1. 1

  Wilde ik net schrijven: “Fijn, eindelijk weer een krant gemaakt door alleen mannen, dus volop aandacht voor bier, gadgets en tieten!”, blijkt dat Femke Halsema ook meedoet. Gelukkig gaat ze schrijven over huis-tuin-en-keukendingetjes die het nieuws niet zullen halen, dus ik kan nog gerust een echte krant kopen.

 2. 4

  Kijk, en nu zie je ook het probleem van online betaald nieuws lezen. Als je er meer dan twee of drie neemt wordt het een dure bezigheid. Hoe ver kun je gaan om je eigen diversiteit in het verkrijgen van nieuws te garanderen? Een gedrukte krant lees je nog wel rondom een dag later of uit de ‘prullenbak’. Dat kan zo niet meer. Of gaat het allemaal na een of twee dagen gratis?

 3. 7

  Ik vind het vooral knap dat Wijnberg het voor elkaar heeft gekregen dat iedereen nu zegt dat nrc.next onder zijn bewind zoveel diepgang had en ‘prettig afweek’. In mijn herinnering was Next, ook onder Wijnberg, een NRC.light voor communicatiestudenten die vonden dat er in NRC Handelsblad te veel moeilijke woorden stonden.

  In De Correspondent heb ik weinig vertrouwen. Wat gaan ze schrijven dat niet ook al in VN, Groene, FD, VK, NRC en Trouw staat? Die 15.000-ledendrempel gaan ze wel halen, maar daarna is het binnen twee jaar voorbij. De toekomst is volgens mij een digitale knipselkrant, per individu op maat gemaakt.

 4. 8

  @7: sinds wanneer staan er in het NRC Handelsblad nog wel moeilijke woorden dan?

  Of De Correspondent het waar gaat maken lijkt me van tevoren lastig te zeggen, maar de rol die ze hun journalisten willen toebedelen lijkt me in ieder geval een andere dan die ze bij de geprinte media hebben… Hopelijk levert dat iets op.

 5. 9

  Ook VN, Groene, FD, VK, NRC en Trouw laten zat onderwerpen liggen en moeten zich richten op de wanen van de dag. Bovendien schrijven ze elkaar allemaal na want stel je voor dat je concurrent een scoop heeft en jij niet. Ook het NRC had het over Raf’ en Sylvie.

  Correspondent vraagt nu toestemming (in de vorm van steun en vertrouwen) dat geheel los te laten.
  Want een land heeft journalisten nodig die gaan lopen wroeten waar het nodig is, niet waar het sexy is.

  Dit is mede wat mij naar sites als sargasso trekt. Helaas heeft geen van deze sites het bereik om met hoge regelmaat dingen te veranderen of groot publiek te bereiken. De laatste x was een nosop3 itempje over concerttickets?
  Nu heeft de correspondent wat grote namen en aandacht weten te trekken. Wie weet gaat het hen wel lukken. Mijn zegen hebben ze.

 6. 10

  Goed initiatief, ben gelijk “lid geworden”. Benieuwd hoe het gaat worden. Het zal best lastig zijn om zo’n krant/platform rendabel te maken (goede journalistiek vergt veel investering), zeker in deze tijd waarin alles maar “gratis” moet zijn. Maar hopelijk lukt het. Het is sowieso een interessante en moedig plan en daarom het steunen waard.

 7. 11

  Wow, dit is precies wat de journalistiek in Nederland nodig heeft. Een groep enorme ego’s uit de Amsterdamse grachtengordel die hun eigen portretten op een gelikte website gooien. Waar kan ik storten?

 8. 12

  Ik vraag me wel af hoe de betrokkenheid van de lezer vormgegeven gaat worden. Want een symbolisch aandeelhouderschap is natuurlijk leuk, maar het agenderen van onderwerpen en het kunnen corrigeren van fouten (hoeveel getrol dat zich ook zich zal meebrengen) is natuurlijk wel een vereiste in 2013.

  Ik zou het mooi vinden als er daadwerkelijk, ook in de voorbereidingsfase van artikelen, interactie plaatsvindt met lezers en deze bronnen etc kunnen aandragen.

  Initiatief is goed, maar ademt nu nog wel wat teveel ivoren toren voor mij.