Jamie Oliver’s zege op McDonalds

McDonalds gaat zijn receptuur voor hamburgers en nuggets veranderen in de VS. Dat zou niets te maken hebben met de campagne die tv-chefkok Jamie Oliver al jaren voert tegen fastfoodketens die afvalvlees met ammoniak wassen om het vervolgens te verwerken tot gehakt. In Latijns-Amerika en Europa gebeurde dat al niet, omdat het hier verboden is. Maar de Amerikaanse voedselautoriteit noemt het wassen van vleesproducten met ammoniak een proces, geen product, dus hoeft het ook niet vermeld te worden op verpakkingen. Burger King en Taco Bell waren al langer gestopt met het wassen van oneetbaar vlees met ammoniak.

Oliver legt het proces helder uit aan geschokte Amerikaanse ouders en hun kinderen in dit filmpje.

 1. 2

  @Joost: Ik ben geen chemicus, maar als ik het goed heb onthouden van de middelbare school, is het een kwestie van zwavelzuur toevoegen om het geheel weer neutraal te krijgen.

  Dit soort processen worden in de voedselindustrie wel vaker gebruikt. Niet zozeer om de kwaliteit van het product te verdoezelen, maar vaak om andere redenen.
  Zo worden mandarijnenpartjes bijvoorbeeld ontvelt met zoutzuur, waarna ze in een bad van gootsteenontstopper gaan en weer eetbaar worden.

 2. 3

  Cheddar kaas: gewoon zoutzuur door de melk. Ik weet niet of dat op de verpakking moet staan.
  Maar dit is wel wat anders, hier wordt iets wat oneetbaar is chemisch bijgewerkt tot ’t eetbaar lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren