die moeten worden opgevuld, ongeacht achtergrond.

Maar kak-natuurkundestudenten, het was totaal nieuw voor me.

  • Volgende discussie
#2 Tokosenang

Het corps is een besloten vereniging, ook in delft. Ik heb zelf toen ik ging studeren niet de behoefte gehad om lid te worden, noch van DSC, nog Wolbodo, of alles wat daar tussen zat.

Die ballen waren wel luidruchtig, erg aanwezig. En in het begin zocht ik mijn vrienden ook ergens anders. Maar als je samen projecten deed, bleken ze mee te vallen. En als je langskwam bleken ze gul te zijn, met lof, medewerking en ook drank. Eigenlijk waren ze best “normaal”.

Het mooiste verhaal was dat van een Corps studentenhuis waar een medestudent geïnvalideerd raakte. Het studentenhuis heeft toen besloten dat ze hem zouden helpen met afstuderen. En dat betekende vroeg op om te helpen met aankleden en wassen, naar de TU etc, een strak schema.

En hij is afgestudeerd. Die zijn er dus ook onder de ballen.

  • Vorige discussie