1. 3

  Anecdotaal bewijs, toevallig gisteravond nog:

  “..Nee hoor, het schilderij hangt scheef, dat zie ik toch! Klopt die waterpas wel?” “Ja, tuurlijk. Meet het plafond eens?” “Hee, het plafond loopt gewoon scheef!”

 2. 6

  @4:

  Listen, lad. I’ve built this kingdom up from nothing. When I started here, all there was was swamp. All the kings said I was daft to build a castle in a swamp, but I built it all the same, just to show ‘em. It sank into the swamp. So, I built a second one. That sank into the swamp. So I built a third one. That burned down, fell over, then sank into the swamp. But the fourth one stayed up. An’ that’s what your gonna get, lad — the strongest castle in these islands.

 3. 9

  Tja, en wat dan nog? Welke idioot gaat dan ook onder zeeniveau wonen?
  Maar goed, dat zal wel weer een minderheidsstandpunt zijn. Hebben we eerst krom gelegen voor de deltawerken. Krijgen we nu dit weer…

 4. 16

  @15: Nee, ik geef alleen aan dat het “3/4 doet het” argument niet bepaald indrukwekkend is.

  Je bouwt niet op een moeras, want daar krijg je verknipte vaders en verwijfde zonen van (aldus #6).

 5. 18

  Het zijn de grenen-palen die uit goedkoopte nu worden geconsumeerd door lekkerbekjes..in samenhang met ontkennen van de dynamische stromen onder het oppervlak door de eens staande stadsmuren die grenzen hebben vastgelegd. (compactie-permeabiliteit enzo)

  My job..eens.

  Bestuurders in Amsterdam waren en zijn not fit 4 the job. Dikke auto’s allemaal, daar zijn ze goed in.

 6. 21

  Het eerste comment daar viel me wel erg op.:

  Dit heeft helemaal niets met klimaatsverandering te maken. Kijk eerst eens naar de funderingsproblemen elders in het land zoals oa in Dordrecht. Overal is het de schuld (bewezen) van slecht onderhoud aan de riolen in de afgelopen decennia waardoor deze gaat werken als een dreinage = fout gemeenten. Ook de waterschappen welke verantwoordelijk zijn voor het grondwaterpijl zitten al decennia te slapen. Door de te lage grondwaterstand (oorzaak riolen) komen houten palen droog te staan en gaan rotten 15/10/09 22u27

 7. 23

  @21

  Daar sluit ik mij bijna volledig bij aan. het enige verschil is (mede door lobbygroepen uit amsterdam) dat gemeenten nu de grondwaterzorgtaak hebben en daar veelal te weinig kennis voor hebben. Ik het geval van amsterdam is dit anders, daar zitten de gemeente en het waterschap samen in Waternet.

  overigens hebben we altijd al lekkende en drainerende riolen gehad, tot op het niveau dat er complete wijken in amsterdam zijn waar, als je de riolen dicht gaat maken, de kelders onder water komen te staan. Dit leidt dan weer tot rot van vloerbalken.

  We moeten eens ophouden met het aannemen dat de wereld statisch is en gaan beschuldigen als er iets gebeurd. Die energie zouden we moeten steken in het onder controle houden van de natuurlijke dynamiek.

  Anders zou ik nog wel eens een artikeltje willen wijden waar ik oproep heel amsterdam op de schop te doen om alle lekkende riolen te vervangen (zie ook de paar dagen geleden gepost artikeltje dat amsterdam al compleet overhoop ligt door de riolen die nu vervangen worden)

 8. 24

  Ik vind de link die gelegd wordt met klimaatverandering wel een beetje mank. Klimaatverandering maakt ons warmer, niet per se droger of natter (of winderiger). Klagen dat je vierhonderd jaar oude standscentrum het moeras inzakt, vanwege klimaatverandering lijkt me een beetje prematuur. Begin nou maar eens met de oorzaak gewoon te leggen de leeftijd van die dingen. Ik bedoel – geldt dit fenomeen ook voor huizen die op palen van dertig of honderd jaar oud staan ? En komt de acceleratie overeen met de hockeystick ? Ik zie veel te weinig feiten in dit stukkie.

 9. 25

  Amsterdam truly is the Venice of the North

  Maar verdroging is niet een onoplosbaar
  probleem in de setting van Amsterdam – kwestie van je waterhuishouding updaten.

  @24 KJ: de bovenkant van oude houten palen komt boven de grondwaterspiegel en verdroogt als het maaiveld er omheen zakt, hetzij door waterpeilverlaging (weldegelijk mogelijk als gevolg van klimaatverandering), hetzij door bodemdaling (zeespiegelstijging zou dat tegengaan, maar die wordt met dijken, sloten, grachten en gemalen buiten de deur gehouden).

  Moderne gebouwen in Amsterdam staan op betonnen heipalen en hebben het probleem niet.

  Het probleem in Amsterdam heeft meer met landinrichting te maken dan met klimaatverandering. Polders en grachten-steden zijn niet eeuwig houdbaar — integenstelling tot, bijvoorbeeld, terpen bouwen — prehistorische ingenieurs waren duurzamer dan historische. Klimaatverandering versterkt/versnelt de problematiek wel. Het stukkie is rukkie.

 10. 26

  @Dr Banner; Ik zeg niet dat het niet kan. Ik zeg dat ik dit soort dingen al hoor zolang ik leef. En dat ik mij kan voorstellen dat zoiets eerder veroorzaakt wordt door slecht waterbeheer en ouderdom, dan door klimaatverandering. Verder zijn huizen van honderd jaar oud (of zelfs veertig jaar oud) nog niet gebouwd op beton, dus daar zou je gewoon vergelijkend onderzoek kunnen doen, voordat je dit op de hoop schuift van ‘klimaatverandering’. Op deze manier zorgt klimaarverandering ervoor dat ik kaal word – fuck klimaatverandering !