1. 1

  Ik blijf het zeggen: houd toch op over of het werkt of niet! Marteling is fout, ook als het zou werken. Als de voorstanders van marteling als enige argument opvoeren dat het werkt, dan geven ze dus al toe op dat veel belangrijkere punt dat het ethisch niet juist is.

 2. 2

  @1: En toch zou het best aardig zijn als 24 iets realistischer werd, met als gevolg dat Jack Bauer gewoon keer op keer op een wild goose chase gaat na martelinformatie.

 3. 3

  een ander is dat het definitief is stopgezet.

  Het is misschien wel aardig om hier wat preciezer over te zijn.

  Martelen is stopgezet door een ‘executive order’ van Obama, snel nadat hij was aangetreden in 2009. Er wordt dus niet meer legaal gemarteld door de VS.
  Het probleem met zo’n actie is dat het eenvoudig ongedaan kan worden gemaakt door een volgende president, een serieus risico.

  Gelukkig wordt er actie ondernomen door het Congres om de executive order om te zetten in wetgeving, die veel moeilijker is terug te draaien (maar niet onmogelijk; theoretisch kan het altijd teruggedraaid worden). En inmiddels is het McCain – Feinstein amendement aangenomen:

  http://www.theguardian.com/law/2015/jun/16/senate-passes-torture-ban-republicans

  More than 20 Republican senators rejected a ban on the use of cruel and degrading treatment of prisoners on Tuesday, voting against an ultimately successful measure to permanently prevent a repeat of the CIA’s once secret and now widely-discredited torture program.

  The bipartisan amendment reaffirms President Barack Obama’s prohibition of interrogation techniques such as waterboarding and sleep deprivation, which were developed by the CIA under the administration of his predecessor, George W Bush.

  The measure passed in the Senate, 78-21.

  Het is overigens ook wel aardig om te vermelden dat martelen natuurlijk al verboden was, en nooit opnieuw is ingevoerd door Bush: het was al illegaal wat de Bush regering deed. Dit amandement (en de executive order) maken dat alleen explicieter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren