“Koop Afrikaanse bloemen”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

images-1.jpg

De Britse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Hilary Benn heeft op valentijnsdag, de dag van de rozen, de frontale aanval geopend op de Nederlandse bloemensector. In een artikel in de Britse krant The Guardian roept de Britse minister op om voor Valentijnsdag Afrikaanse bloemen te kopen in plaats van de Nederlandse ruikers. De uit Afrika geimporteerde bloemen zouden beter zijn voor het milieu omdat ze niet zijn gekweekt in verwarmde en verlichte kassen.

De verwarming van kassen in Nederland kost ,,enorme hoeveelheden energie”, aldus Benn. Bloemen telen in Kenia en die overvliegen naar het Verenigd Koninkrijk kost vergeleken met importeren uit Nederland maar een vijfde van de uitstootgassen, aldus Benn: “Dus, deze Valentijnsdag kun je een romanticus zijn, je gevolgen voor het milieu verminderen én helpen om armoede tot het verleden te maken”.

Vanuit de positie van Benn, als Britse minister voor ontwikkelingssamenwerking lijkt het logisch dat hij deze uitspraak doet, maar het staat geenszins vast dat de milieuomstandigheden van de bloementeelt in ontwikkelingslanden zo goed zijn. Zo lijkt de bloementeelt in het Oost-Afrikaanse land Kenia verantwoordelijk voor de dalende waterspiegel in het Lake Naivasha wat weer tot grote problemen leidt voor de lokale voedselproductie. En ook de arbiedsomstandigheden zijn niet altijd even goed, wat aanleiding is voor een verbond van vakbonden, milieu- en ontwikkelingsorganisaties om actie te voeren binnen de International Flower campaign.

Binnen de sector van de Nederlandse bloementelers zal er hoogstwaarschijnlijk verdeeldheid bestaan over de uitspraken van Benn, immers: een groot deel van de Afrikaanse bloemenimporten in Europa is afkomstig van Nederlandse bloementelers, die zich in Afrika hebben gevestigd.

Reacties (9)

#1 Rembrandt

Wat een simplistische nonsens waarin maar een enkel criteria bekeken wordt.

Politiek pur sang?

  • Volgende discussie
#2 mescaline

0 criterium, 1 criteria, 2 criteria.

Zit ook wat in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jb

Bloem kweken om ze vervolgens in stervende toestand op tafel te zetten, lijkt me zowiezo verspilling van energie ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

Er wordt ook een onfris truukje toegepast door enkele grote telers. Het bedrijf is dan geregistreerd in nederland maar teelt in Kenya. Deze bloemen worden in nederland als nederlands geveild en verkocht en vallen niet onder strenge EU import regels en worden zodoende b.v. per bulk bekeken terwijl bloemen met een Keniaans kaartje eraan per suk worden bekeken..etc.

http://www.eastandard.net/archives/sunday/hm_news/news.php?articleid=18216

Overigens hebben de lokale werkers voor deze bedrijven het in het algemeen zeer goed, gratis medische verzorging, scholen op de werkplek etc. In Kenya is men zich bewust van wat in Zimbabwe gebeurd is en laat het maar zo voorlopig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 lara

wat een onzin dat artikel in Engelse krant. Trouwens ironie veel Nederlandse bloementeelers in Africa die zijn daar begonnen met bloementeelt. Elke dag worden die ingevlogen wat kost dat wel niet voor het milieu

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 larie

In Zwitserland waar men oneindig veel verder is qua milieu en sociale betrokkenheid zijn alle bloemen voorzien van een Max Havelaar label..geproduceerd en verhandeld door lokalen.

Mijn lokale suup:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 zmooc

Los van dat alles, produceren langzaam maar zeker steeds meer Nederlandse kassen meer energie dan ze gebruiken en zijn Nederlandse kasprodukten derhalve waarschijnlijk beter voor het milieu dan buiten kassen gekweekte produkten. Bovendien is de produktie per m2 in een kas hoger dan buiten een kas en is er dus minder landbouwgrond voor nodig, waardoor er weer meer ruimte overblijft voor de natuur;-)

Maargoed, Benn is dan ook minister voor ontwikkelingssamenwerking en niet voor milieu…

http://www.innogrow.nl/nl/nieuws/kasalsenergiebronbestaatal.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 larie

Onlangs is er een buizensysteem aangelegd van pernis tot in het Westland. Tuinders kopen CO2-afval om in de kas te “spuiten” er wordt gretig gebruik van gemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 RennieB

Bathoorn lacht zich een deuk denk ik. De grootste afrikaanse kweker is dan ook een Nederlander!!! lol

  • Vorige discussie