Heeft de CIA de opkomst van ISIS gemist?

DOCUMENTAIRE - In de nieuws documentaire The Rise of ISIS beantwoord producer Martin Smith de vraag of de CIA de opkomst van ISIS heeft gemist.

De volledige documentaire kun je bekijken op de website van het programma Frontline. Daarin komen nog verschillende andere vragen aan de orde:

  • Hoe kwam ISIS aan z’n leider?
  • Waarom hebben ze Mosul ingenomen?
  • Hoe verwierf deze groep zoveel macht?
  • Wat is het verschil tussen ISIS en Al Queda?
  • Moeten er grondtroepen worden ingezet?
  • Hoe verdienen ze geld?
  • Waarom gebruiken ze een zwarte vlag?

De verschillende stukken staan ook in een playlist op Youtube.

Reacties (8)

#1 zuiver

Nou, dat antwoord ga je geheid ergens op het internet vinden: IS is het product van de CIA, ze hoefden er niet langs. Het is een complot.

/ironie, cynisme, grappig en misschien serieus enz…

#2 Prediker

Prima reportage, die scherp inzichtelijk maakt hoe de sektarische politiek van voormalig premier Nouri Maliki erop uit was om de soennieten uit te sluiten, waardoor extreme groeperingen zoals ISIS voor de soennieten het enige alternatief zijn geworden.

Maar het begint er natuurlijk mee dat men Irak nooit binnen had moeten vallen. Het enige dat men heeft bereikt is dat men de baathistisch-soennitische kliek die het land in de greep had heeft verruild voor een sji’itische kliek, die de greep over grote delen van Irak volledig kwijt dreigt te raken, met chaos en burgeroorlog tot gevolg.

#3 pedro

Nee ze hebben het niet gemist hoor, denk ik. Ze hadden alleen andere prioriteiten… Zo hebben ze toch ook de opkomst van de Taliban gemist, hebben ze zich vergist in de moedjahedeen in Iran, hebben ze niks gezegd toen Shin Beth Hamas ondersteunde, enz enz.

Andere dingen hebben ze juist weer niet gemist, zoals de opkomst van Salvador Allende, bijvoorbeeld.

Het issue is, dat de CIA in de allereerste plaats links wil bestrijden, en dat religieuze groeperingen vaak welkome bondgenoten zijn in die strijd. Dus laten ze uiterst rechtse religieuze idioten met rust, en ondersteunen ze rechts militaire coups tegen democratisch gekozen linksige presidenten. Een kwestie van prioriteiten stellen…

@2: Baath was ook een van oorsprong redelijk op socialistische gronden gestoelde beweging… Daar had het bewind van Saddam weinig meer mee te maken (socialisme), maar het duurt even voor de CIA dat door heeft.

#4 Amateur Commenter
#5 Tinbergen

Waardeloze, leugenachtige video. Omdraaiing van de feiten. Typisch voorbeeld van de propaganda van het NATO-fascisme. Dat heet in militaire kringen – asymmetrische oorlogsvoering. Winning Harts & Minds, PSYOP, het hele scala.

Wat ‘dacht’ de producer van de propaganda video nu? Of wat wil hij insinuereen? Kennelijk als dat de CIA tot taak heeft voor de veiligheid van de burgers te bewaken.

Hoe naïf, cq. bewust bedriegerlijk, kun je zijn.
De CIA is de grootste terreurorganisatie ter wereld!:
Opgebouwd uit de resten van de Gestapo.
The CIA America’s Premier International Terrorist Organization:
http://www.serendipity.li/cia.html

US war doctrine The Long War, Oorlog dmv. humanitaire retoriek – Prof. Chossudovsky:
In kringen van defensiedeskundigen is het geen geheim dat IS in feite de infanterie is van de NAVO.
(De geallieerde fascisten uit naam van het Westen.)
http://www.voltairenet.org/article164833.html ‘IS/Al-C.I.A.DA – the foot soldiers for NATO’.

Coördinatie in de regel door de Amerikaanse ambassadeurs ter plaatse. Zoals de door Het Witte Huis vermoorde Chris Stephens; de Ambassadeur in Damascus Robert Stephan Ford, de Ambassadeur in Tel Aviv Jeffrey Feltman, en de Ambassadeur in Irak John Negroponte. http://www.counterpunch.org/2004/06/04/who-is-john-negroponte De Feltman files: http://mondoweiss.net/2012/05/resume-builders-be-a-broken-record-on-iran-cheer-authoritarians-in-gulf

Zo kan het ook. Uit onverdachte hoek wordt de fabel doorgeprikt als dat IS de moslims vertegenwoordigt, hoeksteen van de oorlogsretoriek:
Son of Israeli General Exposes Israel’s Lie – Miko Peled: https://www.youtube.com/watch?v=CtQKr6f_Uwk

Oorlogen worden niet gevoerd voor de bescherming van burgers. Integendeel. De NAVO stuurt z’n infanterie van Afghanistan, naar Libië, naar Syrië, naar Irak, naar Parijs, Verviers – er staan nog grote plannen op stapel.

Het Amerikaanse Huis heeft al deze 2 maatregelen genomen om de Rijken te laten profiteren van de geplande massaslachtingen:
‘The TERROR INSURANCE PROGRAM’ aangenomen (zie 41’40”).
Ook is er sprake van een ‘Derivative Collapse’ verzekering.
zie 4vid.net/breaking-down-

#6 gbh

@2: Beweer jij nou dat de soennieten daar zulke grote idioten zijn dat ze een bloedige dictator, die zeker 2.5 miljoen doden op zijn geweten had, nodig hebben om enigszins in het gareel te blijven?

ISIS is groot gemaakt door Assad om zichzelf als strijder tegen terrorisme neer te kunnen zetten, hierbij zijn ook sterke aanwijzingen voor betrokkenheid van Iran net als bij één van de voorlopers van ISIS.

#7 Tzoimbo

Hoezo? Hebben ze de rekeningen voor de wapenleveranties niet meer dan?

ISIS is feitelijk begonnen in Syrië toen daar strijders vanuit Iraq naartoe trokken en toen de CIA, Saudi-Arabië en Qatar daar de fundamentalisten begonnen te steunen. Oh sorry, de FSA.

Lol, kijk die grote idioot van een gbh hier doodleuk beweren dat Iran zulke grote idioten zijn dat ze de ergste vijand van hun enige bondgenoot in het Midden-Oosten steunen. Een vijand van Assad en van Iran die nog steeds NOOIT een aanval heeft gedaan op de grootste vijand van Syrië en de grootste vijand van Iran: Israel. ISIS stinkt.

#8 Rowie

@5: Gelukkig een goede reactie van Tinbergen, scheelt me een hoop werk, en had het niet beter kunnen doen. Betrokkenheid en sturing van CIA is een feit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*