KLM zat fout, VS hadden gelijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Nu alle ophef over de KLM boeing die terug moest naar Nederland omdat er een verdachte van de no-fly list in zat een beetje voorbij is, komt de waarheid langzaam maar zeker boven drijven.

Ten eerste, de KLM had het vliegtuig ook in Canada kunnen laten landen, maar zag daar om “bedrijfstechnische redenen”, lees geld, vanaf.
Ten tweede had de KLM het kunnen voorkomen door die lijst van te voren te checken. Je had zoiets kunnen verwachten, ook al land het vliegtuig niet in de VS.

Ik denk ook niet dat de VS bang waren voor een eventuele landing, want het bleek dat er kennissen van de 11 september kapers aan boord waren. Deze mensen hadden zelfs vlieglessen gevolgd aan dezelfde vliegschool waar ze allen een onvoldoende scoorden op precies dat onderdeel, “landen” dus.

Ik zou ook zenuwachtig worden als een Boeing met deze mensen aan boord het hele land zou moeten doorkruizen. Verder lijkt het erop dat er ook steeds meer “terroristen” via Mexico het land in komen.

Althans, dat laatste zegt het bericht in de Metro (pagina 2) van vandaag.

Als de terroristen een beetje slim zouden zijn, en volgens mij zijn ze dat, proberen ze het via Canada, waar ongeveer 300 man de grens van 5000 mijl (8368km) bewaken. De grens met Mexico wordt bewaakt door 9000 man, en is slechts 2000 mijl (3218 km) lang. De noordelijke grens is zo lek als een mandje, elke hond met wat nucleair materiaal kan er doorheen.

Des te vreemder dat de VS inmiddels ruim 30.000 mensen op die no-fly list hebben staan. Zijn er in de wereld echt zoveel mensen die hun leven over zouden hebben voor een aanslag op Amerikaanse bodem? Zouden deze mensen daar dag in dag uit mee bezig zijn? En als dat zo was, waarom is dat dan nog niet gelukt? De noordelijke grens is zo lek als wat, maar nog nooit heeft iemand dat idee opgedaan? Laat me niet lachen. De lijst bestaat hoogstwaarschijlijk voor een groot gedeelte uit mensen die absoluut geen gevaar op zullen leveren, waaronder willekeurige burgers, omdat het systeem anders “discriminerend” zou zijn. Het schijnt niet zo makkelijk te zijn om er dan weer af te komen.

De vliegvelden zitten dus potdicht en de kans dat daar een bekende(!)terrorist door naar binnen komt is klein. Maar waarom de vliegvelden wel en die stomme grens niet? Is zelfs dit “keeping up appearance”?

Reacties (5)

#1 Packet Storm

Ik ken nogal wat Canadezen en Amerikanen die dichtbij die grens wonen en laat ik je één ding vertellen. Die grens is er gewoon niet.
Veel Amerikanen gaan in het weekend stappen in Canada (ivm drank en leeftijd) en veel Canadezen doen inkopen in de Verenigde Staten. Vooral de Amerikanen zien Canada meer als een soort rare “staat” met vreemde ideeën dan een los land. Ik denk dat er aardig wat rellen losbreken als ze daar opeens de grens dichtgooien, zowel van Amerikaanse als Canadese kant.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Ik denk dat t hele gebeuren George W. geen windeieren (lees: re-election) heeft gelegd, dus dan moet ie nu wel wat “doen” tegen terrorisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Outsider

Gewoon stom van de KLM..
Die lijst is er echt niet voor niets

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@outsider… Daar zijn de meningen over verdeeld (over die lijst :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Ja, er waren toch twee lijsten, eentje die publiek was en eentje die geheim was?

  • Vorige discussie