Kort | Kapot bezuinigen

Foto: Kort - illustratie Sargasso
Serie:

Het kabinet is een aantal extra bezuinigingen overeengekomen. Volgens premier Rutte gaat het pijn doen en zijn bezuinigingen in 2014 nodig om Nederland sterker uit de crisis te krijgen. De teller staat daarmee (exclusief Rutte I) op 25 miljard aan snijwerk. Rutte belooft wel een pakket van 500 miljoen euro om de economie weer aan te jagen.

Nederland is weer te repareren’, sust de premier. De vraag is echter, wie heeft wat kapot gemaakt? Misschien kan het Centraal Plan Bureau de volgende keer berekenen wanneer precies de economie is kapot bezuinigd.

Reacties (14)

#1 Raymo

Volgens premier Rutte gaat het pijn doen en zijn bezuinigingen in 2014 nodig om Nederland sterker uit de crisis te krijgen.

Dat zegt deze pseudoliberale clown al jaren, niet bepaald geloofwaardig meer.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Op de lange termijn is groei niet meer mogelijk (je weet wel, olie en aardgas worden steeds moeilijker winbaar).
Onze complexe zorgzame consumptiemaatschappij moet afslanken. We kunnen daar nu al mee beginnen of we kunnen onszelf nog een paar jaar voor de gek lenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 klukkluk

Er is geen enkel argument te verzinnen waarom bezuinigen ons uit de crisis zou kunnen helpen. Misschien de staatsschuld enigszins in bedwang houden (als de multiplier niet al te hoog is), maar dat is iets anders.

Maar ja, hoe gaat zoiets? De eurocrisis is mede een gevolg van het niet economisch in de pas lopen en het niet houden aan afgesproken begrotingsregels. Terecht dus dat Nederland zich hard maakte om streng te zijn. Maar dat maakt het natuurlijk moeilijk om nu te roepen dat die regels eigenlijk niet zo’n goed idee meer zijn. Dus waar durft niet Nederland niet op in te zetten? De enige verstandige zet voor de voorzitter van de eurozone: probeer de begrotingsregels aan te passen aan de nieuwe economische realiteit, en aan voortschrijdend economisch inzicht.

Maar dan ben je een draaikont. Slecht voor je carrière. En Mark Rutte, Ollie Rehn en Jeroen Dijsselbloem zitten zo lekker. Dus maar dom verder bezuinigen. Jammer voor die werklozen, dat wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Marius

Nederland is helemaal niet te repareren, althans niet op korte termijn. De mensen die nu op posities zitten waar ze wat zouden kunnen doen kunnen en willen dat niet. Dit is een prima voorbeeld. We hebben net (tegen de regels in) tientallen miljarden naar ‘zuid-europa’ overgemaakt en nu krijgen we krokodillentranen over een paar miljard en moeten we wel aan de europese begrotingsregels voldoen?.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jeroen Laemers

Zelfs bij het IMF weten ze nu al een tijdje dat austerity niet werkt om een economie weer op gang te helpen.

Bezuinigen op de overheidsuitgaven heeft alleen zin om de rentebetalingen op de staatsschuld niet uit de klauwen te laten lopen. Nederland betaalt rentes die onder het inflatieniveau liggen (afgelopen zomer zelfs nog negatieve rentes). In beide gevallen betekent dat de facto gratis geld.

Economisch gezien slaan bezuinigingen op dit moment dus werkelijk helemaal nergens op.

Blijft over: politieke redenen. Enerzijds Europese afspraken, anderzijds omdat Mark Rutte en zijn kompanen geloven in en kleinere overheid (als doel in plaats van middel) – en daarbij helpen bezuinigingen natuurlijk wél uitstekend.

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne gaf Rutte dat zelfs meermalen toe. Op vragen als ‘Waarom bent u de politiek ingegaan?’ kwam steevast het antwoord: ‘Omdat ik geloof in een kleinere overheid.’

Waarom een kleinere overheid beter zou zijn, werd er doorgaans niet eens bijverteld. En als-ie een poging deed kwam er niet meer uit dan wat vaag gebrabbel over vrijheid (want in Nederland worden we immers zwaar onderdrukt!)

Ik snap werkelijk niet waarom de PvdA hierin meegaat…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 McLovin

@5: Spijker op de kop reactie. Puur ideologisch geladen. Daar waar anderen juist prediken, en mijn onderbuik gevoeld niet geheel onterecht, heb je in een steeds complexere samenleving juist een grotere overheid nodig. (zelfregulatie en markt zijn geen wondermiddelen, zie o.a. …nouja voorbeelden te over). En inderdaad, is de PvDA het nieuwe CDA? Alle idealen overboord om maar in het centrum van de macht te kunnen zitten? Ja, in de NL politiek is compromissen sluiten noodzakelijk maar er komt een punt waarbij je je moet afvragen wat je bestaansrecht, wat je kern is als partij. Zeg maar hetgeen GL al lang geleden heeft opgegeven in de hoop ooit in een regering deel te mogen nemen. het idee van “je verantwoordelijkheid nemen” is tegenwoordig alweer gedevalueerd tot chantage truuk om oppositie partijen te dwingen mee te doen anders worden ze aan de publieke schandpaal genageld met een bord boven hun kop dat ze hun eigen belang boven het publiek belang stelden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 goochem

@2: Wat bedoel je hiermee ? Dat je uberhaupt niet in “groei” gelooft of alleen in relatie tot overheidstekorten ( met dat stomme begrip “potverteren” ).
Laat mij je dan ff duidelijk maken dat door bezuinigen groei zowiezo uit het oog verdwijnt, én dat bezuinigen ook nog eens veel verdriet teweegbrengt.
Lezen de bezuinigings-apologeten dan geen Stiglitz of Krugman ? De laatste stelt heel helder dat bezuiniging altijd een politieke keus is en eig. nooit een economische. Daarmee zijn bezuinigings-freaks uitsluitend reli-figuren en heeft het met gezond verstand niks te maken.

Editje: eig. is mijn verhaal ook 5’s verhaal.
Dit was een reactie op 2, maar er zit nogal wat gescroll tussen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Marius

Groei blijft zeker mogelijk en strerker nog het is noodzakelijk, immers groei = vooruitgang. Vooruitgang betekent echter niet ‘meer en meer’, we moeten ons juist focussen op ‘beter’. Dat vereist innovatie. Echte innovatie komt meestal voort uit kleine bedrijven, niet uit corporaties (die kopen de ideeen op). Kleine bedrijven kunnen alleen bloeien in een eerlijk systeem waarin de bevolking voldoende kapitaal heeft. En dus voldoende hoge netto salarissen.

Bezuinigen op de overheid is niet per se’ een probleem en zelfs absolute noodzaak, er moet immers nuttige productiecapaciteit in de private sector worden vrijgemaakt die er nu niet is. De overheid heeft momenteel een enorm waterhoofd. In de afgelopen jaren is er door regeldruk en ‘efficiency’ projecten een enorme bureaucratie ontstaan naar model van het bedrijfsleven. Ook is er overal nieuwbouw neergezet als gevolg van een corrupte en te machtige bouwsector. Er is heel veel geld verspild, omdat er blijkbaar veel te veel geld was.

In werkelijkheid zullen bezuinigingen hoogstwaarschijnlijk de werkvloer treffen waardoor productiviteit en kwaliteit van de mensen en dus de diensten afneemt, bijvoorbeeld slechter onderwijs in mooie nieuwbouwtorens vol onderwijsmanagers en secretariele ondersteuning die bezig is met de regelgeving en het geld. Zo lang bestuurders hun eigenbelang boven het belang van het collectief stellen is er in dit land geen kans op verbetering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Matthijs2

Bezuinigingen nu maken inderdaad alleen maar meer kapot. Het is zelfs zo dat in de huidige situatie iedere miljard bezuiniging (mn lastenverzwaringen) de begrotingstekorten met méér dan een miljard doen stijgen en de hele operatie dus bij voorbaat al zinloos maken.

Goed verhaal van Jeroen @5.

Verder erger ik me altijd zeer aan uitspraken als “we moeten nu even pijn lijden om in de toekomst sterker te worden”. Op individueel nivo klopt dat misschien. Als ik in mijn huishouden een tijd zuinig leef en minder uitgeef dan ik verdien en op die manier spaar, heb ik het nu even minder goed (“pijn lijden”) om het in de toekomst beter te hebben. Maar op macro nivo werkt dat precies omgekeerd. Hoe minder economische spelers nu uitgeven met zijn allen, hoe slechter het in de toekomst is.

Al die mensen die nu werkloos zijn of werkloos gemaakt worden, verdienen niks, geven niks uit, produceren niks en leren niks. Allemaal verloren kansen.

Nu ben ik het wel eens met Marius @8, dat -meestal, niet altijd- de beste innovatie en productie uit de private sector komt en overheden in het algemeen niet erg efficient zijn. Maar het gaat om de timing. Nú is het moment om toch wat meer te investeren (of op zijn minst niet te bezuinigen) als overheden. Als de economie weer groeit is het moment om evt overheidsuitgaven te verminderen. Sowieso zullen tekorten dan vanzelf weer kleiner worden (meer belastinginkomsten, minder uitgaven aan uitkeringen e.d.).

Hier een artikel over overheidsuitgaven en investeringen, wellicht interessant voor deze discussie
http://economix.blogs.nytimes.com/2013/02/26/mismeasurement-of-federal-spending-investment-and-saving/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 HPax

Bij het horen van het woord BEZUINIGEN pleegt er het gehuil als van een wolvenpak te ontstaan. Bezuinigen is slecht, zo zijn we afgericht, zo reageren wij, klakkeloos, hersenloos, kortom: sociaal. Alsof er van bezuinigen geen economische prikkel kan uitgaan.

Ons onderwijs, door overinvestering (te veel geld) gehavend en gedemoraliseerd, kan zich wellicht door minder geld = minder corruptie, herstellen. Enz, enz.

Graag wat meer aandacht voor de economische wet van de Verminderende Meeropbrengst door overinvestering. Verder rekening houden met c 2. De schatten van de aarde zijn aan het opraken, het feest is over, het plunderen rendeert minder en minder en de komst van nieuwe miliarden stervelingen ligt in nabij verschiet.

Bezuinigen helpt dan eigenlijk ook niet meer, maar uitstel van executie is meegenomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Inca

Alsof er van bezuinigen geen economische prikkel kan uitgaan.

Dat zou misschien best kunnen, maar niet bij deze visieloze, niets-oplossende, flauwe beknibbelingen. Goedkoop scoren is het, dat heeft niets te maken met de gelegenheid aangrijpen om pijnlijke maar op langere termijn nuttige veranderingen door te voeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jack Random

De HRA, met name voor bestaande gevallen, heeft iemand daar nog wel eens iets van gehoord? Of is dat onderwerp weer tot taboe verklaard, en van de politieke agenda afgevoerd?

Wat is het, we gaan het zorgpersoneel maar eens op de nullijn zetten, terwijl je met gemak enkele miljarden van de HRA af kan halen? Maar hee, dat is de VVD-achterban, dus daar blijf je vanaf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 lapis

@10:

gehuil als van een wolvenpak

Haha, dit vind ik toch wel tot nu toe je leukste anglicisme. En hij had aardig wat concurrentie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 ed

@5: bankenunie – neuro

  • Vorige discussie