KORT | Woekerend marktdenken

Serie:

OPINIE - De PvdA is blij: geen strafbare illegaliteit meer.

De VVD is ook blij: denivellering ter waarde van een half miljard.

Ik ben niet naïef en weet dat handjeklap nodig is, maar blij ben ik niet. Schaamtelozer dan dit kan de Haagse koehandel niet worden. Compartimentering zou Abram de Swaan het strafbaar stellen van illegaal verblijf noemen, het begin van een apartheid die tot inhumane politiek leidt. Samsom had ‘zijn woord’ nooit moeten geven aan deze principieel foute keuze.

Hij had vervolgens moeten buigen voor de woede van zijn achterban. Nu heeft hij dat eindelijk gedaan, voor een spotprijs van een half miljard aan denivellering: zou Spekman dit ook een feestje vinden? Halbe Zijlstra toont zich een voldane sjacheraar: we hadden een prijs en die is betaald.

De heren hebben gehandeld in de stijl van de ‘uitruilformatie’. Ze hebben ook laten zien dat de last van de verantwoordelijkheid elke moraliteit verplettert. Niet creativiteit en vindingrijkheid zijn wegen naar oplossingen, maar plat koopmanschap.

Politiek zou een eerzaam en door waarden gedreven ambacht moeten zijn. Maar ik zit te rekenen: als er vijfduizend illegalen zijn, dan kopen we hun vervolging af voor een ton per kop. Dat komt er van als je sjachert met principes. Terphuis is blij, Samsom blij, Zijlstra blij. Ik schaam mij plaatsvervangend.

Reacties (9)

#1 Djools

@0: Tom, welk soort ruil om de strafbaarstelling vd baan te krijgen zou bij jou minder morele verontwaardiging hebben opgewekt?

 • Volgende discussie
#2 Tom van Doormaal

@1: leuke strikvraag. Het antwoord is tweeledig:
– geen enkele; over fundamentele principes marchandeer je niet;
– elke andere waarde, die minder gevoelig is dan de gelijkheid van inkomen en verdeling van lasten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Derpjan

Ik heb het stuk gemist waarin uitgelegd wordt waarom de bestaande straf op illegaliteit (uitzetting) uitbreiden met een boete/gevangenisstraf het begin is van apartheid en waarom het straffen van illegaliteit met uitzetting en niets anders een fundamenteel moreel principe is.

Het leeft volgens mij vooral in de hoofden van Nederlanders die van hun schuldgevoel over wereldwijde ongelijkheid af willen (maar zonder dat het teveel kost), voor de illegaal zelf verandert er bar weinig, laat staan voor die vele miljoenen mensen die het uberhaupt nooit is gelukt in Nederland aan te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 dus

Uitgeprocedeerd, dan wel illegaal betekent simpelweg dat je er uit moet. Het kan niet zo zijn dat je dan maar wat rond blijft zwerven. Als je je niet aan de wet houd krijg je straf. Ik begrijp niet waarom dat in dit geval ineens niet meer geldt. Moet je eens een beetje te hard rijden, dan achtervolgen ze je tot in de hel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 nome

Ik ben niet naïef en weet dat handjeklap nodig is, maar blij ben ik niet.

Het is vanuit dit geloof, dat -denivellerend- rechts met steeds meer wegkomt, terwijl er geen -nivellerend- links meer is om de andere hand op te heffen, of houden. Uw volksvertegenwoordigers, ongeacht de partij, zijn gemanipuleerde technocraten. Dáár zou je niet blij mee moeten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Basszje

@4: Tenzij je een beetje handelt. Dan krijg je van de VVD 5 miljoen gulden, wat zakgeld aan panden en geen verdere strafvervolging…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Djools

@2: Elke uitruil had pijn gedaan in dit gedwongen huwelijk van tegenpolen. Ik vind het in elk geval winst dat de strafbaarstelling vd baan is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lunarts

Beste Tom, je hoeft je niet plaatsvervangend te schamen voor dom tuig, zij kunnen niet anders want ze regeren het land namelijk en de staat is de grootste vijand van elk volk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Goeroeboeroe

@4: Da’s ’n wat eigenaardige manier van omgekeerd redeneren, volgens mij.
“Uitgeprocedeerd, dan wel illegaal betekent simpelweg dat je er uit moet. Het kan niet zo zijn dat je dan maar wat rond blijft zwerven.”
Daar kun je het mee eens zijn of niet. Ooit heb ik zelf ook in ’n aantal landen rondgezworven, en volgens de huidige normen zou ik daar illegaal zijn geweest. Maar goed, dat is ’n mening.
“Als je je niet aan de wet houd krijg je straf. Ik begrijp niet waarom dat in dit geval ineens niet meer geldt. Moet je eens een beetje te hard rijden, dan achtervolgen ze je tot in de hel.”
Dat is toch niet zo heel moeilijk te begrijpen: daar staat namelijk gewoon geen straf op, in tegenstelling op tot te hard rijden. Het zou toch wat wild-westachtig worden als er straf wordt gegeven voor iets dat niet strafbaar is.
Je kunt voor of tegen die strafbaarstelling zijn, maar – of jij dat nou leuk vindt of niet – op dit moment is het niet strafbaar ‘illegaal’ in Nederland te zijn. Daar is nou juist die nieuwe wet voor nodig.
Persoonlijk vond ik die strafbaarstelling trouwens een van de meest weerzinwekkende ideeën van deze regering, die als enige principe ‘als wij maar aan de macht blijven’ lijkt te hebben.

 • Vorige discussie