Welke wetgeving willen sekswerkers nu zelf?

FILMPJE - De Tweede Kamer zal komende week naar alle waarschijnlijkheid een wet aannemen die klanten van prostituees strafbaar stelt als die redelijkerwijs kunnen vermoeden dat er sprake is van gedwongen prostitutie.

Belangenorganisaties voor sekswerkers zijn hier juist fel op tegen. Zo stelt Yvette Lurs van belangenvereniging Proud dat als je sekswerkers echt wil helpen, je prostitutie juist moet decriminaliseren.

In een TED-talk gaat sekswerker Toni Mac punt voor punt de vier benaderingen af waarmee overheden sekswerk in de greep hebben geprobeerd te krijgen, en waarom ze zowel contraproductief zijn als sekswerkers alleen maar in de problemen brengen.

Of het nu gaat om een algeheel verbod, een tippel-/bordeelverbod, een verbod op het kopen van seks (het Scandinavische model) of legalisering (het Nederlandse model), aan al deze benaderingen kleven nadelen voor sekswerkers zelf.

Zelden wordt door politici aan sekswerkers zelf gevraagd aan wat voor soort wetgeving en rechtsbescherming zij nu behoefte aan hebben. Dat zie je nu ook weer in de huidige politieke besluitvorming. Politieke partijen komen elk vanuit hun ideologische overtuigingen en veronderstellingen over sekswerk met wetsvoorstellen om mensenhandel uit te bannen en prostituees te beschermen, maar naar sekswerkers zelf wordt nauwelijks geluisterd.

Aan het einde van haar presentatie komt Mac echter met een voorbeeld van hoe het ook kan.

 1. 1

  Erm, het Scandinavische model? Ik weet dat de Zweden het in de hoge bol hebben en denken dat ZIJ de hele Nordic vertegenwoordigen, maar het “Scandinavisch model” is toch echt niet wat er in Zweden gebeurt hoor. Dat is in Denemarken en Noorwegen heel anders (Noorwegen zwaarder daar mag het helemaal niet en Denemarken lichter).

  Moet niet gekker worden met die reserve Fransen uit Stockholm zeg! :D

 2. 2

  @1: inderdaad, Scandinavië kent een keur aan verboden. Zweden (algemeen klantverbod, maar ook bordeelverbod) propageert nagenoeg agressief in een soort van zendingsdrang. Niet gehinderd door ontbreken van “evidence based” bewijsmateriaal voor beweerd succes van de ideologie. (Afname prostitutie en mensenhandel)
  Daardoor is het Zweeds model meest bekend in Europa, en nogal eens synoniem verklaard met Scandinavisch.
  Morgen wordt in de 2e Kamer besloten over Nederlandse navolging van het Fins model. D.i. over strafbaarstelling van klanten die op grond van rekbare criteria moeten vermoeden gebruik te maken van diensten van sekswerkers die onder dwang werken.
  De initiatiefnemers van het Nederlandse voorstel, CU/PvdA/ SP worden ook al niet weerhouden door het ontbreken van gunstige berichten uit Finland omtrent beoogd succes van dit experiment. Sinds kort geflankeerd door Groen Links, waardoor het onzalig voorstel waarschijnlijk morgen op kamermeerderheid mag rekenen.
  Weer een stapje verder in het via een omweg de Nederlandse legaliteit van de sector prostitutie de nek om draaien.

 3. 3

  @2: Zweedse Feministen, dan heb je geen conservatieven meer nodig ;-). Heb er jammer genoeg te vaak mee aan de stok gehad, ze zijn conservatiever dan de paus en denken alles te moeten verbieden tot Alcohol aan toe waardoor de Noren vaak JUIST Alcohol gaan kopen met en grijns van “Hoezo, ik ben ouder dan 25? Wat wil je doen dan?”

  Moet je mijn moeder hebben met haar third wave feminisme, die krijgt er ook heel snel mee aan de stok. Zweden houden nogal van het prediken en “zendeling” werk, zoals jij het zo mooi omschrijft. En komen graag eventjes in Noorwegen uitleggen hoe dingen moeten:P…

  Jammer genoeg maken conservatieve partijen er gretig gebruik van.

 4. 4

  Eigenlijk moeten alle Kamerleden eens op ‘werkbezoek’ in een bordeel. Niet alleen geeft dat ze veel beter inzicht in dat werk en hoe wetgeving het effectiefst kan zijn, ook zal het menigeen ontdoen van de nodige frustratie.

  Maar dan serieus. De goede bedoelingen druipen ervan af, dat is in ieder geval mooi. Ook ben ik het gedeeltelijk eens dat de klant ook een verantwoordelijkheid heeft naar de dienstverlener. Het gaat hier om mensen die een risicovol beroep hebben en uit onderzoek blijkt dat sommigen niet altijd even zelfredzaam zijn, om het maar zacht uit te drukken. Maar daar houd het natuurlijk niet op. Naast dienstverlener en klant ligt de grootste verantwoordelijkheid bij de overheid zelf. Die moet veiligheid afdwingen zoals ze dat bij alle ambachten doet. Maar hoe? Dat is nogal lastig voor een beroepsgroep dat nogal in de taboesfeer ligt en waar privacy extreem belangrijk is.
  Emancipatie is denk ik de oplossing. Maar dat zal wel nooit gebeuren.

 5. 5

  Deze beweging in de Nederlandse politiek is er niet van gisteren op vandaag.

  Reeds in 2013 zond de EO een propaganda-promo uit voor het Zweedse model, waarbij Tweede Kamerleden Gert-Jan Segers (CU) en Myrthe Hilkens (PvdA) zich gewillig als aanplakborden lieten gebruiken voor de Zweedse verkooppraatjes.

  Het was van meet af aan volkomen duidelijk dat zowel Segers als Hilkens hun mening van te voren hadden bepaald: beiden vonden prostitutie – elk vanuit hun eigen invalshoek – maar vies, voos, mensonterend en zondig en zagen in het Zweedse model het mogelijke panacee. Ze lieten zich maar al te graag overtuigen dat het Zweedse model de oplossing kon zijn voor mensenhandel.

  Uiteraard werd er in die hele reportage niet met Nederlandse of Zweedse sekswerkers gesproken. Dit is wat een Nederlandse prostituee erover te zeggen had.

  Ik wil maar zeggen: de ChristenUnie en de PvdA sturen al jaren aan op deze draai. En ze luisteren daarbij voor geen meter naar wat sekswerkers zelf te melden hebben. Dat past namelijk niet in hun vooraf bepaalde plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren