Kraken of klagen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

dreadIk heb iets tegen zinloos vrije vierkante meters. Eigenaren van voormalige of toekomstige kantoorpanden zouden behalve een parkeerhal, standaard een keuken en een douche moeten inbouwen, zodat studenten en andere woningzoekenden er in kunnen wonen tegen een laag huurtarief. De sociale woningmarkt in de grote steden moet op de schop: tien jaar wachten voor een doorzonflat in Slotervaart in Amsterdam is ridicuul. Startersleningen voor kopers worden steeds gunstiger, dus laten we hopen dat er een beetje beweging in de woningmarkt komt. Maar wanneer? Het gesprek van 7 oktober jl. in NOVA tussen Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, en kraakster Maartje was typisch. Slob bluft als hij beweert dat zijn familie op keurige wijze in Amsterdam een woning heeft gevonden. Dat lukt in de meeste gevallen helemaal niet.

Tot zover mijn zorg over de woningnood. Maar dan. Een groep opzichtige krakers. Fossielen uit de oudheid, met de vermaarde dreads als doornenkroon, megafoon als toorts. Ik heb het niet over dat deel van de krakers dat de beste bedoelingen heeft. Genoeg initiatieven kunnen leiden tot levendige culturele broedplaatsen en vreedzame communes. Woongroepen in ecoboerderij die hun eigen bonen doppen: waarom niet, als een gebouw anders toch maar leeg staat? Ik heb het over een ‘harde kern’, de barricadeklauteraars, de megafoonblazers, de kretenblaffers, het leger dat anti tot pro heeft verheven. Wat is nu werkelijk jullie punt? Loop niet te zeiken, dóe iets.

Ja, ze brullen tegen de vrije jongens met stropdassen. Een leusje schreeuwen tegen de rijkerds of de Tweede Kamer. Ik ben onder de indruk. De harde kern extremisten is net zo narrowminded als het volk van de vastgoed-dikkenekken met een roze das en een hummer. Wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet.

Betonmolen

Ooit zat ik in een band. We belandden meermaals in een kraakpand. Het blikje Coca Cola dat een van onze muzikanten dronk, werd bijna uit de handen geslagen: Amerikaans imperialisme! De ogen achter de bivakmutsen van het Animal Liberation Front keken ons vrolijk aan vanaf een poster. Mijn pantalon met vouw werd met argusogen door Fons bekeken. Fons had geen achternaam, wel een hoody met een onbeduidende politieke boodschap. Bij deze krakers was een band die een liedje met een refrein speelde een doodzonde. De zaal liep leeg. De zaal liep vol zodra een laptop weer geluiden maakte als van een betonmolen. Er liep vaak een hond rond. Aan het eind van de nacht liep die hond er nog steeds, zijn poten bebloed door de scherven van de flesjes biobier.

Dit is natuurlijk een banaal voorbeeld. Maar het kraken is voor sommigen echt een ‘way of life’ geworden. Het heeft bij hen niets meer met woningnood te maken. Woning nodig? Ga je toch lekker in Den Helder wonen! Kost niks. Maar daar gaat het de vlaggenzwaaiers niet om. Die trappen om het trappen in de grote stad. Vuist in de lucht. En maar kreten. Je bent opgeslokt door de kapitalistiese maatschappij! Fijn, wat doe jíj eraan om het beter te maken? Niet door met een kop als een zwabber op een djembé te slaan en biobier te drinken.

Ik ben voor de outcast, voor andersdenkenden en voor het afwijken van gebaande paden. Ik ben tegen een kraakverbod. Maar ik ben ook voor innovatie en progressie. Ik kan niet genoeg benadrukken dat de meeste krakers ongetwijfeld een baan zullen hebben of studeren. Maar krakers die slechts blokkeren en schreeuwen, hoe klein de groep mag zijn, zijn net zo weinig zinvol voor de samenleving als de uitvreter met wijkende haargrens die onzichtbaar administratief werk verricht op een bedrijventerrein in Houten. Ga het onderwijs in, de zorg, de lokale politiek voor mijn part, om de positie voor de komende generaties te waarborgen. Maar houd op met het humorloze schreeuwen.

De groep demonstranten die gisteren het Plein in Den Haag bezette, had daar rustig kunnen blijven. ME en politie te paard, dat zijn juist de plûche prijsbeesten na een dag lang spelen. Hadden ze niet moeten doen. De krakers zouden vanzelf zijn weggegaan. Uiteindelijk was er dan eentje overgebleven: ‘I am the only squatter in the village!’

Reacties (60)

#1 KJ

Ik heb ook iets tegen de Nederlandse woningmarkt. Ik heb iets tegen de overdrachtsbelasting, die speculatie en belastingontduiking in de hand werkt. Ik heb iets tegen huursubsidie, huurwaardeforfait en hypotheekrenteaftrek die de waarde van panden en daarmee de prijs van wonen volstrekt oninzichtelijk maakt. Ik heb iets tegen de macht van gemeentelijke organen van ruimtelijke ordening, die op sommige plaatsen willen voorkomen dat mensen hun voordeur in een andere kleur kunnen schilderen. Ik heb iets tegen het beleid van de overheid in het uitgeven van bebouwbare kavels, die daardoor alleen in handen van het grootbeton kunnen vallen, die er uniforme, goedkope shit opzetten die ze over dertig jaar wegens te lelijk of te vervallen weer mogen afbreken ook.

Kraken is ouderwets geworden, ja. Maar samen met een shitload aan beleid dat de resultante is van zestig jaar lang politieke achterban kadootjes. Er is geen enkele reden voor kraken, en er is geen enkele reden voor een kraakverbod: wij zien gewoon door de bomen het bos niet meer.

 • Volgende discussie
#2 Peter

Zolang er ieder jaar 100 tot 150.000 mensen bijkomen in dit land, wordt het nooit wat met de woningmarkt. Maar ja, dat mag je dan weer niet zeggen. Ofzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Peter

Van de 27.000 pardonners hebben inmiddels 26.000 een huis. We hebben het hier over mensen die moesten vertrekken. Ik ken genoeg jonge Nederlanders die dit soort zaken niet meer pikken. Zij staan soms tussen de 8 a 10 jaar op een wachtlijst voor een paar vierkante meter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

@2: Wat stel je voor Peter? 1-kindpolitiek? Afschaffing kinderbijslag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 keest

Oei wat een slap stukje vol gemeenplaatsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 KJ

Zeg maar nee, dan krijg je er twee:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 canasta

@2, is dat netto of bruto migratie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@2: “Zolang er ieder jaar 100 tot 150.000 mensen bijkomen in dit land, wordt het nooit wat met de woningmarkt.”

Dat gebeurt dan ook al jaren niet meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mescaline

Niks lifestyle of immigranten.

Het is een kwestie van cijfertjes en de tijd uitzitten. De huizenvoorraad in Nederland wordt nu nog krap gehouden door een grote groep babyboomers. Als die uitsterft komt er in rap tempo een hele zwik huizen vrij. Nu extra huizen bouwen draagt alleen maar bij aan de waardedaling straks van het onroerend goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@7: Dat kan niets anders zijn dan geboortes – sterfte, aangezien het migratiesaldo al jaren de rond de 0 schommelt en er de afgelopen 13 jaar nog nooit 150.000 mensen naar Nederland zijn geïmmigreerd en meermaals minder dan 100.000.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bootvis

Hoe leidt kraken tot culturele opbloei? En hoe belemmert een kraakverbod culturele activiteiten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bastiaan

@ Bismarck | 16 October 2009

Droom vooral verder……

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Barry

Je verandert de wereld niet door jezelf er buiten te plaatsen.
(Willy Vandersteen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@12: Kun je misschien iets specifieker aangeven waarop je reageert? Enige argumentatie zou ook geen overbodige luxe zijn, mocht je willen dat iemand je reactie begrijpt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@9: Beetje offtopic, maar geldt het zelfde niet voor de AOW? Die zou nu onbetaalbaar zijn vanwege “de vergrijzing”. Volgens mij is het werkelijke probleem de babyboom-generatie, die met teveel mensen is. Als die uitgestorven is, ziet de bevolkingspiramide er een stuk gezonder uit. Vandaar dat ik ook niet snap dat de verhoging van de AOW pas over 10 jaar en gefaseerd wordt ingevoerd. Tegen de tijd dat hij volledig geïmplementeerd is, zijn de babyboomers al aan het afsterven (de eersten zijn dan de 80 gepasseerd).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 prometeus

@Thomas: SLAM! mooi stuk. Ik dacht zelf gisteren ook toen ik op het nieuws de demonstranten zag:

“mijn God, als er nog één kamerlid van die CDA/VVD/CU/PVV-meerderheid twijfelt over het kraakverbod, dan is die twijfel nu (helaas) volledig weggenomen.”

@3 Djeez, jij weet ook *alles* naar (im)migranten om te lullen, hè?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Herman

Petertje, even wat feiten voor je op een rijtje:

Migratiesaldo 2008 (=immigratie – emigratie): 26.842

Geboorteoverschot 2008: 49.673

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37296ned&D1=a&D2=0,10,20,30,40,50,%28l-1%29-l&HD=091016-1407&HDR=G1&STB=T

Leg mij nou eens uit hoe je die getallen bij elkaar op kunt tellen en op 100.000 tot 150.000 uit kunt komen. Ik ben erg benieuwd naar jouw totaal vernieuwende wiskundige inzichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 gronk

Moslims tellen voor tien, bij peter dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Grobbo

@Bootvis: Gekraakte panden zijn in Amsterdam bekende culturele lokaties geworden: Graansilo, Vrieshuis Amerika etc.

Als een groot pand wordt gekraakt – door de juiste krakers – dan gaat er geen groot slot op, maar wordt een deel van het pand ook gedeeld voor culturele en maatschappelijke activiteiten.

Nergens wordt gesteld dat een kraakverbod culturele activiteiten belemmert, dat zijn je eigen woorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 KJ

#9; Ik zou toch maar niet *al* je poen inzetten op een fenomeen dat misschien over een jaar of twintig uitspeelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Herman

Trouwens Peter, heb je misschien ook dergelijke betrouwbare cijfers over hoeveel inwoners Nederland zou hebben als halverwege de twintigste eeuw niet zoveel Nederlanders naar Canada en de VS waren geëmigreerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Baron E

Het woningtekort wordt niet zozeer veroorzaakt door een grotere bevolking, maar omdat het aantal per personen per huishouden gestaag daalt. Twee singles hebben meer woonruimte nodig dan een stel, kortgezegd.

En het is een locaal (Randstad) probleem inderdaad, want in noord-Nederland staan ze te springen om nieuwe (jonge) bewoners.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 mescaline

#9 is een voorgrondschets waar geen enkele woningcorporatie, bank en overheidsplanner aan voorbij gaat @KJ. Allesbepalend voor nu en straks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 lijn

@Herman/17: Paar oudhollandsche pintjes pakken, dan zie je alles dubbel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 mescaline

@22 Er speelt natuurlijk wel iets meer mee. Midden jaren ’80 kon je als jonge alleenstaande een huis financieren. Dat is nu volslagen onmogelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 keest

Jullie hebben het kennelijk over hen?: http://www.michelspekkers.nl/2009/10/16/fotos-van-de-demonstratie-tegen-het-kraakverbod/
(nadat de Haagse ME en hun verbeten stillen er overheen gingen, ranselde de columnist van sargasso er nog even lustig op los)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Peter

Sorry dat ik me er even tussenwring. Ik wil natuurlijk niet de diepgaande discussie met die ander peter over migratiecijfers interrumperen. Ik wil alleen nog even wat ‘on topic’ kwijt (nogmaals excuses….)

@Thomas van Aalten: Dat sommige mensen van actievoeren hun persoonlijke doel an sich hebben gemaakt en daarmee de eigenlijke activiteit devalueren, is een overbekend verschijnsel. Je ziet dat ook wel in andere sectoren. Bezoekers van popconcerten die door de muziek heen beppen, mensen die bijna wekelijks naar de huisarts gaan, lui die geroyeeerd zijn bij de karateclub en dan maar voetballiefhebber worden, dierentuinbezoeksers die gorilla’s kietelen en weblogbesoekers die de postjes niet lezen, maar enkel reageren.

Wat hebben die met het onderwerp te maken? Volgens mij gaat het om mensen die maar één doel hebben: een nadere invulling van hun existentie zoeken. Moet gebeuren natuurlijk, maar eenmaal gevonden zouden ze zich dan ook hartstochtelijke aan het gevondene moeten wijden en niet aan het verder optuigen van hun existentie.

Die mensen zijn er dus, misschien zijn we het allemaal wel eens geweest. Punt.
En hoewel je nog wel probeert daarmee dat clubje niet over de totale kam der krakers te scheren, devalueer je de kwestie hiermee net zo hard als dat groepje ‘relbelusten’ het kraakidee devalueren.

Je kan er niet omheen dat elke familie een buitenbeentje heeft, dat elke beweging foute figuren in de gelederen heeft. Aan wie is het dan om de bokken van de schapen te scheiden? En hoe doe je dat?
Door, zoals in jouw voorbeeld, de ‘kraakbeweging’ te wijzen op de subcultuurtjes in hun subcultuur en dan naar eigen huis en haard terug te keren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Bootvis

@16 Dat is dan hartstikke mooi maar dan zie ik verder het probleem niet.

Verder zijn die randvoorwaarden voor cultureel succes wel strikt en kan je je afvragen of de gemeente dat dan niet kan regelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Ernest

In Diemen en de Bijlmer staan al jaren kantoren en huizen leeg. Maar daar willen krakers liever niet wonen of kraken. Ze zijn ongelooflijk ouderwets, want ze willen in een historische stadspand wonen of er zo dicht mogelijk in de buurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Hemaworstje

Jouw stukje is precies waarom het in NL naar de kloten gaat, geen actiebereidheid en berusting in het klakkeloos laten verlopen van geworven rechten waarvoor gestreden is.
Met je handen in de tuk commentaar geven aan de overvolle zijlijn van het lege Malieveld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Karsa Orlong

@Hemaworstje

geenstijl bouwt je blog na.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Peter

@ Hemaworstje

Je zegt:geen actiebereidheid en berusting in het klakkeloos laten verlopen van geworven rechten waarvoor gestreden is.

Dat roep ik hier altijd over de laksheid van Links tov de islam. Maar kennelijk is een mooi historisch pandje (gratis) veeeeeeeeel belangrijker dan pak ‘m beet vrijheid voor kunstenaars…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Herman

@32: Bla, bla, bla, maar als je met cijfers geconfronteerd wordt heb je geen antwoord. Vertel eerst maar eens hoe jij 26.842 en 49.673 optelt tot 100 tot 150 duizend. Daarna praten we verder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 larie

Saai..

Er zijn geen “krakers” onder algemene noemer. Een tweedeling lijkt het, ik ga voor de eerste (zeeburg-dame kom erin aub:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 zmc

Tsjah. Kraken. Ik heb bijzonder veel lol gehad in kraakpanden, moet ik zeggen. Ze hebben er geen last van stomme regels. Heerlijk. Zo lang het goed gaat;-)

Maargoed. Het grote probleem bij kraken lijkt me de nogal arbitraire 1-jaar-leegstands-voorwaarde van de oude wetgeving. Die vertoont nauwelijks enig verband met de maatschappelijke wenselijkheid van het kraken. Mijn huis bijvoorbeeld; het stond net geen jaar leeg toen ik het kocht, maar ik heb er een Zeer Schappelijke Prijs voor betaald. Als ik het niet had gekocht, was het vast gekraakt. Mijns inziens onterecht.

Van de week is echter een pand gekraak in de buurt waar ik opgegroeid ben; of het al een jaar leegstond, is twijfelachtig, maar de maatschappelijke wenselijkheid van het kraken was zeer overduidelijk aanwezig, getuige de steunbetuigingen van de buurtvereniging en mijn eigen beeld van de situatie.

http://indymedia.nl/nl/2009/10/62129.shtml

Het is jammer dat niemand eerder heeft ingegrepen; het 1-jaar-leegstands-criterium sloeg nergens op, dat konden de meeste krakers zelf zelfs wel zien. Niemand greep echter in tot de Echte Tegenstanders dat wel deden en vanwege “misbruik” van het voornoemde criterium hebben ze nu gewonnen. Jammer, maar niet geheel onterecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Peter

@ 33 Herman(n)

Dat er nu een vlakkende lijn is komt omdat steeds meer jonge Nederlanders de pleiterik maken. Of wou je ontkennen dat er in de afgelopen 40 jaar 1 a 2 miljoen mensen dit land binnen zijn gekomen? Daar ligt het grootste probleem qua krapte op de woningmarkt. Dat kun je wel ontkennen maar het maakt je alleen maar belachelijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Peter

@ 35 zmc

Of je bent voor kraken of je bent tegen.
Jij hebt nu je huisje gekocht en ik zie je draaien. Zeker bang dat je vroegere vriendjes nu aan jouw spulletjes komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 zmc

@Peter, #35: Grondige analyse van mijn standpunt! Chapeau voor de tentoongespreide kunde, mr. zwart-wit!

Maareh.. waar draai ik?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Peter

@ zmc

Je laatste zin zmc. Er vallen me 2 dingen op aan je betoog. Ten eerste dat je het alleen maar hebt over de lol in die kraakpanden ipv op het basisprincipe van kraken in te gaan en dat je het niet geheel onterecht vindt dat het nu over is. En je vermeldt er nog even bij dat je nu een huisje gekocht hebt.
Poneer dat stukje eens op indymedia, dan kun je lachen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Peter

En het zinnetje “de maatschappelijke wenselijkheid van het kraken” beschouw ik niet als een analyse van het basisprincipe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 larie

Nonutopia fort Pannerden..das nog eens een aangename kraak(st)er

(kilkme)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Herman

@36: Jij bent degene die zichzelf belachelijk maakt door te komen met cijfers als 100 à 150 duizend per jaar, terwijl je dat niet hard kunt maken. Nog een beetje extra elementaire wiskunde voor jou:

1 à 2 miljoen in 40 jaar.

Uitgaande van 1 miljoen in 40 jaar is dat: 1.000.000/40 = 25.000 per jaar. Als we uitgaan van 2 miljoen moeten we dat simpelweg maal twee doen, is 50.000 per jaar. Dus zelfs als je gemiddelden berekent dan kom je nergens in de buurt van die 100 à 150 duizend. Geef gewoon toe dat je zomaar iets riep, of leg uit wat je bedoelt met die 100 à 150 duizend. Dat is beter dan jezelf belachelijk maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Herman

@37: Ingewikkeld he, nuance?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 larie

Het onderwerp is kraken @herman.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Herman

@44: Ben slechts even bezig Petertje uit te leggen waarom z’n argumentatie kant noch wal raakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 zmc

@Peter, #39: Peter, jongen, je laat je teveel leiden door je waanbeelden over met wie je van doen hebt. Ik heb al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren een huis. Vorige week nog in een kraakpand ONTZETTEND SMERIGE “biologische” biertjes gedronken. En je moet me toch eens uitleggen waar je nou vind dat ik draai en er dan meteen even bij uitleggen waarom, want ik snap je niet. Misschien ben ik te dom om je te begrijpen, maar ik heb het vermoeden dat er iets anders aan de hand is:P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 larie

Petertje klinkt als vrouwtje , zo ben je toch niet hey?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Crachàt

misschien een polletje: wie zorgt voor het meeste overlast:

– de kraker
– de rollatort
– de junk
– de mocro
– de tokkie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 48bis

– de sargassotroll

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 larie

Ik heb van geen overlast.
Kraker…veel lol.rollatort geef ik een arm bij oneffendheden op het pad onderwijl kuivelend over de dingen…..portiekjunk…komen gestolen beertje brengen bij de verjaardag van een van mijn kudde.ik hou me in maar daar heb ik wel wat over te vertellen, beter van niet.
vanwege…mocro..lachen gewoon..take hamza..tokkie..wenkbrouw omhoog en ik loop verder met een glimlach.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 larie

Ik doe het toch Crachat, voor jou dit bericht:

Amsterdam portiekwoning. In de nacht is een portiek een woning voor een reiziger. Dat is de woning.

Je leert ze kennen, moet over ze heen stappen als je laat thuiskomt, je maakt een praatje. Leert ze kennen…de kracht de zwaktes.

Soms, ik mag ze, ging ik erbij met een (of meer) flesjes wijn)..keuvelen over de dingen, in het portiek.

Dochter jarig..huis vol fam..gebeld, mijn portiekhuisgenoten. Brengen een beertje (gestolen vast wel) voor de jarige. Kom binnen zeg ik..twijfel maar toch kwamen ze aarzelend binnen (zien er niet uit soort van)

Het moment van binnenkomen zal ik nooit vergeten. De schrik in de ogen van de fam en de warmte van de portiekjunks die het beertje gaven.

De portiekbewoners stegen hoog terwijl mijn fam in de diepte zonken.

Een scharnierpunt in mijn leven was dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 gbh

ik heb vroeger toch aardig wat tijd in een kraakcafe doorgebracht maar daar was niks mis met coca cola en ook nog nooit een bebloede hond gezien, bandjes speelden er niet maar zou niet weten waarom bij een refrein weggelopen zou moeten worden behalve als het een kutband is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Elin

#51 Tja, leuk hoor. Net zoals sommige mensen het nog steeds heel stoer vinden om bevriend te zijn met een neger.

On-topic:
TvA zegt “Ik ben voor de outcast, voor andersdenkenden en voor het afwijken van gebaande paden. Ik ben tegen een kraakverbod.”

Bizar, dit gesuggereerde causale verband. Alsof krakers andersdenkenden zijn. Ze hebben net zo’n kuddementaliteit als de gemiddelde manager (of mss zelfs meer). Foto’s en je eigen verhaaltje zeggen genoeg.

Zelf zoek ik (als student dus) al jaren alleen maar een KAMER, en aanschouw hoe de oh zo coole krakersgroepjes de bezette ruimtes onder hun vriendjes verdelen. Zoiets noemt men doorgaans favoritisme danwel nepotisme.

Geen verschil met de gemiddelde hospiteeravond, dus dat imago van socialisme en maatschappelijke relevantie is nogal hypocriet.

Alleen zij worden er beter van en zeker niet de mensen die het hardst om een woonruimte verlegen zitten. Als krakers de nood aan ruimte echt zou boeien zouden ze daar legale actie voor moeten voeren, i.p.v. een exclusief subcultuurtje te starten dat lege ruimtes onderling verdeelt, en zeker geen ruimte laat voor werkelijk afwijkende mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Dr.D

Ondanks het vroege tijdstip weet Elin het helder te verwoorden..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Herman

Zelf zoek ik (als student dus) al jaren alleen maar een KAMER, en aanschouw hoe de oh zo coole krakersgroepjes de bezette ruimtes onder hun vriendjes verdelen. Zoiets noemt men doorgaans favoritisme danwel nepotisme.

En als er niet gekraakt werd zou die ruimte verhuurd worden als woonruimte? Lijkt me niet erg plausibel, aangezien gekraakte ruimtes toch al een jaar leegstonden en krakers ontruimd dienen te worden zodra er een concreet plan is met die ruimte. Sterker nog, als krakers niet in een kraakpand zouden wonen, betekent dat niet dat ze op straat leven. Ergo, dan zouden die krakers ook gebruik moeten maken van de reguliere woningmarkt en zou de vraag dus nog iets groter worden. Dat maakt het voor jou echt niet makkelijker om een kamer te vinden.

Nog iets sterker gesteld, als er geen prikkels zijn voor vastgoedeigenaren die het voor hen onaantrekkelijk maken om vastgoed leeg te laten staan, dan zal er nog heel wat meer vastgoed ongebruikt komen te staan en kun jij het helemaal wel vergeten om met pappies geld een fatsoenlijke kamer te gaan huren.

Waar je verhaal op neerkomt is: Je doet niets voor het kraken, je wilt ook niets doen voor het kraken, maar ze moeten je wel een woonruimte bieden. Dat soort freeloadersgedrag wordt ook in de kraakbeweging niet geaccepteerd. Misschien is het tijd om van je roze wolk te komen en te zien dat voor niets de zon opgaat.

En als serieus je enige probleem met kraken is dat je zelf niet in een kraakpand kan wonen, zoek dan een groepje vrienden en vriendinnen bij elkaar en ga je eigen pand kraken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Peter

Waar het om gaat Herman(n) is het zogenaamde ideaal waar krakers zich op laten voorstaan, als waren ze idealisten. Dat zijn ze niet. Het gaat puur om eigenbelang. Egoisten pur sang ipv wereldverbeteraars…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Herman

@56: Het is te makkelijk en kort door de bocht om dat te zeggen over een hele bevolkingsgroep. Toevallig ga ik zo naar een bijeenkomst waar ook een groot aantal krakers aanwezig zal zijn. Ik kan je verzekeren dat daar heel verschillende types tussen zitten. Van de maatschappelijk geëngageerde kraker, die zich keihard inzet om iets moois van z’n pandje en de wereld te maken, tot de nihilist die inderdaad gewoon op een makkelijke manier woonruimte op de kop tikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Dubois

@56: bullshirt petert, je begint te stressen als iemand jouw motieven /ideeen in twijfel trekt ,m aar je weet zelf precies wat de ideen/motieven van anderen zijn .
ga eens iets nuttigs doen , en jij ook seven

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 internetpseudonym

@ 2 peter ”13 jaar nog nooit 150.000 mensen naar Nederland zijn geïmmigreerd en meermaals minder dan 100.000.”

hahahaahhaahahahahahahahhaahh

ehem.. haha.. zucht.. sorry, moest even lachen. Kan jij mij een link geven naar die hoogst interessante cijfers? *proest, giechel*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 keest

maar goed, het ging dus over hen?: http://yuriyr.com/blog/?p=224 (nieuwe reeks foto’s en beschrijving van de krakers-demonstranten die van Aalten kennelijk zo verafschuwt).

 • Vorige discussie